Skrobia Modyfikowana – Rodzaje i Zastosowanie w Przemyśle

Autor
Joanna Sikorska
17.01.2023
6 min czytania
Skrobia Modyfikowana – Rodzaje i Zastosowanie w Przemyśle
Esencja
Spis treści
  • Skrobia modyfikowana powstaje w wyniku modyfikacji fizycznej, chemicznej lub enzymatycznej skrobi natywnej.
  • Ma jeszcze lepsze właściwości teksturotwórcze niż skrobia natywna.
  • Skrobie modyfikowane używa się w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, papierniczym oraz chemicznym.

Co to jest skrobia modyfikowana?

Skrobia modyfikowana to skrobia natywna, która została poddana obróbce, dzięki której zmieniają się jej właściwości. Skrobia natywna należy do węglowodanów i zbudowana jest z cząsteczek glukozy. W zależności od jakiej rośliny pochodzi, można rozróżnić między innymi skrobię kukurydzianąziemniaczaną albo pszenną. Skrobie te zostają poddane jednemu z trzech rodzajów modyfikacji, by powstały skrobie modyfikowane. Chcesz poznać właściwości skrobi modyfikowanych i dowiedzieć się, który rodzaj skrobi będzie najlepszy dla Twojego biznesu? Koniecznie czytaj dalej!

Rodzaje skrobi modyfikowanych

Ze względu na to, w jaki sposób skrobia została zmodyfikowana, można wyróżnić:

  1. Skrobie modyfikowane fizycznie – powstają w wyniku poddania skrobi działaniu wysokich temperatur, ciśnienia, działaniu energii elektrycznej albo promieniowania. Dzięki temu dochodzi do zmiany budowy przestrzennej łańcuchów. Skrobie modyfikowane fizycznie są dodawane do żywności, ale są traktowane nie jako dodatek, a składnik żywności o funkcji zagęszczającej, więc nie posiadają numeru “E”.
  2. Skrobie modyfikowane chemicznie – skrobia jest poddawana procesom chemicznym, takim jak utlenianie, estryfikacja czy eteryfikacja. Powstałe skrobie są traktowane jako dodatki do żywności o numerach E1400-E1500.
  3. Skrobie modyfikowane enzymatycznie – dokonuje się modyfikacji z wykorzystaniem enzymów, w ten sposób otrzymuje się maltodekstryny. Podobnie jak skrobie modyfikowane fizycznie, są uznawane jako składnik żywności.

Wszystkie te modyfikacje nie ingerują w strukturę DNA, dlatego skrobie modyfikowane nie należą do żywności modyfikowanej genetycznie (GMO).

Właściwości skrobi modyfikowanej

Modyfikacja skrobi ma głównie na celu uzyskanie dodatkowych, pożądanych cech, które mogłyby być przydatne w przemyśle. Skrobie modyfikowane występują w postaci białego proszku i są dobrze rozpuszczalne i w zimnej, i w gorącej wodzie. Co więcej, w przeciwieństwie do skrobi natywnych, są odporne na proces retrogradacji skrobi. Dzięki temu nie dochodzi do niepożądanych zmian konsystencji produktów. Skrobie modyfikowane charakteryzują się również tym, że są stabilne w środowisku zasadowym i kwasowym.

Skrobia modyfikowana ma ogólnie właściwości teksturotwórcze – ma zdolność do wiązania wody, żelowania i zapobiega zbrylaniu produktów sypkich.

Modified Starches in industry

Zastosowania skrobi modyfikowanej

Skrobia modyfikowana ma wiele właściwości, które mogą być wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Jest to najbardziej popularne zastosowanie, ale skrobie modyfikowane są przydatne również w innych branżach. Stosuje się je w:

  • przemyśle spożywczym,
  • przemyśle farmaceutycznym,
  • przemyśle kosmetycznym,
  • przemyśle papierniczym,
  • przemyśle chemicznym.

W przemyśle spożywczym skrobie modyfikowane pomagają zachować wilgotność, poprawiają lepkość produktów. Dlatego są często używane w piekarnictwie. Wykorzystuje się też je jako substancje zagęszczające i stabilizujące w sosach czy zupach. Skrobie modyfikowane służą także do produkcji żywności i deserów błyskawicznych – umożliwiają zagęszczenie po dodaniu zimnej wody lub mleka, bez powstawania grudek. Można je znaleźć również w żywności mrożonej i niskotłuszczowej.

W przemyśle farmaceutycznym skrobie modyfikowane są wykorzystywane w produkcji leków jako substancje pomocnicze, zaś w przemyśle kosmetycznym dodaje się je do past, suchych szamponów albo krochmalu do kąpieli.

Skrobie modyfikowane są również dodawane do klejów i wspomagają produkcję papieru.

Najpopularniejsze przykłady skrobi modyfikowanych

Acetylowany Fosforan Diskrobiowy (E1414)

Jest substancją zagęszczającą i stabilizującą. Acetylowany Fosforan Diskrobiowy (E1414) można znaleźć w sosach, jogurtach, ciastach w proszku oraz owocowych nadzieniach do ciast.

Acetylowany Adypinian Diskrobiowy (E1422)

Acetylowany Adypinian Diskrobiowy (E1422) jest środkiem zagęszczającym, żelującym i teksturującym. Charakteryzuje się doskonałą stabilnością liofilizacyjną i odpornością na niskie temperatury przechowywania. Jest wykorzystywany w produkcji mrożonych pasztetów mięsnych, sosów i nadzień owocowych. O jego użyciu w innych przemysłach możecie przeczytać w naszym artykule!

Hydroksypropylofosforan Diskrobiowy (E1442)

Hydroksypropylofosforan Diskrobiowy (E1442) jest stosowany jako stabilizator, zagęszczacz, spoiwo i emulgator w przetwórstwie spożywczym i kosmetycznym. Jest używany w produkcji lodów, dressingów, marynat, mrożonych deserów i ciast. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej wyjątkowej substancji, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Skrobia Modyfikowana”
Acetylated Distarch Adipate (E1422)
1690 EUR
1.2%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach