Żelatyna – przegląd. Do czego służy Żelatyna?

Autor
Joanna Sikorska
15.12.2022
9 min czytania
Żelatyna – przegląd. Do czego służy Żelatyna?
Esencja
Spis treści
  • Żelatyna to produkt pochodzenia zwierzęcego, uzyskany w wyniku hidrolizy Kolagenu.
  • Jest bezbarwna, lepka, zdolna do żelowania i nie ma smaku.
  • Najczęściej może być stosowana w medycynie i produkcji kosmetyków.

Co to jest Żelatyna?

Żelatyna to naturalne białko otrzymywane w wyniku częściowej hydrolizy Kolagenu, białka budującego kości, skórę i ścięgna zwierząt. Proces hydrolizy polega na rozerwaniu wiązań pomiędzy poszczególnymi cząsteczkami kolagenu. Po odizolowaniu cząsteczek za pomocą gorącej wody, Żelatyna jest filtrowana, sterylizowana i suszona.

Ze względu na swoje pochodzenie oraz fakt, że jej skład chemiczny jest zbliżony do składu kolagenu, Żelatyna może być również określana jako Hydrolizowany Kolagen.

Żelatyna składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. W stanie suchym występuje w postaci proszku, arkuszy lub płatków; w stanie mokrym jest gumowata. Jest prawie bezbarwna, bezwonna i bez smaku.

Rodzaje Żelatyny

Jak zostało już wspomniane, Żelatyna może przybierać różne formy, ale są też różne jej rodzaje. Różnią się one między sobą masą cząsteczkową i strukturą aminokwasów. Z reguły istnieją dwa podstawowe rodzaje Żelatyny:

  • Żelatyna spożywcza – jest termicznie rozpuszczalna w wodzie i można ją znaleźć we wszystkich trzech formach,
  • Hydrolizowany Kolagen – jest rozpuszczalny tylko w zimnej wodzie, ale nie żeluje i jest dostępny tylko w formie proszku.

Te rodzaje Żelatyny są dość podobne, ale należy zauważyć, że różnią się właściwościami chemicznymi.

Właściwości Żelatyny

Żelatyna jest wysoce rozpuszczalna w wodzie, ale nie w alkoholu, i łatwo strawna przez człowieka. Żelatyna wchłania 5-10 razy więcej niż jej waga w wodzie i tworzy żel. Kiedy Żelatyna jest umieszczona w gorącej wodzie, pękają wiązania utrzymujące razem łańcuchy aminokwasów. Łańcuchy poruszają się w cieczy i plączą się. Kiedy woda zostaje schłodzona, nowe wiązania tworzą się między splątanymi łańcuchami. Woda zostaje uwięziona w przestrzeniach wewnątrz helisy i splątanych łańcuchów, tworząc żel. Warto pamiętać, że woda nie powinna być gorętsza niż 100°C, w przeciwnym razie Żelatyna może stracić swoje działanie z powodu wysokiej temperatury.

Najważniejsze właściwości Żelatyny to jej lepkość i zdolność do żelowania. Jest również stosowana jako emulgator i zagęszczacz.

Żelatyna ma także pewne właściwości lecznicze, ponieważ jest otrzymywana z kolagenu i może pomóc osobom z problemami kości i stawów.

Zastosowania żelatyny

Do czego wykorzystywana jest Żelatyna?

Żelatyna ma wiele zastosowań w przemyśle, ale w szczególności w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją do niektórych produktów, aby nadać im pożądaną żelową konsystencję. Żelatyna może być również zawarta w mięsie, aby uatrakcyjnić jego wygląd i ułatwić krojenie.

Żelatyna jest wykorzystywana w produkcji produktów kosmetycznych – kremów, maseczek czy szamponów. Tworzy ona na skórze film, który chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Żelatynę stosuje się również do wygładzania zmarszczek czy likwidacji cellulitu.

Ponadto, Żelatyna przydaje się również w medycynie czy farmacji. Produkty wykonane z Żelatyny polecane są sportowcom, osobom starszym oraz osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów. Ponadto, Żelatyna jest składnikiem wielu tabletek oraz tworzy otoczki twardych i miękkich kapsułek. W ten sposób chroni tabletki przed wpływem środowiska i ułatwia ich połykanie.

Żelatyna w produkcji żywności

Żelatyna jest dodatkiem do żywności o oznaczeniu E441. Od lat stosowana jest w przemyśle spożywczym, głównie w celu nadania żywności odpowiedniej konsystencji. Żelatyna stosowana jest jako emulgator, stabilizator lub zagęszczacz i znajduje się w: galaretkach owocowych i mięsnych, jogurtach, twarogach i deserach mlecznych. Żelatyna dodaje również błyszczący wygląd i gładką teksturę sosom.

Żelatyna jest także składnikiem niskotłuszczowych produktów mlecznych, ponieważ zapewnia teksturę, której brakuje po usunięciu z nich tłuszczu.

Żelatyna jako ważny składnik dla zdrowia

Ponieważ Żelatyna jest ważnym źródłem Kolagenu, jest niezbędna dla zdrowia. Kolagen w organizmie człowieka daje siłę i elastyczność tkankom. Pomaga również w regeneracji skóry i budowaniu produktów naskórka, takich jak włosy i paznokcie. Niedobór Kolagenu prowadzi do chorób stawów, obwisłej skóry i złej kondycji włosów.

Żelatyna ma również dobry wpływ na układ pokarmowy. Poprawia perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ pobudza metabolizm i jest źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu zapewnia dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Ponadto Żelatyna zawiera kwas glutaminowy, który może pomóc chronić ścianę jelita przed uszkodzeniem i zapobiegać ich nieszczelności.

Innym aminokwasem występującym w Żelatynie, jest glicyna, która może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Żelatyna”
Gelatin
7400 EUR
0.8%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach