E1422, czyli Acetylowany Adypinian Diskrobiowy – jakie ma zastosowania w przemyśle?

Autor Joanna Sikorska
Czas czytania 5 minut
Data publikacji 03 stycznia 2023

E1422, czyli Acetylowany Adypinian Diskrobiowy – co to jest?

Acetylowany Adypinian Diskrobiowy, znany również pod nazwą E1422, należy do grupy skrobi modyfikowanych. Powstaje w wyniku działania na skrobię bezwodnikiem kwasu octowego i bezwodnikiem kwasu adypinowego. Jednak stopień modyfikacji skrobi jest ograniczony przez to, że E1422 jest dopuszczony do stosowania w żywności. Ilość grup adypinowych i acetylowych nie powinna więc przekraczać odpowiednio 0,135% i 2,5%.

Otrzymany w ten sposób Acetylowany Adypinian Diskrobiowy ma dużo lepsze właściwości niż skrobia natywna, gdyż charakteryzuje się wysoką tolerancją procesową. E1422 jest przede wszystkim odporne na retrogradację, czyli proces, w którym po rozpuszczeniu i schłodzeniu tworzą się wiązania wodorowe, które porządkują łańcuchy skrobi, tworząc żel. Poza tym Acetylowany Adypinian Diskrobiowy jest bardziej stabilny w warunkach mieszania i w wysokiej temperaturze, poza tym jest bardziej lepki niż skrobia. Jest również rozpuszczalny w gorącej i zimnej wodzie. Co więcej, jest stabilny w szerokim zakresie pH, czyli jest odporny na środowisko kwaśne i zasadowe. E1422 charakteryzuje się też stabilnością na zamrażanie i rozmrażanie oraz wytrzymuje przechowywanie w niskich temperaturach.

E1422 przybiera postać proszku o białym, białawym lub żółtawym kolorze. Posiada neutralny smak i zapach. Czytaj dalej, aby lepiej poznać E1422, czyli Acetylowany Adypinian Diskrobiowy, i dowiedzieć się więcej o zastosowaniach tej substancji!

E1422 funkcje

E1422 ma wiele funkcji, które wykorzystuje się w przemyśle. Po pierwsze, ze względu na swoją lepkość, wykazuje imponującą zdolność zagęszczania. Jako zagęszczacz jest wysoce przezroczysty, więc dodawany do różnych produktów nadaje im połysk, przez co stają się bardziej atrakcyjne dla klientów. Co więcej, jest dobrze kompatybilny z innymi typami zagęszczaczy, co zwiększa jego użyteczność.

E1422 ma wspaniałą stabilność i w wysokich, i w niskich temperaturach przy zamrażaniu, więc jest również wykorzystywany jako stabilizator. Zwiększa elastyczność i poprawia powierzchnię gotowego produktu. Ma również dobre strukturalne właściwości antydegradacyjne, minimalizując chemiczne topnienie produktów półpłynnych, czyli zwiększa okres przydatności do spożycia.

W produktach o charakterze emulsji pełni również rolę emulgatora. Ma też zdolność do stabilnego zatrzymywania wody w długim czasie, czyli minimalizuje wyciek zamrożonych produktów.

E1422 zastosowania

Ze względu na swoje właściwości i funkcje, E1422 znajduje głównie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest stosowany jako środek wypełniający, stabilizator i zagęszczacz, korzysta się też z jego funkcji teksturotwórczej i żelującej, czyli ogólnie mówiąc nadaje odpowiednią konsystencję żywności przetworzonej.

Można go znaleźć jako emulgator w produktach, które przyjmują postać emulsji, takich jak majonez czy margaryna. Jest też składnikiem produktów mrożonych, takich jak mrożone ciasta czy pasztety mięsne i lody. Poza tym, E1422 jest stosowany przy produkcji różnych sosów (chili, sojowego czy pomidorowego), keczupów, dżemów, galaretek, deserów, nadzień owocowych, produktów mięsnych w puszkach, proszków budyniowych, pitnego jogurtu czy bitej śmietany, ale i do produkcji kiełbas, klopsików, kulek rybnych.

E1422 jest też czasami używany jest jako zamiennik żelatyny. Co więcej, można z niego skorzystać jako z środka wiążącego w paszach dla ryb.

Poza przemysłem spożywczym, E1422 może być też stosowany w produkcji kosmetyków albo klejów, tworzyw biodegradowalnych, mikrokapsułek.

E1422 konserwant

E1422 konserwant

Wyraźnie można zauważyć, że Acetylowany Adypinian Diskrobiowy jest bardzo ważnym i bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Choć nazwa E1422 od razu kojarzy się większości społeczeństwa jako szkodliwy konserwant, to w rzeczywistości tak nie jest. Nie odnotowano działań niepożądanych po stosowaniu tej modyfikowanej skrobi. Nawet w przypadku skrobi, które są modyfikowane metodami chemicznymi, dodatek substancji chemicznych został ustalony na takim poziomie, by nie stanowił niebezpieczeństwa dla życia i zdrowia konsumentów.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Powiązane artykuły

Szukasz najlepszych ofert?

Jesteś we właściwym miejscu! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszych produktach lub zostać partnerem biznesowym, daj nam znać!