- Serwatka jest produktem ubocznym powstałym podczas produkcji sera, zawierającym białka, witaminy i minerały.
- Serwatka jest często przetwarzana w proszek dla łatwiejszego przechowywania.
- Proszki Serwatkowe są źródłem wartości odżywczych, pomagają w wiązaniu wody, stabilizacji emulsji i poprawie tekstury produktów spożywczych.
- Serwatka i preparaty serwatkowe są stosowane w produkcji wyrobów mlecznych, piekarniczych, cukierniczych i żywności dla sportowców.
Serwatka jest produktem ubocznym powstałym podczas produkcji sera. Kiedy mleko zostaje poddane procesowi krzepnięcia, serwatka oddziela się od gęstszych składników. Składa się głównie z wody, ale zawiera również białka, witaminy, minerały i niewielką ilość tłuszczu. Serwatka i jej preparaty, ze względu na ich właściwości funkcjonalne i odżywcze, znalazły zastosowanie w produkcji wielu wyrobów spożywczych. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak można je wykorzystać? Zapoznaj się z artykułem poniżej.
Rodzaje Proszków Serwatkowych
Serwatka jest często przetwarzana w proszek, by ułatwić jej transport i przechowywanie. Proszki Serwatkowe również mają wiele przydatnych właściwości, dzięki których są szeroko stosowane w różnych gałęziach przemysłu.
Proszki Serwatkowe można podzielić na następujące rodzaje:
- Słodka Serwatka w Proszku (SWP) i Serwatka Kwaśna w Proszku (AWP) – powstają podczas procesu suszenia rozpyłowego pasteryzowanej serwatki. Różnią się tym, że Słodka Serwatka w Proszku pochodzi głównie z produkcji sera żółtego, podczas gdy Serwatka Kwaśna w Proszku jest rezultatem produkcji serów kwasowych.
- Koncentrat Białek Serwatkowych (WPC) jest wytwarzany przy produkcji słodkiej serwatki w procesie ultrafiltracji w bardzo niskich temperaturach. Zawiera od 35% do 80% białka w zależności od procesu produkcji.
- Permeat Serwatki – produkowany jest z pasteryzowanego, odtłuszczonego mleka po ultrafiltracji podczas produkcji serów słodkich, a następnie suszony rozpyłowo.
- Serwatka Demineralizowana (DEMI) – jest produkowana poprzez usunięcie części minerałów z płynnej słodkiej serwatki.
Właściwości Proszków Serwatkowych
Proszki Serwatkowe to nie tylko doskonałe źródło wartości odżywczych – są łatwo przyswajalne i zawierają niezbędne aminokwasy – ale też doskonałe dodatki funkcjonalne, mające zdolność do wiązania wody, stabilizacji emulsji oraz poprawy tekstury produktów spożywczych.
Słodka Serwatka w Proszku i Serwatka Kwaśna w Proszku mają wysoką wartość odżywczą, ponieważ są źródłem witamin i minerałów. Poza tym posiadają też właściwości funkcjonalne, Słodka Serwatka w Proszku ma wpływ na brązowienie wypieków i ma właściwości emulgujące. Z kolei Kwaśna Serwatka w Proszku nadaje wyrobom kwaśny smak.
Koncentraty Białek Serwatkowych, oprócz właściwości odżywczych, posiadają zdolność do zatrzymywania wody, tworzenia żelu i emulgowania.
Permeat Serwatki to składnik umożliwiający tworzenie stabilnych emulsji, zatrzymujący wilgoć, obniżający zawartość tłuszczu i bogaty w laktozę.
Serwatka Demineralizowana może funkcjonować jako wypełniacz, ma też właściwości emulgujące i brązujące.
Zastosowanie preparatów serwatkowych w przemyśle spożywczym
Serwatka i preparaty serwatkowe są często dodawane do żywności ze względu na ich wartość odżywczą i właściwości poprawiające teksturę. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zastosowania.
Produkty mleczne
Serwatka w Proszku jest wykorzystywana w produkcji nabiału. Może być używana do wzbogacania jogurtów i napojów fermentowanych, ponieważ wpływa zarówno na konsystencję, jak i smak finalnego produktu. Serwatka Kwaśna w Proszku jest wykorzystywana do produkcji sera ricotta albo Masła Serwatkowego. Z kolei Serwatka Demineralizowana ma wpływ na smak i jest wypełniaczem w deserach oraz napojach mlecznych.
Piekarnictwo i cukiernictwo
Słodka Serwatka w Proszku, dzięki swoim doskonałym właściwościom brązującym, jest stosowana w produkcji wypieków. Ponadto jest używana do zwiększania objętości pieczywa. W produkcji wyrobów cukierniczych wykorzystuje się również Serwatkę Demineralizowaną, która usuwa niepożądany lekko słonawy smak. Z kolei Permeat Serwatki jest wykorzystywany m.in. w produkcji chleba, by zwiększyć jego objętość, ale też i wartość odżywczą.
Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu
Proszki Serwatkowe, zwłaszcza w formie izolatu, mają bardzo niską zawartością tłuszczu. Dlatego dodanie ich do produktów spożywczych pozwala na zwiększenie zawartości białka przy minimalnej ilości dodatkowego tłuszczu. Proszki Serwatkowe mają też wpływ na konsystencję produktów spożywczych, więc producenci korzystając z nich, mogą utrzymać pożądaną strukturę i smak, co czasem jest trudne do osiągnięcia w produktach o niższej zawartości tłuszczu.
Żywność dla sportowców
Preparaty Serwatkowe są również powszechnie wykorzystywane w produkcji żywności dla sportowców. Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu, preparaty serwatkowe stały się podstawą wielu suplementów diety dla sportowców. Znajdują się w białkowych odżywkach, batonach energetycznych i wielu innych produktach dedykowanych osobom aktywnym fizycznie. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu Koncentrat Białek Serwatkowych, który zawiera aminokwasy egzogenne niezbędne do budowy tkanki mięśniowej. Podobnie działa Izolat Białka Serwatkowego, który także pomaga we wzroście masy mięśniowej.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat składników suplementów diety dla sportowców, przeczytaj nasz artykuł!
Współpracuj z Foodcom!
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.