Kwas Cytrynowy – właściwości i zastosowanie w przemyśle i żywieniu zwierząt

Autor
Joanna Sikorska
14.12.2022
8 min czytania
Kwas Cytrynowy – właściwości i zastosowanie w przemyśle i żywieniu zwierząt
Esencja
Spis treści
  • Kwas Cytrynowy to związek chemiczny,który występuje w owocach cytrusowych.
  • Ma bezpośredni wpływ na długotrwałość produktów, gdyż obniża ich pH.
  • Kwas Cytrynowy jest wykorzystany zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym.

Co to jest Kwas Cytrynowy?

Kwas Cytrynowy, znany również pod nazwą Kwasek Cytrynowy, to organiczny związek chemiczny, zaliczający się do kwasów AHA, czyli alfa-hydroksykwasów. Występuje on naturalnie nie tylko w cytrynach, na co mogłaby wskazywać nazwa, ale ogólnie w owocach cytrusowych takich jak: pomarańcze, czarna porzeczka, truskawki lub ananas. Kwas Cytrynowy znajduje się też w większości organizmów – jest ważnym produktem przejściowym cyklu Krebsa (nazywanym również cyklem kwasu cytrynowego), gdzie pełni istotną funkcję podczas procesu spalania węglowodanów.

Kwas Cytrynowy może być również wytwarzany chemicznie – głównie w procesie fermentacji cytrynowej, z wykorzystaniem enzymów i szczepów bakterii, najczęściej Aspergillus nigerChcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach i zastosowaniu Kwasu Cytrynowego? Czytaj dalej!

Kwas Cytrynowy – właściwości

Kwas Cytrynowy występuje w formie białych, bezzapachowych kryształków. Ma jednak dość wyrazisty, kwaśny smak.

Kwas Cytrynowy posiada wiele przydatnych właściwości. Po pierwsze, dodawany do produktów, obniża ich pH. Takie zakwaszanie sprawia, że artykuły zachowują trwałość na dłużej. Niższe pH sprawia też, że witaminy, mikroelementy czy przeciwutleniacze, które są zawarte w produktach spożywczych, są stabilniejsze i  lepiej przyswajalne. Kwas Cytrynowy ma oczywiście również wpływ na bardziej kwaśny smak produktów.

Kwas Cytrynowy pomaga w utrzymaniu pierwotnego koloru produktów, na przykład owoców i warzyw. Działa również wybielająco.

Kwas Cytrynowy uważany jest za substancję bezpieczną, jeżeli jest spożywany w umiarze, to nie powoduje żadnych szkodliwych skutków ubocznych.

Kwas Cytrynowy – zastosowanie

Kwas Cytrynowy jest wykorzystywany w wielu branżach. Ze względu na jego właściwości – wpływ na pH, smak, kolor i trwałość produktów – najczęściej używa się go w przemyśle spożywczym.

Kwas Cytrynowy jest również ceniony w przemyśle kosmetycznym, gdzie używa się go do produkcji wielu kosmetyków. Korzysta się z niego też do produkcji środków czystości i przemyśle farmaceutycznym, jako dodatek do leków.

Poza tym Kwas Cytrynowy znalazł swoje zastosowanie jako dodatek do pasz dla zwierząt – działa konserwująco na pożywienie, poprawia też przyswajanie fosforu i smak paszy, co z kolei prowadzi do zwiększenia jej poboru.

Kwas Cytrynowy w żywności

Kwas Cytrynowy stanowi dodatek do żywności, na etykietach występuje pod nazwą E330. Jak już wspomniano, wydłuża trwałość produktów i pomaga zachować ich barwę. Oczywiście Kwas Cytrynowy sprawia również, że pożywienie zachowuje odpowiednią kwaskowatość i jest doskonałym środkiem konserwującym. Co więcej, ma właściwości wiążące i zagęszczające, więc jest dodawany do sosów, dżemów czy galaretek.

Kwas Cytrynowy jest wykorzystywany również w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, dodaje się go do sody oczyszczonej jako spulchniacz do ciast. Jako zakwaszacz jest także ważnym składnikiem w produkcji sera, piwa czy wina.

Kwas Cytrynowy nie pojawia się jedynie jako składnik żywności przeznaczonej dla ludzi, ale również paszy dla zwierząt. Suplementacja tym składnikiem wykazała pozytywny wpływ na poprawę wydajności i mineralizacji kości u brojlerów i lepszy wzrost u prosiąt odsadzonych od maciory. Dzięki dodatkowi Kwasu Cytrynowego pasza nie tylko zachowuje świeżość na dłużej, ale jest smaczniejsza, przez co zwiększa się konsumpcja i wzrasta masa zwierząt.

Kwas Cytrynowy w kosmetyce

Kwas Cytrynowy w kosmetyce

Najpopularniejszą właściwością Kwasu Cytrynowego wykorzystywaną w produkcji kosmetyków, jest jego zdolność wybielania naskórka. Dlatego właśnie można znaleźć go jako składnik produktów przeznaczonych dla osób z przebarwieniami i nierównym kolorytem skóry.

Poza tym Kwas Cytrynowy pomaga w profilaktyce przeciwstarzeniowej, wygładzając zmarszczki – wpływa na liczbę glikozaminoglikanów zawartych w skórze, których zadaniem jest wypełnianie przestrzeni międzykomórkowych. Dzięki temu skóra jest nawilżona i jędrna.

Kwas Cytrynowy ma też delikatne działanie złuszczające, dlatego pojawia się jako składnik peelingów, wzmacniając działanie innych wykorzystanych kwasów. Można użyć go w produktach do pielęgnacji włosów – obniżenie pH sprawia, że włosy mniej się elektryzują, są bardziej nabłyszczone i wygładzone.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Cytrynowy”
Citric Acid
1250 EUR
1.57%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach