- Regulatory kwasowości to związki chemiczne stosowane jako dodatki w przemyśle spożywczym i napojów.
- Zapewniają kwaśny smak, działają jako konserwanty, regulatory pH, środki spulchniające i barwniki.
- Przykłady regulatorów kwasowości obejmują: kwas cytrynowy, kwas octowy, kwas mlekowy, kwas fosforowy i kwas jabłkowy.
Regulatory kwasowości – definicja
Regulatory kwasowości to związki chemiczne szeroko stosowane jako dodatki w produkcji żywności i napojów. Ta wszechstronna grupa substancji jest wykorzystywana przede wszystkim do nadawania kwaśnego smaku, służąc jednocześnie jako konserwanty, regulatory pH, środki spulchniające i barwniki.
Najpopularniejsze regulatory kwasowości obejmują różne kwasy. Regulatory Kwasowości mogą być również określane jako zakwaszczacze. Chcesz dowiedzieć się więcej o ich właściwościach i zastosowaniach w przemyśle spożywczym? Poniżej znajdziesz wszystkie ważne informacje.
Regulatory kwasowości w żywności
Regulatory kwasowości odgrywają ważną rolę w przemyśle spożywczym. Dodawane do żywności i napojów zapewniają szereg korzyści, będąc dodatkami funkcjonalnymi. Oprócz ich zdolności do poprawy smaku, pomagają również wydłużyć okres przydatności do spożycia produktów i pomagają w regulacji pH. Rola kwasów w przemyśle spożywczym obejmuje:
- zmiana smaku – dodają kwaśny smak do żywności, poprawiając jej profil smakowy,
- regulacja pH – są wykorzystywane do regulacji pH, zwłaszcza gdy konieczne jest kontrolowanie poziomu pH w celu uzyskania optymalnej siły żelowania w galaretkach lub dżemach,
- konserwacja – kwasy obniżają poziom pH, co pomaga hamować rozwój bakterii. Zwiększają również skuteczność konserwantów, takich jak benzoesany, sorbiniany i propioniany;
- działanie przeciwutleniające – niektóre kwasy mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać lub opóźniać utlenianie składników żywności oraz zachować jakość i wygląd żywności.
Chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach i zastosowaniach dodatków funkcjonalnych w żywności? Zapoznaj się z naszym przeglądem na ten temat!
Rodzaje regulatorów kwasowości
Kwas Cytrynowy
Kwas Cytrynowy to związek chemiczny występujący naturalnie w owocach cytrusowych, ale także w większości organizmów. Na skalę przemysłową kwas cytrynowy pozyskiwany jest głównie w procesie fermentacji.
Kwas Cytrynowy działa jako regulator kwasowości, konserwant, wzmacniacz smaku, przeciwutleniacz, środek wybielający i stabilizator emulsji.
Jako dodatek do żywności znany jest jako E330. Kwas cytrynowy jest stosowany w dżemach w celu zwiększenia gęstości żelu. Zapobiega również brązowieniu owoców i warzyw, zachowuje naturalny kolor produktów mięsnych, wydłuża czas przechowywania mrożonych ryb, zapobiega mętnieniu wina i przyspiesza proces dojrzewania mięsa. Jest również szeroko stosowany w produkcji napojów.
Kwas Octowy
Kwas Octowy jest związkiem organicznym. W przemyśle spożywczym jest on wytwarzany w procesie fermentacji octowej przy użyciu etanolu. Kwas octowy jest podstawowym składnikiem octu i jest identyfikowany jako dodatek do żywności E260.
W przemyśle spożywczym kwas octowy działa głównie jako środek konserwujący, ponieważ jest regulatorem pH. Jest również wzmacniaczem smaku.
Kwas octowy odgrywa kluczową rolę w przemyśle spożywczym, zapobiegając rozwojowi mikroorganizmów i dodając wyraźny kwaśny smak marynowanym produktom. Jest również wykorzystywany w produkcji sera w celu ułatwienia koagulacji białek mleka i oddzielenia skrzepu od serwatki. W połączeniu z proszkiem do pieczenia w przemyśle cukierniczym pomaga uzyskać puszystą i lekką konsystencję produktu końcowego. Ponadto E260 można znaleźć jako składnik różnych innych produktów spożywczych, w tym gotowych sosów, produktów mlecznych i podstawowych artykułów spożywczych.
Kwas mlekowy
Kwas mlekowy jest kwasem organicznym powstającym w mięśniach i czerwonych krwinkach, ale występuje również w kwaśnym mleku. W przemyśle jest on wytwarzany jako produkt uboczny podczas fermentacji bakteryjnej cukru, skrobi kukurydzianej lub serwatki mlecznej.
Kwas mlekowy jest znany jako dodatek do żywności o oznaczeniu E270. Jest dodawany do produktów, ponieważ jest konserwantem i regulatorem pH. Co więcej, modyfikuje smak i zapach żywności.
E270 jest stosowany w piekarnictwie do zakwaszania chleba i tworzenia dwutlenku węgla do formowania chleba. Jest szeroko stosowany w przemyśle mleczarskim w celu zwiększenia stabilności, objętości i fermentacji produktów mlecznych. Dodatkowo, Kwas mlekowy działa jako środek konserwujący dla owoców i nadaje smak piwu, serowi lub piklom.
Kwas fosforowy
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny otrzymywany przez trawienie fosforanu wapnia kwasem siarkowym. W przemyśle spożywczym znany jest jako E338.
Kwas fosforowy nadaje produktom lekko kwaśny smak, ale także wpływa na ich trwałość – hamuje namnażanie się bakterii i pleśni.
Dodawany jest głównie do słodkich napojów gazowanych i jest jednym z głównych składników Coca-Coli®. Zapobiega również rozwojowi pleśni i bakterii w dżemach i przetworach. Jest również regulatorem pH w produkcji produktów mlecznych.
Kwas jabłkowy
Kwas jabłkowy jest organicznym związkiem chemicznym występującym głównie w jabłkach. Syntetycznie jest wytwarzany przez podwójną hydratację bezwodnika maleinowego.
Kwas Jabłkowy jest dodatkiem do żywności (E296), który służy zarówno jako przeciwutleniacz, jak i środek zakwaszający. Poprawia smak produktów i hamuje rozwój bakterii i grzybów. Jest powszechnie stosowany jako środek słodzący lub wzmacniający cierpkość w sokach owocowych i warzywnych, mrożonej herbacie w proszku, lemoniadach, dżemach i cukierkach.
Dlaczego Foodcom?
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.