Właściwości i Zastosowania Dodatków Funkcjonalnych w Żywności

Autor
Joanna Sikorska
18.01.2023
7 min czytania
Właściwości i Zastosowania Dodatków Funkcjonalnych w Żywności
Esencja
Spis treści
  • Dodatki funkcjonalne są stosowane, by zmienić teksturę, smak, kolor albo wydłużyć czas przechowywania produktów spożywczych.
  • Dzięki nim produkty mają jednolitą konsystencję, pożądany smak oraz wygląd i są dłużej świeże.
  • Dodatki funkcjonalne to m.in. barwniki, konserwanty, emulgatory albo stabilizatory.

Dodatki funkcjonalne

Aby zrozumieć, czym są dodatki funkcjonalne w żywności, należy najpierw zdefiniować pojęcie dodatków do żywności. Według rozporządzenia Unii Europejskiej z 2008 roku, dodatki do żywności to substancje, które nie są spożywane same, jako żywność, ale są celowo dodawane do żywności ze względów technologicznych. Dodatki do żywności dzielą się na kilka grup, w tym na dodatki funkcjonalne, które są stosowane w celu zmiany tekstury, smaku, koloru albo wydłużenia czasu przechowywania produktów.

Dodatki funkcjonalne są bardzo przydatne w przemyśle spożywczym, gdyż dzięki nim spełniane są oczekiwania konsumentów co do żywności – produkty są nie tylko bardziej estetyczne, ale i dłużej świeże. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o dodatkach funkcjonalnych i o tym, jak możesz wykorzystać je w swojej firmie, koniecznie czytaj dalej!

Dodatki funkcjonalne – funkcje

Jak zostało już wspomniane, dodatki funkcjonalne mają wpływ na teksturę produktów. Sprawiają, że są gładkie i jednolite, zapobiegają rozdzielaniu się produktów płynnych. Poza tym mają też wpływ na kolor i smak – nadają konkretną barwę, poprawiają wygląd i wydobywają smak danego produktu.

Dodatki funkcjonalne mają także wpływ na dłuższy termin przydatności do spożycia, dzięki temu, że ograniczają psucie się żywności i zapobiegają brązowieniu świeżych owoców, które są wystawione na działanie powietrza.

Dodatki funkcjonalne rodzaje

Dodatki do żywności ogólnie dzielą się na te naturalne i syntetyczne, a z kolei dodatki funkcjonalne można podzielić jeszcze na kilka podstawowych grup, ze względu na funkcje, które pełnią.

  • Barwniki (E100-E199) – są to substancje, które nadają albo przywracają żywności barwę. Są stosowane w produkcji żelków, cukierków, ogólnie słodyczy dla dzieci albo do barwienia jogurtów. Barwnikami są na przykład kurkumina, ryboflawina albo karmel.
  • Substancje Konserwujące (E200-E299) – są to substancje, które przedłużają okres przydatności do spożycia, gdyż chronią przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub przed wzrostem mikroorganizmów patogennych. Są to przykładowo: kwas sorbowy, Benzoesan Sodu albo nizyna.
  • Przeciwutleniacze i Regulatory Kwasowości (E300-E399) – Przeciwutleniacze (znane również jako Antyoksydanty) to substancje, które chronią przed zepsuciem produktów na skutek utleniania, którego skutkami są jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Z kolei Regulatory Kwasowości to substancje, które zmieniają lub kontrolują kwasowość albo zasadowość środka spożywczego. Należą do nich Kwas Askorbinowy (Witamina C), Kwas Cytrynowy albo Lecytyny.
  • Emulgatory, środki spulchniające, żelujące (E400-E499) – substancje emulgujące mają na celu stworzenie mieszaniny z dwóch niemieszających się cieczy i utrzymanie jej, substancje spulchniające uwalniają gaz, przez co zwiększają objętość ciasta, a substancje żelujące nadają produktom konsystencję żelu. Takimi substancjami są Żelatyna, agar, Guma Ksantanowa, pektyny, guma arabska, mączka chleba świętojańskiego.
  • Wzmacniacze Smaku (E600-E699) – to substancje, które same w sobie nie mają smaku, ale są dodawane w celu dodania lub wzmocnienia smaku produktów spożywczych. Wzmacniaczami Smaku są Glutaminian Sodu, guanylan disodowy, rybonukleotyd disodowy, inozynian disodowy.
  • Substancje Słodzące (E900-E999) – to substancje stosowane, by nadać środkom spożywczym słodki smak lub stosowane w słodzikach. Są to: Ksylitol, Erytrytol, Sorbitol, Aspartam.
  • Substancje stabilizujące, zagęszczające (E1000-E1999) – substancje, które umożliwiają utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych lub które zwiększają ich lepkość. Należą do nich między innymi skrobie modyfikowane.

Properties and Applications of Functional Additives in Food

Przykłady najważniejszych dodatków funkcjonalnych

Żelatyna

Żelatyna jest naturalnym dodatkiem funkcjonalnym. Jej najważniejszymi właściwościami jest lepkość i zdolność do żelowania. W żywności można znaleźć ją w: galaretkach owocowych i mięsnych, jogurtach, twarogach i deserach mlecznych. Więcej o żelatynie możesz przeczytać w naszym artykule.

Kwas Cytrynowy

Kwas Cytrynowy to związek chemiczny obecny w owocach cytrusowych, ale może być też uzyskiwany chemicznie. Dodawany do produktów obniża ich pH, dzięki czemu artykuły zachowują trwałość na dłużej. Kwas Cytrynowy ma też wpływ na bardziej kwaśny smak produktów i pomaga w utrzymaniu pierwotnego koloru owoców i warzyw. Jest obecny w przetworach owocowych, wyrobach cukierniczych, napojach, przetworach albo deserach mlecznych. Ma jeszcze wiele zastosowań przemysłowych, więc przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się więcej!

Glutaminian Sodu

To jeden z najczęściej używanych Wzmacniaczy Smaku. Glutaminian Sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego. Wzmacnia smaku „umami”, więc jest często stosowany w produkcji żywności, zwłaszcza w mięsach, zupach, wypiekach czy przyprawach.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Żelatyna”
Gelatin
7400 EUR
0.8%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach