Kwas Mlekowy: Właściwości i Zastosowanie w Żywności i Medycynie

Autor
Dorota Clapa
07.12.2022
8 min czytania
Kwas Mlekowy: Właściwości i Zastosowanie w Żywności i Medycynie
Esencja
Spis treści
  • Kwas Mlekowy jest związkiem organicznym, zaliczanym do hydroksykwasów.
  • Pełni funkcję nawilżającą, złuszczającą i antybakteryjną na skórę.
  • Kwas Mlekowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetykach i medycynie.

Co to jest Kwas Mlekowy?

Kwas Mlekowy jest nazywany również kwasem alfa-hydroksypropionowym (2-hydroxypropanoic acid), co oznacza, że występuje w postaci  dwóch izomerów optycznych. Powstaje on w mięśniach i czerwonych krwinkach, jako efekt intensywnego treningu fizycznego. Obecny jest również w skwaśniałym mleku i to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Kwas Mlekowy to kwas organiczny, który otrzymuje się jako produkt uboczny fermentacji bakteryjnej cukru, skrobi kukurydzianej lub serwatki mlecznej.

Kwas Mlekowy – właściwości

Kwas Mlekowy przyjmuje postać gęstej, bezbarwnej cieczy, o kwaśnym smaku, jest rozpuszczalny w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Posiada dwojakie stężenie, które wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Jeśli osiąga stężenie w zakresie 1-10%, wykazuje właściwości nawilżające. Natomiast w stężeniu 30-50% wykazuje właściwości złuszczające, więc stosowany jest głównie w produkcji silnych peelingów. Poza wspomnianymi własnościami, Kwas Mlekowy działa również antybakteryjnie, przeciwstarzeniowo i reguluje pH.

Kwas Mlekowy – zastosowanie

Kwas Mlekowy posiada wiele zastosowań. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym używany jest w środkach przeciw zamarzaniu, biocydach i plastelinie, obecny jest w mleku, produktach kiszonych, fermentowanej soi, piwie i mięsie. Jak zostało już wspomniane, Kwas Mlekowy znajduje także zastosowanie w kosmetyce – jego właściwości nawilżające pozwalają na użycie go jako składnika kosmetyków zapewniających gładką, równą i jędrną cerę oraz zapobiegających zmarszczkom. Z kolei jego działanie złuszczające wykorzystywane jest w kosmetykach usuwających martwy naskórek.

Kwas Mlekowy w żywności

Kwas Mlekowy w żywności

Kwas Mlekowy ma różnorodne zastosowania w produkcji żywności, jest to jedna z najpowszechniejszych substancji należących do kategorii kwasów i konserwantów. Jest głównie stosowany jako środek, który zakwasza i reguluje pH. W wyniku obniżenia wskaźnika pH konserwuje żywność. Warto wspomnieć, że Kwas Mlekowy jest używany jako regulator kwasowości i ma wtedy oznaczenie E-270.

Jednym z zastosowań Kwasu Mlekowego w żywności jest wykorzystanie w piekarnictwie, gdyż służy zakwaszaniu chleba, a w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy reakcję uwalniającą dwutlenek węgla, która wspomaga tworzenie się chleba .

Kwas Mlekowy jest też szeroko wykorzystywany w branży mleczarskiej. Dzięki niemu zwiększa się stabilność i objętość masła, dodawany jest również do produktów mlecznych, gdyż przyspiesza ich proces fermentacji.

Jego działanie konserwujące jest również bardzo istotne dla innych sektorów, korzysta się z niego głównie do konserwowania owoców, co ułatwia ich przetwarzanie.

Kwas Mlekowy jest wykorzystywany także w browarnictwie, a dokładniej podczas procesu zacierania i gotowania brzeczki, a co więcej, poprawia stabilność mikrobiologiczną.

Kolejną ciekawą właściwością Kwasu Mlekowego jest to, że nadaje potrawom określony smak. Poprawia smak piwa, wzmacnia smak serów, nadaje przyjemny smak piklom czy sosom sałatkowym. Poza tym dzięki swojemu kwaśnemu charakterowi nadaje delikatny kwaśny smak jogurtom czy różnym słodyczom.

Warto również wspomnieć, że Kwas Mlekowy zawarty w produktach mlecznych czy fermentowanych warzywach zwiększa przyswajalność aminokwasów oraz takich składników mineralnych jak żelazo czy wapń.

Kwas Mlekowy w medycynie

Kwas Mlekowy ma swoje zastosowania również w medycynie – w leczeniu chorób skóry, chorób układu pokarmowego, chorób ginekologicznych czy w medycynie sportowej.

Należy zauważyć, że pałeczki Kwasu Mlekowego są wykorzystywane jako probiotyki, czyli preparaty, które biorą udział w odbudowie przewodu pokarmowego, dlatego są stosowane w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Kwas Mlekowy jest również przydatny w dermatologii, ponieważ umożliwia usuwanie zgrubień naskórka, a w połączeniu z kwasem salicylowym może być wykorzystywany w preparatach na odciski.

Kwas Mlekowy jako ważny składnik

Kwas Mlekowy odgrywa ważną rolę w wielu przemysłach, ale to ten spożywczy i medyczny wydają się mieć największe znaczenie. Kwas Mlekowy nie dość, że nadaje smak, to jeszcze ma właściwości konserwujące i wspomaga procesy pieczenia chleba czy warzenia piwa. Łączy się to też pośrednio z medycyną, gdyż produkty mleczne, zawierające pałeczki Kwasu Mlekowego służą jako probiotyk. Kwas Mlekowy ze względu na swoje dwojakie stężenie odgrywa również dużą rolę w kosmetyce i dermatologii.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Mlekowy”
Lactic Acid
1775 EUR
0.28%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.