Kwas Jabłkowy – przegląd

Autor
Foodcom Experts
23.11.2021
8 min czytania
Kwas Jabłkowy – przegląd
Esencja
Spis treści
  • Kwas Jabłkowy to organiczny związek chemiczny, naturalnie występujący w niektórych owocach i warzywach.
  • Jest wykorzystywany jako środek konserwujący, stabilizujący kolor i wzmacniający smak.
  • Kwas Jabłkowy jest stosowany w produkcji przetworów owocowych, napojów gazowanych, dżemów, gum do żucia, cukierków, dressingów i sosów.
  • Korzysta się z niego również w przemyśle winiarskim, paszowym, kosmetycznym, farmaceutycznym i chemicznym.

Co to jest Kwas Jabłkowy?

Kwas Jabłkowy to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy kwasów dikarboksylowych. Jest naturalnie występującym kwasem obecnym w niedojrzałych owocach i warzywach, takich jak między innymi jabłka, winogrona, jagody, cytryny, pomarańcze, brokuły, pomidory i rabarbar. Nazwa – Malic Acid – pochodzi od łacińskiego malum, oznaczającego jabłko, ze względu na jego naturalne pochodzenie.

Dzięki swoim właściwościom Kwas Jabłkowy może być używany jako środek konserwujący, regulujący kwasowość, stabilizujący kolor i wzmacniający smak. Jest dodatkiem do żywności znanym jako E296. Gdzie wykorzystuje się Kwas Jabłkowy? Czytaj dalej, by się dowiedzieć!

Produkcja Kwasu Jabłkowego

Malic acid extraction from natural plants is costly and therefore commercial products are usually obtained by chemical hydration of maleic or fumaric acid with the use of high temperatures and high pressure. The final product comes in the form of white, crystalline granules. Malic acid has a smooth, tart or sour taste and no foreign odors. It is highly soluble in water but has a lower hygroscopicity rate than citric acid. Malic acid has a high degradability rate by microorganisms such as yeasts.

Kwas Jabłkowy właściwości

Kwas Jabłkowy występuje w postaci białych, krystalicznych granulek. Ma łagodny, cierpki lub kwaśny smak i jest praktycznie bezwonny. Jest wysoce rozpuszczalny w wodzie, ale ma niższy wskaźnik higroskopijności niż Kwas Cytrynowy. W branży spożywczej jest stosowany jako jeden z najskuteczniejszych substytutów Kwasu Cytrynowego. Kwas Jabłkowy ma wysoki stopień degradacji przez mikroorganizmy, takie jak drożdże.

Ten związek posiada wiele wartościowych właściwości oraz działań, takich jak: hamowanie wzrostu bakterii, czyli działanie konserwacyjne, złuszczanie, rozjaśnianie oraz regulacja kwasowości innych substancji.

Kwas Jabłkowy a ocet jabłkowy

Kwas Jabłkowy jest często mylony z octem jabłkowym, ale nie są to te same substancje. Kwas Jabłkowy to organiczny związek chemiczny zawarty w owocach i warzywach, zaś ocet jabłkowy uzyskiwany jest jako produkt naturalnej fermentacji surowców roślinnych. Łączy je to, że kwas jabłkowy wchodzi w skład octu jabłkowego.

Kwas Jabłkowy – zastosowanie

W przemyśle spożywczym i napojów Kwas Jabłkowy jest szeroko stosowany jako środek konserwujący E296. Jest również powszechnie wykorzystywany jako wzmacniacz słodyczy lub cierpkości w sokach owocowych i warzywnych, mrożonej herbacie w proszku, napojach gazowanych, dżemach, gumach do żucia i cukierkach. Przedłuża uwalnianie się smaków owocowych i tworzy wrażenie mocniejszego aromatu. Poza tym produkt wzmacnia i zachowuje smak dressingów, sosów i majonezów poprzez zapobieganie jełczeniu tłuszczów. W przemyśle winiarskim Kwas Jabłkowy jest wykorzystywany jako podstawa fermentacji malolaktycznej, pozwalając producentom na wytwarzanie win o łagodniejszym smaku.

Kwas Jabłkowy znajduje również zastosowanie jako składnik w żywieniu zwierząt. W przypadku trzody chlewnej produkt ten wykazuje pozytywny wpływ na przyrosty masy ciała prosiąt, zmniejszenie śmiertelności oraz rzadsze występowanie biegunek. W diecie bydła i owiec suplementacja Kwasem Jabłkowym odpowiada za wspomaganie wzrostu, zwiększenie produkcji mleka, poprawę ogólnej wydajności oraz poprawę efektywności wykorzystania paszy.

W sektorze kosmetycznym Kwas Jabłkowy jest stosowany ze względu na swoje właściwości kontrolowania pH w kremach samoopalających, mydłach, produktach przeciwtrądzikowych i kremach przeciwstarzeniowych. Przy niskich stężeniach (do 5%) działa nawilżająco i rozjaśniająco, podczas gdy w wyższych stężeniach delikatnie złuszcza i zmiękcza zgrubiałą warstwę skóry. Jego właściwości złuszczające znajdują zastosowanie w żelach oczyszczających i peelingach do twarzy. Kwas Jabłkowy jest również stosowany w płukankach do ust i pastach do zębów, ponieważ zmniejsza smak innych substancji chemicznych.

W sektorze farmaceutycznym produkt ten jest stosowany w leczeniu suchości w ustach, przewlekłego zmęczenia i fibromialgii. Ponadto jest składnikiem syropów i tabletek.

Kwas Jabłkowy znajduje swoje zastosowanie także w przemyśle chemicznym. Jest wykorzystywany w syntezach chemicznych, w celu uzyskania innych związków. Z kolei jabłczan, czyli zjonizowana forma Kwasu Jabłkowego, jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Jabłkowy”
Malic Acid
3000 EUR
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach