Cytrynian Trójsodowy – przegląd. Do czego służy Dihydrat Cytrynianu Trójsodowego?

Autor
Joanna Sikorska
05.01.2023
7 min czytania
Cytrynian Trójsodowy – przegląd. Do czego służy Dihydrat Cytrynianu Trójsodowego?
Esencja
Spis treści
  • Cytrynian Trójsodowy to sól sodowa Kwasu Cytrynowego.
  • Ze względu na to, że jest podobny do Kwasu Cytrynowego, jest głównie stosowany w przemyśle spożywczym.
  • Wykorzystywany jest również w medycynie.

Co to jest Cytrynian Trójsodowy?

Cytrynian Trójsodowy to związek chemiczny, sól sodowa Kwasu Cytrynowego. Otrzymuje się go w wyniku reakcji Kwasu Cytrynowego z wodorotlenkiem sodu, węglanem lub wodorowęglanem, a następnie krystalizuje i odwadnia. Występuje również naturalnie w owocach cytrusowych. Cytrynian Trójsodowy jest powszechnie nazywany 'Cytrynianem Sodu’, ale termin ten jest niejednoznaczny, ponieważ może również odnosić się do soli disodowej lub monosodowej.

Cytrynian Trójsodowy ma taką strukturę, że atom sodu jest przyłączony do każdej z trzech obecnych grup karboksylowych. Analogicznie, Cytrynian Monosodowy jest związkiem chemicznym z jednym sodem w cząsteczce, a Cytrynian Disodowy jest związkiem chemicznym z dwoma atomami sodu.

Cytrynian Trójsodowy jest oznaczony jako dodatek do żywności symbolem E331.

Właściwości Cytrynianu Trójsodowy

Cytrynian Trójsodowy ma postać białego, bezwonnego proszku o lekko słonym smaku. Występuje jako hydrat w połączeniu z wodą. Charakteryzuje się tym, że jest higroskopijny, więc łatwo wchłania i łączy się z wodą. Dlatego też należy go przechowywać w takich warunkach, aby był chroniony przed wilgocią. Mimo że jest solą kwasu, Cytrynian Trójsodowy ma zasadowe pH.

Zastosowania Cytrynianu Trójsodowego

Cytrynian Trójsodowy ma wiele zastosowań, ale jest głównie używany w przemyśle spożywczym. Ma podobne zastosowania jak Kwas Cytrynowy, więc jest zwykle używany jako wzmacniacz smaku, do zakwaszania żywności lub napojów lub jako konserwant.

Cytrynian Trójsodowy jest również powszechnie stosowany w medycynie jako składnik leków, zwykle dla osób z infekcjami dróg moczowych. Pełni on również rolę antykoagulantu, co oznacza, że hamuje krzepnięcie krwi.

Ponadto Cytrynian Trójsodowy jest wykorzystywany w chemii. Jest składnikiem buforów oraz składnikiem odczynnika Benedicta, który służy do wykrywania cukrów i aldehydów. Cytrynian Trójsodowy znajduje się również w kosmetykach takich jak żele pod prysznic, szampony czy kremy do skóry, ponieważ nadaje im odpowiedni poziom kwasowości i jest stosowany jako konserwant.

Innym zastosowaniem Cytrynianu Trójsodowego jest usuwanie kamienia z kotłów, czyszczenie chłodnic samochodowych oraz przypalonej blachy czy garnków. Wykorzystuje się go również w produkcji środków czystości, ponieważ zmiękcza wodę, dzięki czemu detergenty mogą działać skuteczniej.

Cytrynian Trójsodowy w przemyśle spożywczym

Cytrynian Trójsodowy w przemyśle spożywczym

Cytrynian Trójsodowy można znaleźć w napojach gazowanych, produktach mlecznych, słodyczach, produktach garmażeryjnych, konserwach mięsnych i warzywnych, margarynie, musztardzie, sosach, majonezie, przyprawach, dżemach i wielu innych. Nie jest to zaskakujące, ponieważ Cytrynian Trójsodowy ma różne właściwości, które są ważne dla przemysłu spożywczego.

Po pierwsze, Cytrynian Trójsodowy jest używany jako regulator kwasowości, aby utrzymać właściwe pH produktu. Można go znaleźć w napojach gazowanych, zwłaszcza tych o smaku cytrynowym, napojach energetycznych, deserach czy dżemach.

Ten związek chemiczny jest sekwestratorem, co oznacza, że jest substancją wiążącą jony metali, zwanych chelatami. Dzięki temu konsument jest chroniony przed szkodliwym działaniem metali ciężkich w żywności.

Cytrynian Trójsodowy jest również emulgatorem – umożliwia przygotowanie jednolitego roztworu z dwóch niemieszających się cieczy. Jest przydatny na przykład w produkcji serów, które po stopieniu nie stają się tłuste, gdyż Cytrynian Trójsodowy zapobiega oddzielaniu się tłuszczów.

Innym zastosowaniem Cytrynian Trójsodowy w przemyśle spożywczym to jako konserwant. Chroni on tłuszcze w produkcie przed utlenianiem i jełczeniem. Cytrynian Trójsodowy zapobiega również zmianom koloru w żywności.

Cytrynian Trójsodowy w medycynie

Cytrynian Trójsodowy jest znany nie tylko jako dodatek do żywności, ale także jako ważny związek chemiczny w medycynie. Cytrynian Trójsodowy jest stosowany w laboratoriach analitycznych, gdzie przeprowadzane są badania krwi, ponieważ ma działanie przeciwzakrzepowe. Zapobiega to zlepianiu się komórek krwi. Cytrynian Trójsodowy jest więc stosowany jako składnik roztworów do napełniania cewników do hemodializy. Obniża on stężenie heparyny, co z kolei zmniejsza ryzyko związane z zaburzeniami krzepnięcia u pacjentów z chorobami nerek lub krzepliwością krwi. Przeciwdziała to skutkom ubocznym w trakcie i po zabiegu dializy. Działanie to jest również niezwykle przydatne przy przechowywaniu krwi lub podczas transfuzji.

Cytrynian Trójsodowy jest również stosowany jako lek. Leczy kamienie nerkowe, dnę moczanową oraz zmniejsza objawy kwasicy metabolicznej. Może być również używany jako środek przeczyszczający. Cytrynian Trójsodowy stosuje się także w przypadku hiperkalcemii, czyli stanu, w którym stężenie wapnia we krwi jest zbyt wysokie. Cytrynian Trójsodowy działa poprzez zwiększenie wydalania wapnia przez mocz.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Cytrynian Trójsodowy”
Trisodium Citrate
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach