Do czego służy dekstroza?

Autor Martyna Kaniewska
Czas czytania 5 minut
Data publikacji 17 sierpnia 2022

Cukier to ogólny termin dla rozpuszczalnych węglowodanów o słodkim smaku, z których wiele jest stosowanych w żywności. Na rynku dostępna jest szeroka gama cukrów, które ogólnie dzieli się na naturalne i sztuczne. Jednym z najpopularniejszych cukrów jest dekstroza, znana również jako D-glukoza. Jej właściwości są bardzo cenione przez wielu producentów.

Przeczytaj nasz obszerny artykuł o monohydracie dekstrozy i dowiedz się m.in. jak można go wykorzystać w przemyśle.

Czym jest dekstroza?

Termin dekstroza to inna nazwa glukozy, D-glukozy, cukru winogronowego, cukru z krwi i cukru kukurydzianego, w zależności od sposobu jej pozyskiwania, ponieważ może pochodzić z winogron, kukurydzy lub innych źródeł. Zazwyczaj składnik ten jest produkowany komercyjnie poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi z roślin takich jak kukurydza, ryż, ziemniak lub pszenica. Dekstroza to podstawowy cukier prosty (monosacharyd) zaliczany do grupy węglowodanów. Węglowodany są ważne dla dostarczania energii oraz pełnienia funkcji odżywczych i budulcowych. Dlatego są istotnym składnikiem pożywienia ludzi i zwierząt. U roślin jest przechowywana jako skrobia i amylopektyna, natomiast u zwierząt i ludzi jako glikogen.

Dekstroza występuje w postaci małych kryształów, które krystalizują się jako monohydraty. Dekstroza jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i ma słodki smak, jednak nie jest on tak silny, jak w przypadku sacharozy.
Może być produkowana w syrop glukozowy, który jest znacznie mniej słodki niż zwykły cukier. Naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w owocach takich jak winogrona, sokach owocowych i miodzie.

Do czego wykorzystywana jest dekstroza?

W produkcji żywności dekstroza jest powszechnie stosowana jako substancja słodząca i główny składnik syropu kukurydzianego. W cukiernictwie dekstrozę można znaleźć w dżemach, marmoladach i galaretkach oraz lodach. Poprawia lepkość, zwiększa słodkość i służy jako wzmacniacz smaku. Dekstroza ma słabszą moc słodzenia niż inne cukry, np. sacharoza, ale ma wyższy współczynnik rozpuszczalności w wodzie. Ze względu na jej rolę w reakcji Maillarda w przygotowaniu bułek, chleba i ciastek, jest również stosowana w sektorze piekarniczym.

Czy dekstroza jest szkodliwa? Należy pamiętać, aby spożywać tylko zalecaną ilość cukru, ponieważ zbyt duża ilość może powodować problemy z funkcjonowaniem organizmu. Może również przyczynić się do nadmiernej produkcji tłuszczu i chorób układu krążenia. Jego podstawową właściwością jest szybkie podnoszenie poziomu cukru we krwi. Ta właściwość jest szeroko wykorzystywana w medycynie, zwłaszcza w hipoglikemii.

Dekstroza jako lek podawana jest doustnie lub w formie iniekcji. Stosowana jest w procesie “całkowitego żywienia pozajelitowego”, które dostarcza niezbędnych kalorii z węglowodanów do rekonwalescencji. Stosowana jest również w produkcji tabletek i żeli medycznych. W przemyśle paszowym jest podstawowym źródłem węglowodanów dla zwierząt gospodarskich, ale także działa jako słodzik, pigment i wzmacniacz smaku w różnych karmach dla zwierząt domowych i specjalnościach paszowych.
Sportowcy spożywają dekstrozę po ćwiczeniach, aby szybko przywrócić utraconą energię, ponieważ działa ona jak paliwo dla naszego organizmu. Pomaga również budować masę mięśniową, wspomaga pracę narządów wewnętrznych, w tym mózgu, oraz utrzymuje właściwą temperaturę ciała. Oczywiście również przemysł kosmetyczny szeroko wykorzystuje właściwości dekstrozy. Wiele kosmetyków zawiera olej jojoba, w tym produkty do pielęgnacji włosów, ciała i twarzy. Jest on również dodawany do kosmetyków kolorowych stosowanych w makijażu.

Maltodekstryna a dekstroza

Maltodekstryna, podobnie jak dekstroza, to suplementy węglowodanowe w formie proszku. Oba produkty są popularnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, spożywane w koktajlach i suplementach wspomagających regenerację i budowę mięśni. Dekstroza jest cukrem prostym, który organizm może wykorzystać na energię bez konieczności rozbijania go. Dlatego dostarcza ją szybciej niż maltodekstryna.

Dlaczego Foodcom?

Jeśli chcesz kupić dekstrozę, odwiedź naszą stronę produktu dekstroza i dowiedz się więcej o opakowaniach i cenach dekstrozy. Występuje jako Dextrose Monohydrate Powder, ale Foodcom zapewnia również Syrop Glukozowy. Istnieje wielu dostawców Dextrose Monohydrate, ale wybierając Foodcom możesz mieć pewność, że otrzymujesz produkt wysokiej jakości bez żadnych opóźnień w transporcie lub problemów.

Nasz wspaniały zespół wsparcia sprzedaży pomoże naszym handlowcom przeprowadzić umowę i transakcje biznesowe w sposób płynny i skuteczny, aby zapewnić najlepszą jakość usług dla wszystkich naszych partnerów biznesowych. Nasz dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.
Wraz z pomocą naszego wsparcia sprzedaży, w Foodcom zawsze staramy się znaleźć sposób na pracę na najlepszych warunkach z naszymi klientami, aby spełnić ich oczekiwania. Tutaj dołożymy wszelkich starań, aby znaleźć rozwiązania wszelkich problemów, które mogą pojawić się na naszej drodze do obopólnie korzystnej współpracy.

Chcesz wiedzieć więcej o cukrach? Przeczytaj nasz kompleksowy przewodnik po cukrach przemysłowych .