Syrop Glukozowo-Fruktozowy i jego Przemysłowe Zastosowania

Autor Joanna Sikorska
Czas czytania 9 minut
Data publikacji 16 stycznia 2023

Esencja:

  • Syrop Glukozowo-Fruktozowy to popularny słodzik stosowany w przemyśle spożywczym.
  • Jest często porównywany do cukru, jednak jego właściwości przynoszą większe korzyści dla przemysłu.
  • Syrop Glukozowo-Fruktozowy nadaje żywności słodki smak, ale odpowiada również za jej teksturę.
  • Ten słodzik można znaleźć w napojach, produktach mlecznych, dżemach i różnego rodzaju słodyczach.

Czym jest Syrop Glukozowo-Fruktozowy?

Syrop Glukozowo-Fruktozowy to jeden z najpopularniejszych syropów stosowanych jako słodzik. Nazywany jest również Wysokofruktozowym Syropem Kukurydzianym (ang. High-Fructose Corn Syrup) lub po prostu HFCS, ponieważ jest otrzymywany w wyniku enzymatycznej lub kwaśnej hydrolizy skrobi, zwykle Skrobi Kukurydzianej, ale czasami również ze skrobi pszennej. Syrop Glukozowo-Fruktozowy zawiera zwykle od 42% do 55% Fruktozy, reszta to Glukoza.

Syrop Glukozowo-Fruktozowy nie jest uważany za korzystny dla zdrowia, ale spożywany w odpowiednich ilościach nie jest szkodliwy. Wręcz przeciwnie, ma wiele korzystnych właściwości. Nic dziwnego, że Syrop Glukozowo-Fruktozowy jest obecnie bardzo popularny i dobrze jest wiedzieć nieco więcej o tej substancji, która przydaje się w różnych branżach. Koniecznie czytaj dalej!

Syrop Glukozowo-Fruktozowy a cukier

Syrop Glukozowo-Fruktozowy bardzo często porównywany jest do cukru, jednak te dwie Substancje Słodzące mają inne właściwości, które pozwalają na ich różne wykorzystanie. Przede wszystkim należy wiedzieć, co rozumiemy przez cukier – jest to dwucukier sacharoza, który składa się z cząsteczki Glukozy i cząsteczki Fruktozy połączonych wiązaniem chemicznym, a stosunek Glukozy do Fruktozy w sacharozie wynosi 1:1. Cukier otrzymuje się z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Natomiast Syrop Glukozowo-Fruktozowy to płynny produkt zawierający wolną Glukozę i wolną Fruktozę w różnych proporcjach.

Główną różnicą pomiędzy tymi dwoma Słodzikami jest ich forma – Syrop Glukozowo-Fruktozowy jest płynny, a cukier występuje w postaci białych lub brązowych granulek. Forma ma wpływ na proces krystalizacji – Syrop Glukozowo-Fruktozowy nie ulega krystalizacji. W porównaniu z cukrem zapewnia też lepszą wilgotność i jest łatwiejszy w transporcie czy przechowywaniu. Ponadto Syrop Glukozowo-Fruktozowy jest tańszy w produkcji. Nic więc dziwnego, że staje się coraz bardziej popularny.

Ale cukier i Syrop Glukozowo-Fruktozowy mają też kilka wspólnych cech. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi oba są stosowane jako Substancje Słodzące, zwykle w przemyśle spożywczym. Są podobnie słodkie i mają podobną zawartość kaloryczną.

Chcesz dowiedzieć się więcej o Sacharozie, głównym składniku cukru spożywczego, i jego zastosowaniach? Przeczytaj nasz artykuł!

Syrop Glukozowo-Fruktozowy właściwości

Główne właściwości Syropu Glukozowo-Fruktozowego zostały już wymienione – jest to płyn o słodkim smaku. Forma syropu jest bardzo przydatna w przemyśle spożywczym – można go stosować bez konieczności rozpuszczenia, więc łatwo go wymieszać np. z napojami.

Syrop Glukozowo-Fruktozowy jest stabilizatorem smaku, ponieważ wzmacnia smak i kolor produktu, do którego został dodany. Ale nie tylko sprawia, że jedzenie jest słodsze – ma również wpływ na teksturę. Dzięki niemu produkty są bardziej wilgotne i poza tym dodaje im blasku. Ponadto Syrop Glukozowo-Fruktozowy zapewnia lepszą stabilność i dłuższy okres przydatności do spożycia. Wśród innych właściwości tego składnika jest to, że zapobiega on przywieraniu żywności do opakowania, w którym się znajduje.

Zastosowanie Syropu Glukozowo-Fruktozowego

Zastosowanie Syropu Glukozowo-Fruktozowego

Syrop Glukozowo-Fruktozowy znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym. Dodaje się go do różnych napojów, ponieważ w porównaniu z cukrem płyn jest łatwiejszy do wymieszania z napojem. Ten słodzik jest również powszechnie stosowany w wyrobach cukierniczych. Dodany do dżemów, cukierków czy lodów zapobiega ich krystalizacji. W wypiekach, takich jak ciasteczka czy ciasta, dodaje wilgoci i miękkości.

Syrop Glukozowo-Fruktozowy występuje również w cukierkach, które muszą błyszczeć, takich jak lizaki czy lukry. Jest również składnikiem chleba, konserw, produktów mlecznych, takich jak jogurt, i jest używany do produkcji różnych sosów, takich jak ketchup, musztarda i marynaty. Czy Syrop Glukozowo-Fruktozowy może być przydatny również w Twojej firmie? Nie wahaj się i skontaktuj się z firmą Foodcom!

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.