Co to jest sacharoza? Zastosowania cukru białego w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Autor Dorota Cłapa
Czas czytania 8 minut
Data publikacji 29 września 2022

Sacharoza to substancja chemiczna znana przede wszystkim jako główny składnik cukru spożywczego, w ogólnej świadomości konsumentów często z nim utożsamiana. Jest disacharydem sklasyfikowanym jako cukier prosty.

Produkt występuje w postaci białych jednorodnych granulowanych kryształków, bez zlepków i grudek, z charakterystycznym dla cukru słodkim zapachem i smakiem. Czytaj dalej, aby lepiej poznać Sacharozę i jej zastosowania w przemysłach farmaceutycznym i spożywczym!

Co to jest sacharoza?

Sacharoza jest dwucukrem (czy też inaczej disacharydem) i składa się z cząsteczki glukozy oraz cząsteczki fruktozy. W naturalny sposób występuje między innymi w wielu warzywach, owocach i zbożach. Jest również jedną z najpopularniejszych substancji używanych do słodzenia wypieków, napojów i innych produktów. Cukier biały w około 99,5% składa się właśnie z Sacharozy.

Gdzie występuje sacharoza?

Cukier stołowy to nie jedyny produkt, w którym spotykamy Sacharozę na co dzień. Chociaż wytwarzana jest przede wszystkim z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych, jest obecna również w innych roślinach, takich jak mandarynki, ananasy, morele, kukurydza, groszek oraz fasola. Sacharoza stanowi także istotny dodatek w produkcji żywności oraz leków. W dużych ilościach znajduje się między innymi w wielu rodzajach płatków śniadaniowych. 

Produkcja i dystrybucja

Sacharoza najczęściej wytwarzana jest z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Produkt oferowany przez Foodcom przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia jako dodatek do produktów spożywczych lub jako surowiec do dalszego przetwarzania.

Zdolność cukru do tworzenia kryształków jest często wykorzystywana w przemyśle cukierniczym, do dekoracji wypieków. Oprócz przemysłu spożywczego Sacharoza jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym jako składnik przezroczystych mydeł zawierających glicerynę, środków złuszczających oraz w produktach do depilacji. 

Właściwości sacharozy

Sacharoza jako substancja z grupy węglowodanów prostych jest szybko trawiona przez ludzki organizm oraz stanowi łatwo dostępne źródło energii. Spożywanie Sacharozy dostarcza organizmowi znaczną dawkę energii w krótkim czasie, jednak ilość tej energii równie szybko spada.

Nadmiar Sacharozy w diecie jest szkodliwy dla ludzi i może prowadzić do wystąpienia chorób, dlatego zdecydowanie należy zachować umiar. Odpowiednio przechowywana Sacharoza nie posiada okresu przydatności do spożycia. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zabezpieczony przed szkodnikami, w temperaturze wyższej niż 10°C. 

Zastosowania sacharozy w przemyśle spożywczym

Zastosowania sacharozy w przemyśle spożywczym

Sacharoza jest ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości słodzące, co sprawia, że jest szeroko i chętnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Już od połowy XVIII wieku jest powszechnie stosowana w Europie jako środek słodzący.

Sacharoza wykorzystywana jest między innymi do produkcji wypieków, napojów, słodyczy, lodów, polewy, deserów czy płatków śniadaniowych.

Zastosowania sacharozy w przemyśle farmaceutycznym

Chociaż znana przede wszystkim ze swoich właściwości słodzących, Sacharoza stanowi cenioną substancję wykorzystywaną w przemyśle farmaceutycznym w różnych celach. Substancje pomocnicze dla farmacji na bazie Sacharozy stosuje się między innymi w lekach, produktach leczniczych, suplementach diety oraz produktach wellness i beauty.

Substancje z tej grupy spełniają różne funkcje, między innymi działają jako spoiwo, wypełniacz, materiał powlekający czy środek zapobiegający przywieraniu. Niektórzy producenci wyrobów farmaceutycznych wykorzystują Sacharozę także dla nadania słodkiego smaku produktom.

Dlaczego Foodcom?

Nasz Zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Powiązane artykuły

Kolagen i jego zastosowanie w kosmetyce i medycynie
Kwas Mlekowy: właściwości i zastosowanie w żywności i medycynie
Dwutlenek Tytanu: co to jest? Dwutlenek Tytanu w kosmetyce i medycynie
Co to jest Tryptofan? Właściwości Tryptofanu i zastosowanie w żywieniu zwierząt

Szukasz najlepszych ofert?

Jesteś we właściwym miejscu! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszych produktach lub zostać partnerem biznesowym, daj nam znać!

    Polecane Artykuły

    Czym jest fruktoza w proszku? Powszechne zastosowania fruktozy
    Co to jest sacharoza? Zastosowania cukru białego w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
    Do czego służy dekstroza?
    Jak poradzić sobie z niedoborem glutenu pszennego i białka ziemniaczanego na rynku?