Czym jest fruktoza w proszku? Powszechne zastosowania fruktozy

Czym dokładnie jest fruktoza? Fruktoza to cukier prosty należący do grupy ketoz. Fruktoza jest również znana jako „cukier owocowy”, a w społecznej świadomości istnieje głównie ze względu na jej obecność w owocach. Ponadto fruktozę można znaleźć również w miodzie, nektarach kwiatowych i warzywach. W przeciwieństwie do glukozy fruktoza jest metabolizowana bez udziału insuliny. Fruktoza może być oznaczona jako E420, E474 lub E491-E495 w różnych produktach spożywczych. Ma taki sam wzór molekularny jak glukoza, ale różni się układem atomów w cząsteczce. Jest również słodsza od glukozy. Co ciekawe, cukier fruktozowy jest ogólnie najsłodszym ze wszystkich cukrów.

Powszechne zastosowania fruktozy

Fruktozę znajdziemy nie tylko w jej naturalnych źródłach, jak owoce i warzywa, ale także w wielu różnych produktach. Głównym powodem, dla którego producenci dodają fruktozę do swoich artykułów, jest przede wszystkim uczynienie ich smaku słodszym. Fruktoza charakteryzuje się zanikiem słodkości, który jest szybszy niż w przypadku sacharozy. Charakterystyczny dla fruktozy jest również intensywniejszy smak słodyczy niż w przypadku innych cukrów. Znaczna część wytwórców towarów niskokalorycznych decyduje się na stosowanie fruktozy ze względu na unikalne atrybuty. Powszechnie w produkcji żywności fruktoza dodawana jest nie tylko w postaci czystej fruktozy (znanej także jako fruktoza w proszku), ale także w postaci syropu kukurydzianego. W przemyśle spożywczym fruktoza jest stosowana jako środek słodzący i konserwujący. Ze względu na swoją higroskopijność jest przydatna w przedłużaniu trwałości pieczywa. Osoby chore na cukrzycę często zastępują cukier fruktozą. Fruktoza, podobnie jak inne cukry, jest wykorzystywana przez organizm człowieka jako środek zwiększający energię.

Inne zastosowania fruktozy

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom fruktoza znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu spożywczego, a także w innych branżach. Można ją łatwo znaleźć w różnego rodzaju produktach.

  • Przemysł kosmetyczny: Fruktoza jest obecna również w kosmetykach. Wykorzystuje się ją ze względu na jej zdolność do wiązania wody. Stosowanie kosmetyków z fruktozą pomaga skórze pozostać nawilżoną i zdrową. Fruktoza chroni skórę przed utratą wody. Pomaga również zredukować napięcie w skórze oraz zmniejszyć jej zaczerwienienie. Fruktoza jest wykorzystywana w ogromnej ilości peelingów cukrowych. Jedną z jej głównych cech cenionych w przemyśle kosmetycznym jest fakt, że fruktoza nie topi się w kontakcie z ciepłą skórą.
  • Przemysł farmaceutyczny: Fruktoza jest również wykorzystywana podczas produkcji farmaceutyków. Fruktoza jest substratem bardzo cenionym przez producentów leków.
  • Pieczywo: Fruktoza jest powszechnie stosowana w celu przedłużenia trwałości wypieków oraz zapobiegania wysychaniu i krystalizacji wyrobów cukierniczych. Wypieki z dodatkiem fruktozy charakteryzują się atrakcyjną barwą.
  • Lody: Fruktoza jest również stosowana w produkcji lodów. Zapewnia ich gładką konsystencję.

Fruktoza – wpływ na organizm

Po spożyciu produktu zawierającego fruktozę, cukier trafia do jelita cienkiego, skąd przedostaje się do wątroby, gdzie wspomaga produkcję glikogenu, znanego jako paliwo zapasowe. Glikogen jest wykorzystywany przez organizm po bardzo intensywnym wysiłku lub długim śnie. Spożywanie fruktozy w zbyt dużych ilościach może prowadzić do nagromadzenia jej w postaci tkanki tłuszczowej, co z kolei może spowodować problemy z nadwagą, otyłością oraz chorobami układu krążenia. Dodatkowo spożywanie fruktozy w nadmiarze może skutkować rozwojem próchnicy w jamie ustnej.  Z tego powodu bardzo ważne jest, aby – tak jak w przypadku wielu innych produktów – zachować umiar i ostrożność.

Fruktoza a glukoza – podobieństwa i różnice

Zarówno glukoza, jak i fruktoza to cukry proste. Glukozę w dużych ilościach można znaleźć na przykład w dojrzałych owocach i warzywach, natomiast fruktozę w słodyczach, miodzie czy sokach owocowych. Kaloryczność obu omawianych cukrów jest podobna, jednak posiadają one różne wartości indeksu glikemicznego i są w inny sposób metabolizowane przez ludzki organizm. Na pierwszy rzut oka oba produkty nie różnią się od siebie, jednak ich budowa chemiczna jest zupełnie różna.

Fruktoza – wykorzystanie w sporcie

Część sportowców chętnie sięga po produkty z wysoką zawartością fruktozy, której cechy umożliwiają im zwiększenie wydajności oraz zmniejszenie poziomu zmęczenia szczególnie w warunkach charakteryzujących się wysoką temperaturą i poziomem wilgotności. Z fruktozy najchętniej korzystają osoby uprawiające sporty o wysokiej intensywności oraz wymagające dużej wytrzymałości. Fruktoza stanowi ważny składnik napojów przeznaczonych dla sportowców, gdzie obok glukozy pomaga uzupełnić płyny, elektrolity oraz węglowodany utracone w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

Fruktoza – okres przydatności do spożycia

Okres przydatności do spożycia produktu lub jednego z jego składników jest bardzo istotny dla producentów i handlowców. Okres trwałości fruktozy jest dość długi — wynosi 24 miesiące. Termin przydatności do spożycia będzie tak długi wyłącznie pod warunkiem, że produkt będzie odpowiednio przechowywany, w chłodnym i suchym miejscu.

Potrzebujesz fruktozy?

Fruktozę oferuje wielu dostawców, jednak bez wątpienia to właśnie Foodcom stanowi najlepszy wybór, jeśli chodzi o rzetelnego kontrahenta i partnera biznesowego. Foodcom dostarcza swoim Partnerom Biznesowym fruktozę w workach 25 kg lub Big Bulk. Fruktozę luzem można kupić poprzez formularz kontaktowy na stronie foodcom.pl!

Nie jesteś pewien czy potrzebujesz fruktozy? Dowiedz się więcej!

Chcesz dowiedzieć się więcej o fruktozie i innych cukrach? Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży i Handlowców Foodcom czeka na Ciebie, i chętnie doradzi w zbadaniu możliwości wykorzystania cukrów dla poszerzenia Twojego portfolio produktów spożywczych i paszowych. Wypełnij formularz kontaktowy!