Sorbitol (E420) – Zastosowanie w Przemyśle Spożywczym, Kosmetyce i Medycynie

Autor Joanna Sikorska
Czas czytania 8 minut
Data publikacji 12 stycznia 2023

Esencja:

  • Sorbitol to znany słodzik, który można uzyskać syntetycznie, ale występuje też naturalnie w owocach
  • Sorbitol ma właściwości wypełniające, stabilizujące i nawilżające
  • Sorbitol stosuje się w przemyśle spożywczym jako słodzik, wydłuża też czas przechowywania m.in. wypieków
  • Sorbitol w kosmetykach ma głównie działanie nawilżające, zapobiega też ich wysychaniu

Sorbitol – co to?

Sorbitol to organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi cukrowych. Jest on otrzymywany w wyniku redukcji glukozy, w procesie tym zamieniana jest grupa aldehydowa w grupę hydroksylową. Najczęściej Sorbitol otrzymuje się ze Skrobi Ziemniaczanej, występuje on jednak również w naturze – można znaleźć go w takich owocach jak śliwki, w tym też suszone, gruszki, brzoskwinie, czereśnie czy morele.

Sorbitol jest szeroko znany jako dodatek do żywności i wtedy przybiera nazwę E420. Ale to nie jedyne zastosowanie tej wyjątkowej substancji. Nic dziwnego, że jej popularność wciąż rośnie. Koniecznie czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu Sorbitolu w różnych gałęziach przemysłu!

Sorbitol właściwości

Sorbitol występuje w postaci bezzapachowego białego proszku lub granulek o słodkim smaku. Można go czasem znaleźć również w formie płynnej. Najwięcej zastosowań Sorbitolu jest związanych z jego słodkim smakiem. Nie jest on jednak słodszy od cukru, jego słodkość to 50-60% słodkości Sacharozy. Poza tym, po spożyciu daje chłodzący efekt w ustach, co może maskować inne nieprzyjemne smaki, na przykład sacharyny.

Poza tym, Sorbitol jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, a słabo rozpuszczalny w etanolu. Jest stabilny w wysokich temperaturach i chemicznie obojętny.

Sorbitol ma wpływ nie tylko na smak, ale i na teksturę produktu. Ma właściwości wypełniające, stabilizujące i nawilżające. Służy jako stabilizator wilgoci ze względu na swoje właściwości higroskopijne.

Sorbitol zastosowanie

Jak zostało już wcześniej wspomniane, Sorbitol ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – jako słodzik i substancja teksturyzująca. Oto jego wszystkie najważniejsze zastosowania:

  1. W przemyśle spożywczym – Sorbitol dodany do produktów ma na celu nadanie im odpowiedniej słodyczy. Ponieważ zapobiega utracie wilgoci, jest również dodawany do produktów, które twardnieją, jeśli są przechowywane zbyt długo.
  2. W przemyśle kosmetycznym – w produkcji kosmetyków Sorbitol jest humektantem i zagęszczaczem. Ma wpływ na cerę i włosy, a także na teksturę produktu.
  3. W przemyśle farmaceutycznym i medycynie – Sorbitol działa jako środek przeczyszczający, więc można znaleźć go w lekach przyjmowanych doustnie albo lewatywach. Jest też używany w produkcji leków, głównie tabletek i kapsułek jako nośnik. Z kolei jeśli jest składnikiem syropów, zapobiega ich krystalizacji wokół nakrętek.

To jednak nie wszystko – Sorbitol jest też wykorzystywany w przemyśle tytoniowym oraz chemicznym. Sorbitol znajdzie zastosowanie także w Twoim biznesie? Nie czekaj i skontaktuj się z Foodcom!

Sorbitol E420 

Sorbitol E420 

Sorbitol jako E420 jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Z racji tego, że ma niską kaloryczność – 30-35% niższą niż cukier – jest składnikiem wielu produktów niskokalorycznych, takich jak batony białkowe, napoje dietetyczne czy lody. Znajduje się też w składzie bezcukrowych gum do żucia. Sorbitol ma niski indeks glikemiczny, więc znajduje się również w produktach przeznaczonych dla diabetyków, na przykład w czekoladach, dżemach, galaretkach, lodach.

Sorbitol jest szeroko wykorzystywany w produkcji wyrobów cukierniczych. Zapobiega utracie wilgoci, więc dodawany jest do ciast czy czekolad, które twardnieją i wysuszają się podczas przechowywania.

Chcesz dowiedzieć się więcej o cukrach? Przeczytaj nasz artykuł o Sacharozie!

Sorbitol w kosmetyce

Kolejnym popularnym zastosowaniem Sorbitolu jest użycie go w kosmetykach. Sorbitol jest w nich humektantem i emolientem. Wiąże wodę, czyli ma działanie nawilżające i właśnie dlatego jest składnikiem wielu kremów, szamponów czy balsamów. Sorbitol nie tylko nawilża, ale i wygładza i poprawia jakość skóry.

Ze względu na swój słodki smak, Sorbitol jest dodawany także do produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej – past do zębów czy płynów do płukania jamy ustnej.

Sorbitol ma też wpływ na długość przechowywania produktów kosmetycznych, gdyż stabilizuje emulsje i zabezpiecza kosmetyki przed wysychaniem.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.