Jak wykorzystywana jest Gliceryna? Zastosowanie Glicerolu

Autor
Joanna Sikorska
22.05.2023
6 min czytania
Jak wykorzystywana jest Gliceryna? Zastosowanie Glicerolu
Esencja
Spis treści
  • Gliceryna, zwana również Glicerolem, jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy cukroli.
  • Może być pozyskiwana z źródeł roślinnych i zwierzęcych lub otrzymywana syntetycznie.
  • Jest silnie higroskopijna, więc ma właściwości nawilżające i natłuszczające.
  • Gliceryna jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, farmaceutycznym lub produkcji elektronicznych papierosów.

Gliceryna – co to jest?

Gliceryna to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy cukroli. Gliceryna jest również nazywana Glicerolem – obie nazwy są poprawne i są używane zamiennie. Jest to substancja, którą zazwyczaj otrzymuje się ze źródeł roślinnych i zwierzęcych – na drodze zmydlania tłuszczów. Gliceryna może być również pozyskiwana syntetycznie, poprzez reakcję utleniania propylenu lub jako produkt uboczny podczas wytwarzania biopaliw.

Gliceryna jest silnie higroskopijna i jako Humektant jest szeroko wykorzystywana w produkcji kosmetyków. Ma jednak wiele innych właściwości wykorzystywanych także w innych dziedzinach. Jak wykorzystywana jest Gliceryna? Poniżej przedstawiamy jej najpopularniejsze zastosowania!

Produkcja Gliceryny

Jak zostało już wspomniane, Gliceryna może być uzyskiwana naturalnie lub syntetycznie. Proces produkcji Gliceryny zaczyna się od hydrolizy tłuszczów, w wyniku której powstaje mieszanina kwasów tłuszczowych i Gliceryny. Następnie Gliceryna jest oddzielana od kwasów tłuszczowych za pomocą destylacji lub innych procesów rafinacji. Roślinnymi źródłami Gliceryny są zazwyczaj soja lub palmy.

Syntetycznie Glicerol można otrzymać z propenu poprzez chlorowanie, w wyniku tóryego powstaje chlorek allilu. Następnie chlorek allilu jest utleniany do dichlorohydryny, która reaguje z mocną zasadą, tworząc epichlorohydrynę. Epichlorohydryna zaś jest poddana hydrolizie, aby powstał Glicerol.

Właściwości Gliceryny

Gliceryna występuje pod postacią lepkiej i bezbarwnej cieczy. Ma słodki smak i bardzo dobrze miesza się z wodą. Najważniejszą cechą charakterystyczną Glicerolu jest to, że jest higroskopijny, co oznacza, że przyciąga i zatrzymuje wilgoć z otoczenia. Dlatego właśnie jest często wykorzystywany w produkcji produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry, ponieważ pomaga utrzymać jej wilgotność. Należy jednak podkreślić, że Gliceryna w niskich stężeniach ma właściwości nawilżające i natłuszczające, zaś w wysokich, czyli powyżej 25%, działa jako środek odkażający i wysuszający.

Higroskopijność Gliceryny sprawia, że jest też dobrym środkiem konserwującym. Ponieważ zatrzymuje wodę, zapobiega wysychaniu kosmetyków lub żywności. Hamuje także rozwój mikroorganizmów.

Do czego służy Gliceryna?

Ze względu na swoje właściwości higroskopijne, Gliceryna jest głównie stosowana w przemyśle kosmetycznym. Jest wykorzystywana w produkcji produktów pielęgnacyjnych, zwiększa też lepkość wyrobów i może być rozpuszczalnikiem dla wielu innych substancji.

Glicerol znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym – jako E422. Jest wykorzystywany do dostosowywania i utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgotności produktów. Zapobiega na przykład wysychaniu pieczywa. Ze względu na swoje zdolności do wiązania wody, jest też konserwantem, gdyż prowadzi do ograniczenia wzrostu szkodliwych mikroorganizmów. Co więcej, ponieważ Gliceryna ma słodki smak, jest też wykorzystywana jako substancja słodząca. Gliceryna może służyć także jako środek zagęszczający – jest stosowana na przykład w produkcji likierów.

W przemyśle farmaceutycznym Gliceryna jest głównie stosowana do wytwarzania środków przeczyszczających. Ponadto, można ją znaleźć w kroplach nawilżających i preparatach do higieny uszu.

Glicerol jest również jednym z głównych składników nitrogliceryny – związku wykorzystywanego jako materiał wybuchowy oraz lek, który jest stosowany u pacjentów z chorobą wieńcową. Poza tym Glicerol jest składnikiem farmaceutyków, stosowanym w celu poprawy gładkości i smaku leków.

Poza tym Gliceryna jest popularnym składnikiem e-liquidu, czyli substancji stosowanej w elektronicznych papierosach. Gliceryna jest podgrzewana przez atomizer, co powoduje powstanie aerozolu, który dostarcza użytkownikowi nikotynę.

Glicerol jest również stosowany przez sportowców. Może być w szczególności używany przez osoby, które intensywnie i długo trenują, tracąc duże ilości wody. Gliceryna, która wiąże wodę, ograniczenia jej utratę.

To jednak nie koniec zastosowań tej wyjątkowej substancji – Gliceryna odgrywa istotną rolę w procesie produkcji środków zapobiegających zamarzaniu tekstyliów i wosków. Wykorzystuje się ją także do produkcji żywic, farb, wosków, środków czyszczących oraz różnych rodzajów tkanin.

Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna w kosmetyce

Jak zostało już wielokrotnie wspomniane, Gliceryna jest najczęściej stosowana w przemyśle kosmetycznym. Jest głównie składnikiem kosmetyków mających właściwości nawilżające i natłuszczające. W kremach do twarzy ma za zadanie nawilżyć i zregenerować suchą skórę. Jest również obecna w kosmetykach przeznaczonych dla dojrzałej skóry, ponieważ wygładza zmarszczki i napina skórę. Gliceryna działa nawilżająco także w kremach do rąk i stóp, pomadkach do ust oraz w balsamach do ciała.

Gliceryna stanowi składnik mydła glicerynowego, które jest stosowane przez osoby o delikatnej i wrażliwej skórze. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, ten rodzaj mydła zapobiega wysuszaniu skóry. Przyciąga wilgoć z głębszych warstw skóry, spowalniając lub zapobiegając nadmiernemu wysuszaniu.

Glicerol jest także wykorzystywany w pielęgnacji włosów. Gliceryna jest zalecana dla włosów, które są słabe, łamią się i mają tendencję do puszenia się. Dlatego często jest dodawana do odżywek wzmacniających i wygładzających oraz do serum do końcówek.

Gliceryna może również poprawić teksturę kosmetyków. Dodanie jej do produktów do pielęgnacji skóry i włosów może sprawić, że staną się one mniej lepkie i łatwiejsze do rozprowadzania. Ponadto, Gliceryna zapobiega wysychaniu produktów oraz krystalizacji tłuszczów. Poza tym ułatwia ona mieszanie się tłuszczów  z wodą.

Chcesz dowiedzieć się więcej o substancjach stosowanych w produkcji kosmetyków? Przeczytaj nasz kompleksowy artykuł

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.  

Poznaj produkt „Gliceryna”
Glycerin
770 EUR
2.67%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach