Kwas Askorbinowy i jego zastosowanie w żywności

Autor
Joanna Sikorska
02.10.2023
7 min czytania
Kwas Askorbinowy i jego zastosowanie w żywności
Esencja
Spis treści
  • Kwas Askorbinowy, znany jako Witamina C, to rozpuszczalny w wodzie związek chemiczny.
  • Naturalnie występuje w świeżych owocach oraz warzywach i jest pozyskiwany przemysłowo z Glukozy.
  • Kwas Askorbinowy ma wiele korzystnych właściwości, dzięki którym wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym.
  • W produkcji żywności jest przeciwutleniaczem, ma też wpływ na kolor i smak wyrobów.

Kwas Askorbinowy, znany również jako Witamina C, to organiczny związek chemiczny, należący do grupy Witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje pod wieloma nazwami, nazywa się go również kwas askorbowym i kwasem L-askorbinowym. Kwas Askorbinowy to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż odpowiada za wiele procesów metabolicznych. Dlatego znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Ma też właściwości funkcjonalne, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym – to skuteczny przeciwutleniacz. Jakie są dokładne zastosowania Kwasu Askorbinowego w żywności? Przeczytaj nasz artykuł!

Kwas Askorbinowy właściwości

Kwas Askorbinowy występuje w postaci białych kryształków o kwaśnym smaku. Występuje naturalnie, głównie w owocach, takich jak cytryna, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, acerola, czarna porzeczka, oraz w warzywach, takich jak papryka, brukselka, kapusta i brokuły. Na skalę przemysłową otrzymywany jest z Glukozy metodą Reichsteina.

Kwas Askorbinowy ma wiele korzystnych właściwości odżywczych i funkcjonalnych, dzięki czemu ma wiele zastosowań w różnych gałęziach przemysłu. Należą do nich:

  • działanie antyoksydacyjne – pomaga neutralizować wolne rodniki i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, co jest istotne w zapobieganiu uszkodzeniom komórek,
  • wsparcie układu odpornościowego – Kwas Askorbinowy wspomaga produkcję białych krwinek, które chronią organizm przed infekcjami,
  • synteza Kolagenu – Kwas Askorbinowy jest niezbędny do syntezy Kolagenu, białka strukturalnego, więc odgrywa kluczową rolę w zdrowiu skóry, gojeniu się ran i utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych,
  • wsparcie wchłaniania żelaza – Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych,
  • działanie konserwujące – ponieważ Kwas Askorbinowy jest przeciwutleniaczem, w przemyśle spożywczym chroni żywność przed utlenianiem się i psuciem, co przedłuża trwałość wyrobów,
  • działanie rozjaśniające – Witamina C ma znaczący wpływ na rozjaśnianie skóry i wyrównanie jej kolorytu, działa jako skuteczny depigmentant, ponieważ ogranicza nadmierną produkcję melaniny.

Kwas Askorbinowy zastosowania

Kwas Askorbinowy, ze względu na swoje liczne korzyści jest szeroko wykorzystywany w różnych dziedzinach przemysłu. W przemyśle spożywczym Witamina C jest stosowana jako dodatek do żywności E300. Jej głównym celem jest zwiększenie trwałości żywności i zapobieganie utlenianiu się składników odżywczych.

Ascorbic Acid and its use

Kwas Askorbinowy znajduje również zastosowanie w Żywieniu Zwierząt. Jest dodatkiem odżywczym, działa jako naturalny antyoksydant, chroniąc organizmy zwierząt przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. To może pomóc w utrzymaniu ogólnego zdrowia zwierząt i poprawić ich trawienie. Jako składnik funkcjonalny pomaga zabezpieczyć składniki odżywcze przed utlenianiem się podczas przechowywania pasz.

Z racji wielu właściwości prozdrowotnych, Kwas Askorbinowy jest również bardzo popularny w przemyśle farmaceutycznym. Jest często stosowany jako składnik suplementów diety, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest też stosowany w niektórych lekach przeciwwirusowych. Witamina C może również pomagać w procesie gojenia się ran i uszkodzeń skóry.

W przemyśle kosmetycznym Kwas Askorbinowy jest wykorzystywany w produktach przeciwzmarszczkowych, gdyż wspomaga syntezę Kolagenu. Jest też składnikiem kosmetyków rozjaśniających i wyrównujących koloryt skóry. Ze względu na działanie złuszczające znajduje też zastosowanie w produkcji wyrobów przeznaczonych dla skóry trądzikowej.

Kwas Askorbinowy w produkcji żywności

Witamina C jest szczególnie popularna w przemyśle spożywczym. Jej właściwości antyoksydacyjne i zdrowotne korzyści sprawiają, że jest cenionym dodatkiem do wielu produktów spożywczych. Może być stosowana w produkcji chleba, wędlin, mięs, dżemów, galaretek, sosów oraz napojów. Poniżej przedstawiamy wykorzystanie Witaminy C spożywczej.

Konserwacja żywności

Kwas Askorbinowy jest często używany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący. Działa on jako przeciwutleniacz, który zapobiega utlenianiu się tłuszczów i olejów w produktach spożywczych. Dzięki temu żywność zachowuje dłużej swoją świeżość i smak. Poza tym niski poziom pH Kwasu Askorbinowego może hamować rozwijanie się mikroorganizmów, co także ma wpływ na wydłużenie okresu trwałości wyrobów.

Kwas Askorbinowy jest dodawany do dżemów i galaretek, gdzie zapobiega utlenianiu się owoców i przedłuża trwałość produktu albo w przemyśle mięsnym, aby zapobiec utlenianiu się tłuszczów w produktach mięsnych, takich jak wędliny.

Poprawa koloru

Kwas Askorbinowy jest wykorzystywany do poprawy koloru. Jest to szczególnie widoczne w przypadku owoców i warzyw, gdzie dodatek witaminy C pomaga utrzymać atrakcyjny wygląd – produkty nie brązowieją, opóźnione zostaje ich odbarwienie.

Wpływ na smak

Kwas Askorbinowy ma sam w sobie kwaśny smak, więc może nadawać go produktom spożywczym. Jest to pożądane w przypadku wielu wyrobów, takich jak soki owocowe i marynaty.

Wybierz Foodcom!

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Askorbinowy (E300, Witamina C)”
Ascorbic Acid
3250 EUR
5.8%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.