Kwas Solny: zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Autor
Joanna Sikorska
11.04.2023
6 min czytania
Kwas Solny: zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Esencja
Spis treści
  • Kwas Solny jest roztworem wodnym gazowego chlorowodoru.
  • Jest bezbarwną cieczą o drażniącym i ostrym zapachu i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
  • Kwas Solny jest wykorzystywany między innymi w przemyśle chemicznym, spożywczym i farmaceutycznym.

 

 

Co to jest Kwas Solny?

Kwas Solny jest nieorganicznym związkiem chemicznym, a dokładniej roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Należy do kwasów beztlenowych. Rozcieńczony Kwas Solny występuje naturalnie, w soku żołądkowym człowieka oraz innych ssaków i odpowiada za prawidłowe trawienie. Dla celów przemysłowych jest uzyskiwany syntetycznie. Powstaje w wyniku reakcji kwasu siarkowego i chlorku sodu, spalaniu wodoru w chlorze, jest również produktem ubocznym w chlorowaniu różnych związków organicznych. To ta ostatnia metoda otrzymywania jest wykorzystywana najczęściej w przemyśle.

Kwas Solny jest niezbędny w wielu gałęziach przemysłu. Chcesz dowiedzieć się więcej o tej wyjątkowej substancji i jej zastosowaniach? Koniecznie czytaj dalej!

Kwas Solny właściwości

Kwas Solny jest bezbarwną lub jasnożółtą cieczą o drażniącym, ostrym zapachu. Żółte zabarwienie świadczy o obecności jonów srebra. Jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i w kontakcie z nią tworzy opary. Kwas Solny jest silnie żrący. Jest też stabilnym kwasem, który długo utrzymuje swoje właściwości.

Kwas Solny może występować w różnym stężeniu, zależy to od jego zastosowania. Jeśli jest stosowany w przemyśle spożywczym, zazwyczaj ma niskie stężenie. Zazwyczaj nie przekracza ono 38%, choć Kwas Solny może osiągnąć stężenie sięgające nawet 40%, ale jego późniejszy transport i przechowywanie wymaga zastosowania szczególnych środków ostrożności. Foodcom S.A. dostarcza swoim Partnerom Biznesowym Kwas Solny w zbiornikach IBC oraz cysternach, a jego okres trwałości trwa dwa lata.

Kwas Solny zastosowanie

Kwas Solny: zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Jak zostało już wspomniane, Kwas Solny jest ważnym składnikiem w różnych dziedzinach przemysłu. Jest wykorzystywany między innymi w:

  • przemyśle chemicznym,
  • przemyśle spożywczym,
  • przemyśle farmaceutycznym,
  • przemyśle kosmetycznym,
  • przemyśle garbarskim.

Kwas Solny jest szeroko stosowany w laboratoriach. Działa jako regulator pH i bierze udział w produkcji odczynników chemicznych. Poza tym jest składnikiem klejów i używa się go do czyszczenia metali. Kwas Solny jest także szeroko wykorzystywany w produkcji tworzyw sztucznych, na przykład plastikowych butelek do napojów, kosmetyków czy środków czystości.  Służy też do wytworzenia PCV, czyli polichlorku winylu.

Kwas Solny pełni ważną funkcję w procesie uzdatniania wody. Dzięki niemu możliwe jest usuwanie kwaśnych wodorowęglanów wapnia i magnezu z cieczy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o związkach chemicznych używanych do uzdatniania wody, przeczytaj nasz artykuł o Chlorku Żelaza.

W przemyśle spożywczym Kwas Solny jest regulatorem kwasowości. Dodaje się go do wielu produktów i jest stosowany do produkcji ŻelatynyZ kolei w przemyśle kosmetycznym używa się go do wytwarzania farb do włosów i rozjaśniaczy.

W przemyśle farmaceutycznym Kwas Solny również reguluje pH i odpowiada za syntezę chemiczną składników aktywnych w lekach. Z Kwasu Solnego korzysta się również w przemyśle garbarskim, do wstępnej obróbki skóry i do odtłuszczania jej powierzchni.

Kwas Solny w przemyśle spożywczym

Kwas Solny w przemyśle spożywczym występuje jako symbol E507. Jest regulatorem kwasowości, czyli jego głównym zadaniem jest modyfikowanie lub utrzymanie pH. Kwas Solny jest głównie stosowany w browarnictwie i cukiernictwie, ale ogólnie można znaleźć go w składzie takich produktów jak sery twarogowe i homogenizowane, mieszanki przypraw, syropy i żywność dla niemowląt.

W produkcji piwa Kwas Solny obniża pH wody, dzięki czemu proces warzenia ma prawidłowy przebieg i nadaje się napojowi odpowiedni smak. Z kolei w cukiernictwie Kwasu Solnego używa się do produkcji barwników spożywczych, Żelatyny i cukru inwertowanego.

Kwas Solny używany w produkcji żywienia ma niskie stężenie, więc jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.

Kwas Solny w przemyśle farmaceutycznym

Kwas Solny znajduje swoje zastosowanie również w przemyśle farmaceutycznym. Stosuje się go do syntezy chemicznej składników aktywnych w różnych lekach, takich jak kwas askorbinowy oraz kwas para-aminobenzoesowy.

Poza tym Kwas Solny jest regulatorem pH w kroplach nawilżających do oczu. Dzięki jego działaniu preparat jest bezpieczny dla zdrowia i nie podrażnia rogówki.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kwas Solny”
Hydrochloric Acid
340 EUR
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach