Chlorek Sodu, Czyli Sól Spożywcza. Właściwości i Zastosowania w Żywności i Medycynie

Autor Dorota Cłapa
Czas czytania 5 minut
Data publikacji 29 września 2022

Chlorek Sodu to jedna z substancji, których spożywanie przez organizmy żywe jest konieczne dla ich przeżycia, ze względu na dostarczanie jonów Na+, mających znaczny wpływ na przebieg wielu procesów fizjologicznych.

Jednocześnie ten związek chemiczny posiada wiele innych zastosowań, między innymi w medycynie, przemyśle szklarskim i garbarskim, czy przemyśle kosmetycznym. Czytaj dalej, aby lepiej poznać Chlorek Sodu i dowiedzieć się więcej o zastosowaniach tej substancji! 

Co to jest Chlorek Sodu?

Chlorek Sodu to nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków –  sól kwasu solnego i sodu. Stanowi podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej.

Proces technologiczny otrzymywania soli warzonej polega na termicznym zatężaniu zasolonych wód i krystalizacji z nich soli. Występuje naturalnie w przyrodzie jako składnik mineralny, tworzący pokłady soli kamiennej nazywane halitami.

Chlorek Sodu – właściwości

Chlorek Sodu przybiera postać drobnokrystalicznego, białego proszku, o charakterystycznym słonym zapachu oraz smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne. Poprawnie przechowywany Chlorek Sodu nie posiada daty przydatności do spożycia. Produkt należy przechowywać w czystych, suchych i szczelnych opakowaniach. Produkt oferowany przez Foodcom nie jest modyfikowany genetycznie. Foodcom oferuje również sól warzoną spożywczą bez antyzbrylacza.

Chlorek Sodu – występowanie

Chlorek Sodu naturalnie występuje w formie rozpuszczonej w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych, a także jako halit, minerał tworzący pokłady soli kamiennej. Na co dzień Chlorek Sodu spotykany jest w formie soli spożywczej.

Sól kuchenna jest obecna w większości produktów spożywczych, między innymi w maśle, serze, wędlinach czy chlebie. Znajdziemy ją również w wielu produktach wysoko przetworzonych. Chlorek Sodu wykorzystuje się także jako sól drogową. Jest to możliwe dzięki temu, że roztwór wody i chlorku sodu zamarza przy bardzo niskich temperaturach.

Chlorek Sodu - zastosowanie

Chlorek Sodu – zastosowanie

Chlorek Sodu jest stosowany jako dodatek do żywności, nadający poszczególnym produktom słony smak. Stosuje się go również jako środek konserwujący. Wykorzystywany jest również w przemyśle szklarskim i garbarskim. Czystego Chlorku Sodu używa się przy zaburzeniach elektrolitowych. Można go również znaleźć w preparatach do płukania oczu, gardła i nosa.

Chlorek Sodu zastosowanie w medycynie

Chlorek Sodu jest szeroko stosowany między innymi w medycynie. Preparaty zawierające ten związek chemiczny są szczególnie zalecane w sytuacjach niedoboru elektrolitów. Ponadto jest on istotnym składnikiem produktów używanych do płukania oczu, nosa i gardła.

Chlorek Sodu w kosmetykach

Chlorek Sodu jest ceniony również przez producentów kosmetyków. W gotowych produktach związek pełni różne funkcje. Chlorek Sodu używa się między innymi jako substancji wypełniającej, zwiększającej objętość produktu, czy jako substancja zapachowa czy też tłumiąca niepożądane zapachy. Chlorek Sodu powoduje także wzrost lepkości produktu oraz wspomaga stabilizację emulsji.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.