Obniżenie globalnych cen artykułów spożywczych w styczniu [World News]

Autor
Foodcom Experts
12.02.2025
3 min czytania
Obniżenie globalnych cen artykułów spożywczych w styczniu [World News]
Esencja
Spis treści
  • Indeks żywności FAO w styczniu spadł o 2,1 punktów w porównaniu do grudnia.
  • Oznacza to, że towary spożywcze są tańsze, jednak indeks jest wciąż wyższy niż rok wcześniej.
  • Główną przyczyną spadku jest obniżenie cen cukru i olejów roślinnych.

Międzynarodowy indeks pokazuje spadek cen towarów spożywczych

FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), poinformowała w piątek o styczniowym spadku cen artykułów spożywczych. Zmiany kosztów wyżywienia śledzone są poprzez indeks żywności FAO. W styczniu wyniósł on średnio 124,9 punktów w porównaniu do 127,0 w grudniu. Pomimo miesięcznego spadku, indeks pozostał o 6,2% wyższy niż rok wcześniej, ale nadal o 22% niższy od rekordowej wartości z marca 2022 r.

Z czego wynika obniżka cen?

Widoczny spadek cen artykułów spożywczych jest rezultatem przede wszystkim gwałtownej obniżki cen cukruolejów roślinnych. Ceny cukru spadły o 6,8% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 18,5% w porównaniu z ubiegłym rokiem, za co odpowiedzialna jest w dużej mierze sprzyjająca pogoda w Brazylii i Indiach oraz wznowienie eksportu z Indii. Ceny oleju roślinnego spadły natomiast w zeszłym miesiącu o 5,6%. Obniżyły się globalne ceny oleju palmowegorzepakowego, natomiast notowania oleju sojowegosłonecznikowego pozostały stabilne. Spadły także ceny mięsa, notując 1,7% spadek w styczniu. Z kolei ceny zbóż odnotowały niewielki wzrost, rosnąc o 0,3% w porównaniu z grudniem, ale pozostały o 6,9% niższe niż w styczniu 2024 r. Ceny produktów mlecznych wzrosły o 2,4% w ujęciu miesięcznym i 20,4% w ujęciu rok do roku, głównie za sprawą miesięcznego wzrostu cen sera, który przeważył nad spadkami cen masłamleka w proszku.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Pszenica DDGS”
Wheat DDGS