Rodzaje i Zastosowania cukru

Autor
Foodcom Experts
01.07.2022
9 min czytania
Rodzaje i Zastosowania cukru
Esencja
Spis treści
  • Cukry to grupa związków chemicznych, należących do rodziny węglowodanów.
  • Dzielą się na: monosacharydy, disacharydy, oligosacharydy i polisacharydy.
  • Cukry odgrywają kluczową rolę jako substrat energetyczny.
  • Są stosowane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również i w branży farmaceutycznej i paszowej.

Cukry to związki organiczne występujące głównie w roślinach, charakteryzujące się słodkim smakiem. Znane są również jako węglowodany, sacharydy lub sacharoza i stanowią podstawę codziennej diety człowieka. Odkryj, czym są cukry proste. Dowiedz się, jak możesz skorzystać z wykorzystania cukrów w swojej firmie.

Podstawowa klasyfikacja cukrów

Cukry dzielą się na cztery kategorie:

Cukry Proste (Monosacharydy)

Cukry Proste (Monosacharydy)

Są to tak zwane cukry proste, składające się z jednej cząsteczki (monomeru), którą organizm może wykorzystać jako źródło energii natychmiast po spożyciu. Monosacharydy, takie jak glukoza, fruktoza i galaktoza, dodają smaku i nie dostarczają żadnych istotnych składników odżywczych, takich jak witaminy czy minerały.

Polecany artykuł do czytania: Sacharydy (cukry przemysłowe) – zastosowanie w żywności i paszach

Disacharydy

Disacharydy to cukry, których cząsteczki w wyniku hydrolizy ulegają rozszczepieniu tworząc dwie cząsteczki monosacharydów. W tej kategorii znajdziemy między innymi sacharozę, laktozę i maltozę.

Oligosacharydy

Oligosacharydy to krótkie łańcuchy węglowodanowe, które zawierają od 2 do 10 monomerów. Powstają one przez połączenie wielu cząsteczek cukrów prostych poprzez wiązanie O-glikozydowe. Oligosacharydy pełnią różne funkcje w organizmach żywych. Tworzą mikroflorę jelitową i zwiększają aktywność bakterii z rodzaju lactobacillus i bifidobacterium, które są niezbędne w procesie trawienia.

Oligosacharydy są ważne dla struktury komórek i tkanek, a także pomagają w produkcji hormonów, enzymów i innych substancji życiowych. Są również zaangażowane w mechanizmy hematopoezy i determinują grupę krwi AB-0. Oligosacharydy odgrywają ważną rolę w ochronie organizmu poprzez obecność w płynie maziowym i posiadanie ścian komórkowych złożonych z odpowiednich materiałów. Pomagają również w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych.

Cukry złożone (Polisacharydy)

Cukry złożone to związki wielocząsteczkowe składające się z cukrów prostych połączonych ze sobą w łańcuchy. Węglowodany złożone podczas trawienia są rozkładane na mniejsze cząsteczki, które następnie uwalniane są do krwi. Do cukrów złożonych należą:

Skrobia – cukier zapasowy roślin, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie ani w rozpuszczalnikach organicznych. Po dodaniu gorącej wody skrobia zaczyna pęcznieć i tworzy strukturę kleju. Występuje w postaci zarówno amylozy, jak i amylopektyny;
Glikogen – główny polisacharyd stanowiący materiał zapasowy w organizmach zwierzęcych. Gromadzi się w wątrobie i w tkankach mięśni prążkowanych;
Celuloza – budulec ścian komórkowych roślin wyższych; jest składnikiem włókien. Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem płynu maziowego oraz wiąże wodę w skórze właściwej.

Jak cukier wpływa na organizm?

Węglowodany w pożywieniu są najważniejszym substratem energetycznym dla człowieka. W codziennej diecie powinny dostarczać 50-70 procent energii. Są też produktem fotosyntezy, gdyż rośliny wytwarzają je z dwutlenku węgla i wody. Węglowodany składają się z co najmniej kilku grup karboksylowych i minimum jednej grupy karbonylowej.

Do funkcji węglowodanów w organizmach żywych należy:

  • Dostarczanie energii potrzebnej do pracy mózgu, składników odżywczych,
  • budowanie rezerw energetycznych (u człowieka w postaci glikogenu),
  • składnik DNA i RNA,
  • hamowanie krzepnięcia krwi,
  • udział w budowaniu struktur komórkowych,
  • ochrona białek organizmu,
  • degradacja kwasów tłuszczowych,
  • ochrona organizmu przed nadprodukcją ciał ketonowych i nadkwasotą,
  • odżywianie mózgu, rdzenia kręgowego i czerwonych krwinek (glukoza),
  • udział w mechanizmie rozpoznawania komórek przez limfocyty.

Zakres cukrów oferowanych przez Foodcom S.A.

Monohydrat dekstrozy

Monohydrat dekstrozy, znany również jako d-glukoza, jest naturalnie występującym monosacharydem w roślinach i owocach.

W przemyśle spożywczym dekstroza jest stosowana w celu uzyskania pożądanych właściwości fizycznych produktu końcowego. Poprawia lepkość, zwiększa słodycz i służy jako wzmacniacz smaku. Cukier ten ma słabszą siłę słodzenia niż inne, takie jak sacharoza, ale ma wyższy wskaźnik rozpuszczalności w wodzie.

W przemyśle paszowym monohydrat dekstrozy stanowi źródło energii w różnych produktach przeznaczonych dla zwierząt. Poprawia również smak i pożywność produktu końcowego.

W farmaceutyce, zastrzyki z dekstrozy są stosowane, gdy pacjent z problemami medycznymi nie może spożywać wystarczającej ilości płynów, lub gdy potrzebny jest dodatkowy płyn dostarczający kalorie w krótkim czasie.

Maltodekstryna

Maltodekstryna jest produkowana poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi z roślin, najczęściej z kukurydzy, ale także z ryżu i pszenicy. Produktem końcowym jest sypki, biały proszek o wysokim współczynniku rozpuszczalności.

Maltodekstryna jest tanią alternatywą dla innych węglowodanów, która może być wykorzystywana do dostarczania energii zwierzętom takim jak świnie i krowy w laktacji.

Maltodekstryna jest stosowana w przemyśle spożywczym ze względu na jej zdolność do zmiany właściwości takich jak tekstura i smak. Zapewnia gładkość w produktach spożywczych w puszkach i poprawia teksturę w towarach takich jak mięsa, wypieki i wyroby cukiernicze. Działa również jako emulgator.

Glukoza

Glukoza

Glukoza jest głównym monosacharydem występującym we krwi. Odczyt glukozy we krwi jest często określany po prostu jako „cukier we krwi”. Jego wartość wynika z rozpadu węglowodanów przyjmowanych z pożywieniem i konwersji glikogenu do glukozy w wątrobie.

Badanie poziomu glukozy odgrywa istotną rolę w diagnostyce i monitorowaniu cukrzycy. W cukrzycy typu 2 wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do zaburzeń układu krążenia, nerwowego i odpornościowego.

Glukoza jest ważnym źródłem energii, która utrzymuje komórki ludzkiego ciała w aktywności. Rozkład glukozy na potrzeby metabolizmu następuje poprzez konwersję glukozy na energię w komórce docelowej.

Syrop glukozowy

Syrop glukozowy to roztwór składający się z glukozy i maltozy (cukrów prostych) oraz niskocząsteczkowych polisacharydów. Syrop glukozowy w naturalnej postaci występuje w owocach (np. winogronach) lub miodzie. Można go również znaleźć w sztucznie przetworzonej żywności, gdzie jest on stosowany, nadając słodki smak.

Bardzo często syrop glukozowy mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak spożywanie tych syropów ma inne działanie, a to oznacza inne właściwości zdrowotne.

Dodawany do napojów bezalkoholowych wzmacnia ich okres ważności i sprawia, że dłużej pozostają one świeże.

Fruktoza

Fruktoza występuje w wielu roślinach, gdzie często jest związana z glukozą tworząc dwucukier – sacharozę. Niewielkie ilości znajdują się również w warzywach. Głównym źródłem fruktozy w codziennej diecie jest cukier (sacharoza) oraz syropy fruktozowe: kukurydziany i glukozowo-fruktozowy. Metabolizm fruktozy zachodzi bez udziału insuliny.

W przemyśle spożywczym fruktoza jest stosowana jako substancja słodząca i konserwująca. Ze względu na właściwości higroskopijne jest przydatna w przedłużaniu trwałości pieczywa. Nadaje lodom gładką konsystencję. Osoby chore na cukrzycę często zastępują cukier fruktozą.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywana jest jako substrat. Ich popularność wynika głównie z tego, że są tańsze od cukru. Ponadto mają lepsze właściwości sensoryczne, a producenci żywności stosują je w dżemach, napojach gazowanych i niegazowanych. Żywność zawierająca fruktozę zapewnia szybki zastrzyk energii.

Chcesz dowiedzieć się więcej o cukrach? Nasz zespół Foodcom S.A. zajmujący się wsparciem sprzedaży i rozwiązaniami logistycznymi doradzi w zbadaniu możliwości wykorzystania cukrów w celu rozszerzenia portfolio produktów spożywczych i paszowych. Wypełnij formularz kontaktowy!

Poznaj produkt „Cukier”
Saccharose
830 EUR
4.6%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach