Rodzaje Składników w Kosmetykach i Ich Funkcje

Autor
Joanna Sikorska
17.04.2023
10 min czytania
Rodzaje Składników w Kosmetykach i Ich Funkcje
Esencja
Spis treści
  • Zadaniem składników kosmetyków jest przedłużenie ich trwałości oraz nadanie produktowi konkretnych cech, zależnie od funkcji kosmetyku i jego przeznaczenia.
  • Tworzenie receptur kosmetyków ma na celu nie tylko spełnienie oczekiwań klientów, ale również zastosowanie się do wymogów dotyczących bezpieczeństwa.
  • Składniki w kosmetykach można podzielić na substancje czynne, bazowe i pomocnicze.
  • W produktach kosmetycznych można znaleźć: konserwanty, surfaktanty, emulgatory, humektanty lub teksturyzatory.

Skład kosmetyków

Kosmetyki mają wiele składników, których zadaniem jest przedłużenie ich trwałości oraz nadanie produktowi konkretnych cech. Skład zależy od funkcji kosmetyku i jego przeznaczenia – jedne pomagają nawilżać skórę, inne zaś chronią skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Należy jednak pamiętać, iż tworzenie receptur kosmetyków ma na celu nie tylko spełnienie oczekiwań klientów, ale również zastosowanie się do surowych wymogów dotyczących bezpieczeństwa. W tym momencie warto wspomnieć, że każdy kosmetyk musi mieć opis składników według międzynarodowego systemu nazewnictwa INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Umieszczenie nazw zgodnie z INCI na etykiecie lub opakowaniu jest istotne w procesie tworzenia kosmetyku – umożliwia rozszyfrowanie zawartości składników danego produktu, niezależnie od miejsca, w którym został wyprodukowany. Używa się w nim angielskich nazw chemicznych i łacińskich nazw roślin. Składniki kosmetyków są wymienione w kolejności, zaczynając od tych, które są użyte w największych ilościach i kończąc na tych, które są użyte w najmniejszych ilościach.

Jakie substancje mogą być dodawane do produktów przemysłu kosmetycznego? Poniżej znajdziesz przegląd składników w kosmetykach i ich funkcje.

Rodzaje składników w kosmetykach

Składniki w kosmetykach można podzielić na kilka sposobów. Najbardziej ogólnie można wyróżnić:

  • substancje czynne,
  • substancje bazowe,
  • substancje pomocnicze.

Substancje czynne, nazywane również aktywnymi, są odpowiedzialne za funkcjonowanie produktu, wpływają na polepszenie kondycji skóry. Mają one bezpośredni wpływ na naskórek i spełniają określone funkcje kosmetyczne, czyli nawilżają, odżywiają, łagodzą podrażnienia lub rozjaśniają skórę. Przykładami takich substancji są Witaminy, peptydy, kwas hialuronowy lub koenzym Q10.

Z kolei substancje bazowe to takie substancje, bez których kosmetyk nie mógłby powstać. Są to rozpuszczalniki dla substancji czynnych i należą do nich woda, alkohole lub oleje roślinne. W większości kosmetyków najczęściej używanym rozpuszczalnikiem jest woda. Potrafi rozpuścić wiele różnych związków chemicznych, a także jest bezpieczna dla skóry. Należy jednak pamiętać, że aby spełniła wszystkie swoje funkcje, musi być najpierw odpowiednio oczyszczona. Do innych rozpuszczalników należą: etanol, glikol propylenowy lub ciekły wosk.

Aby kosmetyk mógł uzyskać konkretną konsystencję oraz zachował świeżość na dłużej, dodawane są do niego substancje pomocnicze. Takimi składnikami są emulgatory, zagęstniki czy konserwanty. W kosmetykach można znaleźć jeszcze barwniki oraz substancje zapachowe. Na zapach produktów wypływają roślinne olejki eteryczne lub syntetyczna Wanilina.

Poniżej przedstawiamy przykładowe rodzaje substancji, które są dodawane do kosmetyków oraz ich funkcje.

Konserwanty

Głównym zadaniem konserwantów w kosmetykach jest przedłużenie ich trwałości. Kosmetyki zawierają wodę oraz składniki roślinne, a to sprzyja rozwojowi mikroorganizmów. Dodatkowo, często mają styczność ze skórą i powietrzem, w którym występuje wiele bakterii. Konserwanty zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w kosmetykach. Ich brak mógłby spowodować, że kosmetyki stałyby się drażniące dla skóry i miały krótki czas ważności lub musiałyby być przechowywane w sterylnych warunkach. Konserwanty można podzielić na naturalne i sztuczne.

Przykładowym konserwantem, który dodawany jest do kosmetyków, jest Benzoesan Sodu. Jest solą sodową kwasu benzoesowego, składnikiem konserwującym, który ogranicza rozwój bakterii, grzybów i pleśni, uniemożliwiając zepsucie kosmetyków i przedłużając ich trwałość. Chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniach Benzoesanu Sodu? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat!

Kolejną substancją konserwującą dodawaną do kosmetyków jest Kwas Mrówkowy. To kwas karboksylowy, który dodawany do kosmetyków, reguluje ich pH i wydłuża ich okres przydatności. Dodatkowo, może on pełnić rolę składnika perfum, który niweluje nieprzyjemne zapachy innych składników. Więcej o Kwasie Mrówkowym możecie przeczytać w naszym artykule.

Barwniki

Do kosmetyków dodaje się również substancje barwiące, by nadać produktom atrakcyjnego wyglądu lub dodać skórze pożądanego koloru, w przypadku produktów do makijażu. Barwniki można podzielić na naturalne, pochodzące z roślin, na przykład chlorofil, karotenoidy lub henna. Z kolei najbardziej znane syntetyczne barwniki dodawane do kosmetyków to Dwutlenek Tytanu i Tlenek Cynku.

Dwutlenek Tytanu to nieorganiczny związek chemiczny zwany również bielą tytanową, ponieważ ma właściwości rozjaśniające oraz wybielające. Jest często stosowany w produkcji kosmetyków do makijażu takich jak pudry, podkłady czy cienie do powiek.

Tlenek Cynku ma bardzo podobne działanie. Charakteryzuje się nie tylko właściwościami bielącymi, ale też matującymi i kryjącymi, więc często można go znaleźć w składzie pudrów i zasypek. Ale Tlenek Cynku nie jest tylko barwnikiem w kosmetykach – ma także działanie antybakteryjne oraz wysuszające, co sprawia, że jest często używany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry z trądzikiem oraz stanami zapalnymi.

Rodzaje składników w kosmetykach

Surfaktanty

Surfaktanty to środki powierzchniowo-czynne, które mają wiele właściwości wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Po pierwsze, mają zdolność do tworzenia piany i posiadają właściwości myjące. Są to też substancje zwilżające i emulgujące.

Najbardziej popularnymi surfaktantami są Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate, ale do substancji powierzchniowo-czynnych w kosmetykach należy również Wodorowęglan Sodu. Ma właściwości pieniące, więc jest dodawany na przykład do musujących kul do kąpieli.

Emulgatory

Emulgatory to związki, które umożliwiają połączenie się dwóch niemieszających się substancji – wody i oleju. Mają one hydrofilową część rozpuszczalną w wodzie oraz hydrofobową część rozpuszczalną w olejach. Dzięki temu, gdy emulgator zostaje dodany do mieszanki oleju i wody, umożliwia on zmieszanie obu cieczy, tworząc jednorodną emulsję poprzez zredukowanie siły odpychania między ich cząsteczkami. Dzięki dodaniu Emulgatorów kosmetyki nie rozwarstwiają się, co zwiększa trwałość produktu.

Polisorbat 20 jest popularnym emulgatorem, który można znaleźć w składzie kosmetyków. To substancja stabilizująca emulsje O/W, czyli takie, w których olej jest rozproszony w wodzie. Bardzo podobnie działają Lecytyny, czyli mieszaniny glicerolofosfolipidów, które występują również naturalnie, w organizmie człowieka.

Humektanty

Humektanty to substancje mające silne działanie nawilżające. Są w stanie związać wodę w skórze i zapobiegać jej utracie. Należą one do substancji higroskopijnych, co oznacza, że posiadają zdolność do absorbowania wody z otoczenia i zatrzymywania jej na dłużej w warstwie zewnętrznej naskórka. Ze względu na swoje właściwości, są też często dodawane do produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów.

Przykładem takiej substancji jest Glicerol, znany również jako Gliceryna. Nawilża, spowalniając odparowywanie wody z naskórka. Glicerol znajduje zastosowanie w niemal każdym produkcie kosmetycznym – w kremach, balsamach, żelach i pomadkach. Co więcej, oprócz pozytywnego wpływu na skórę, ma także korzystny efekt na właściwości samego produktu, gdyż zapobiega jego wysychaniu.

Kolejnym humektantem jest Mocznik. Jego główne właściwości polegają na łączeniu cząsteczek wody w naskórku oraz zabezpieczaniu ich przed odparowywaniem. Dzięki temu wpływa na kondycję warstwy hydrolipidowej, która chroni skórę przed przesuszeniem i negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.

Teksturyzatory

Teksturyzatory, lub modyfikatory tekstury, są stosowane w celu uzyskania lub utrzymania określonej faktury lub konsystencji kosmetyków. Należą do nich głównie zagęstniki, które nie tylko sprawiają, że kosmetyki nie są zbyt rzadkie, ale też zwiększają lepkość.

Na teksturę produktów kosmetycznych ma wpływ Guma Ksantanowa. Jej zadaniem jest zwiększanie gęstości, lepkości i plastyczności. Działanie Gumy Ksantanowej jest długotrwałe i nie podlega wpływowi niskiej temperatury. Co więcej, działa również w kosmetykach o pH kwaśnym.

W kosmetykach używa się też naturalnej Skrobi Kukurydzianej, aby zagęścić ich konsystencję. Jest dodawana do produktów przeznaczonych do pielęgnacji twarzy.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Benzoesan Sodu”
Sodium Benzoate

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach