Produkcja bioetanolu z permeatu mleka ruszy w Michigan

Autor
Foodcom Experts
09.08.2024
3 min czytania
Produkcja bioetanolu z permeatu mleka ruszy w Michigan
Esencja
Spis treści
  • Nowy projekt produkcji bioetanolu z permeatu mleka powstał z inicjatywy związków mleczarskich przy wsparciu władz stanowych.
  • Projekt wart jest 41 mln dolarów.
  • Taki sposób przetwarzania permeatu nie tylko pozwala na efektywne zagospodarowanie odpadów przemysłu mleczarskiego, ale też redukuje ślad węglowy.
  • Inicjatywa pokazuje zaangażowanie środowiska mleczarskiego w dążenia do pozyskiwania czystej energii i redukcję emisji dwutlenku węgla

Nowy zakład produkcji bioetanolu powstanie w Michigan

W Constantine w stanie Michigan ruszyła budowa zakładu produkcji etanolu o wartości 41 mln dolarów. Projekt jest efektem współpracy MMPA (Michigan Milk Producers Association) i Canadian Dairy Distillery. Środki w wysokości 2,5 miliona dolarów zostaną sfinansowane z Michigan Strategic Fund, co podkreśla zaangażowanie stanu w promowanie inicjatyw w zakresie czystej energii. Nowy zakład będzie przetwarzał permeat mleka w paliwo etanolowe już od 2025 roku. Założeniem jest przetwarzanie 14 tys. ton permeatu w 2,2 mln galonów etanolu rocznie, co ma pozwolić na redukcję emisji dwutlenku węgla o 14,5 tys. ton w ciągu roku. Stanowi to 5% śladu węglowego związanego z przemysłem mleczarskim w regionie.

Głównym celem inicjatywy jest dążenie do zmniejszenia śladu węglowego i zaangażowanie w produkcję czystej energii. Produkcja bioetanolu z permeatu nie tylko pozwala na efektywne zagospodarowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego, ale też dodaje wartości mleku produkowanemu przez hodowców bydła oraz pokazuje postęp w tworzeniu bardziej przyjaznych dla środowiska rozwiązań w sektorze mleczarskim.

Czym jest i jak wykorzystuje się permeat mleka?

Permeat mleka to produkt uboczny pochodzący z mleka, tzw. odciek pofiltracyjny. Powstaje przy produkcji koncentratów białek mlecznych w procesie ultrafiltracji serwatki. Wysuszony permeat zawiera dużo wartości odżywczych i ma świetne właściwości wypełniające oraz wzmacniające smak, w związku z czym jest wykorzystywany do standaryzacji mleka, a także jako dodatek do wyrobów cukierniczych czy pasz dla zwierząt. Z racji na duże ilości permeatu powstającego w procesach mleczarskich istnieje konieczność stosowania bardziej efektywnych metod wykorzystania permeatu.

Z pomocą przychodzą tu procesy biotechnologiczne. Permeat bywa wykorzystywany do produkcji biodegradowalnych plastików i pianek, jednak największe nadzieje wiąże się z wytwarzaniem z permeatu paliw w postaci alkoholu etylowego i biogazu (metanu). Permeat zostaje poddany następującym po sobie procesom ciągłej fermentacji z wykorzystaniem szczepów drożdży zdolnych do rozkładu laktozy do etanolu. Odpowiednie sterowanie procesem biotechnologicznym pozwala na osiągnięcie etanolu o wysokiej produktywności.

Poznaj produkt „Permeat Mleka”
Milk Permeate
870 EUR
0%