Guma Tara – przegląd

Autor
Foodcom Experts
29.09.2023
7 min czytania
Guma Tara – przegląd
Esencja
Spis treści
  • Guma Tara jest naturalnym składnikiem pochodzenia roślinnego, produkowanym z nasion rośliny Caesalpinia spinosa.
  • Jest wysoce rozpuszczalna w ciepłej wodzie, stosowana jako zagęszczacz i stabilizator w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym.
  • Rynek Gumy Tara rośnie z tempem CAGR na poziomie 5,6% i przewiduje się, że będzie nadal się rozwijał.

Guma Tara to naturalny składnik oferujący szereg zastosowań. Dowiedz się, jak pozyskuje się Gumę Tara i jakie są najbardziej cenione właściwości tego produktu. Zapoznaj się z najważniejszymi wydarzeniami na rynku i prognozami dotyczącymi jego rozwoju.

Czym jest Guma Tara?

Guma Tara, znana również jako peruwiański chleb świętojański, jest w pełni naturalnym składnikiem szeroko stosowanym jako dodatek do żywności. Produkowana jest z nasion Caesalpinia spinosa – rośliny z rodziny Leguminosae. Drzewo to rośnie w Ameryce Południowej w regionach Peru i Boliwii i owocuje między kwietniem a grudniem. Owoce te są ręcznie zbierane i suszone na słońcu przed dalszym przetwarzaniem. Guma Tara otrzymywana jest poprzez zmielenie bielma z nasion znajdujących się w owocach na biały lub żółtawy proszek. Guma Tara jest pozyskiwana i przetwarzana w sposób naturalny, bez użycia rozpuszczalników chemicznych.

Guma Tara – właściwości

Guma Tara jest wysoce rozpuszczalna w ciepłej wodzie i słabo rozpuszczalna w zimnych płynach. Jest bezzapachowa i bezsmakowa oraz zapewnia dobre uwalnianie smaku w produktach spożywczych. Produkt można również łatwo mieszać z innymi hydrokoloidami w celu zwiększenia lepkości i elastyczności żelu. Dużymi zaletami Gumy Tara jest to, że jest odporna na działanie wysokiej temperatury i stabilna w kwaśnym środowisku.

Guma Tara ma szeroki zakres właściwości funkcjonalnych. Charakteryzuje się doskonałymi właściwościami zagęszczającymi i poprawiającymi lepkość. Przedłuża świeżość i utrzymuje wilgotność w wyrobach piekarniczych.

Guma Tara vs. Guma Ksantanowa

Guma Tara i Guma Ksantanowa, ze względu na podobne nazwy i zastosowania, są często ze sobą porównywane. Mają wiele podobieństw, łączy je to, że mają naturalne pochodzenie i stosowane są jako zagęszczacze i stabilizatory w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Dodatkowo, Guma Ksantanowa jest też używana w produkcji farb, pigmentów do tkanin, środków przeciwgrzybiczych, nawozów i klejów. Oba składniki są uważane za bezpieczne dla zdrowia.

Zastosowanie Gumy Tara

Guma Tara ma wiele zastosowań, głównie w produkcji żywności i kosmetyków. W przemyśle spożywczym jest zatwierdzonym dodatkiem do żywności pod kodem E417. Guma Tara jest odpowiednia dla diety halal, koszernej i wegańskiej. Ma szeroki zakres właściwości stosowanych w produkcji żywności, w tym wyrobów o niskiej zawartości tłuszczu. Guma Tara charakteryzuje się doskonałymi właściwościami zagęszczającymi i poprawiającymi lepkość, szeroko stosowanymi w produktach takich jak przyprawy, sosy, dressingi, galaretki, dżemy, nadzienia owocowe, desery mleczne, puddingi i jogurty. Jej zdolność do zatrzymywania wody zapewnia miękką teksturę, wilgotność i przedłużoną świeżość wypieków, takich jak chleb, bułki, ciasta i wypieki bezglutenowe. Zastosowanie Gumy Tara zapobiega tworzeniu się kryształków lodu w produktach mrożonych, takich jak lody, sorbety i desery.

W produktach na bazie mięsa Guma Tara odpowiada za zatrzymywanie wody, poprawę struktury żelu i zastępowanie mięsa w wyrobach takich jak kiełbasy, frankfurterki, gotowane szynki, hot dogi i hamburgery. W pastach do smarowania i produktach na bazie sera produkt poprawia lepkość, zapewnia błyszczącą powierzchnię i zmniejsza synerezę serwatki.

Właściwości Gumy Tara poprawiające teksturę i zatrzymujące wilgoć są również wykorzystywane w produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich i domowych. Poprawiając konsystencję, sprawia, że pasza jest bardziej atrakcyjna dla zwierząt i chętniej ją spożywają.

W przemyśle kosmetycznym Guma Tara jest stosowana jako emulgator i stabilizator w pastach do zębów, kremach i żelach. Ma również doskonałe właściwości nawilżające stosowane w kremach do ciała, maseczkach do twarzy i balsamach. Produkt działa jako zagęszczacz i wzmacniacz tekstury w peelingach złuszczających i żelach do twarzy. Guma Tara znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i papierniczym.

What is Tara Gum

Rynek Gumy Tara

Globalny rynek Gumy Tara był wyceniony na 35,1 mln USD w 2022 roku i przewiduje się, że będzie rósł w tempie CAGR na poziomie 5,6% w ciągu najbliższych 10 lat. Rynek Ameryki Łacińskiej ma duży udział w rynku ze względu na dostępność surowców – to stamtąd pochodzi drzewo, z którego nasion wytwarza się Gumę Tara. Przewiduje się też, że region Azji i Pacyfiku odnotuje szybki wzrost ze względu na wzrost dochodu rozporządzalnego, a także zainteresowanie klientów zarówno niskotłuszczową żywnością, jak i kosmetykami produkowanymi z naturalnych składników.

Duży wpływ na rynek Gumy Tara mają fluktuacje cen mączki chleba świętojańskiego. Gdy producenci szukają tańszych alternatyw o podobnych właściwościach, zwiększa się popyt właśnie na Gumę Tara. To oczywiście powoduje wzrost jej cen.

Na rynek Gumy Tara wpływ miały również fuzje i przejęcia przedsiębiorstw. W listopadzie 2021 francuski dostawca naturalnych składników, Nexira, ogłosił przejęcie szwajcarskiej firmy UNIPEKTIN – jednego z kluczowych światowych producentów Gumy Tara. Kolejny znaczący zakup został dokonany w październiku 2021 przez amerykańską firmę Tilley Co. specjalizującą się w składnikach hydrokoloidowych do produkcji żywności, napojów, karmy dla zwierząt, kosmetyków i farmaceutyków. Tilley przejął irlandzką firmę Ingredient Solutions – głównego dostawcę składników niemodyfikowanych genetycznie i organicznych na rynek północnoamerykański.

Perspektywy rynkowe

Przewiduje się rozwój globalnego rynku Gumy Tara ze względu na rosnące zapotrzebowanie na niskotłuszczowe i niskokaloryczne posiłki. Według prognoz stosowanie Gumy Tara w sektorze kosmetycznym będzie napędzać wzrost rynku, ponieważ konsumenci zwracają się w kierunku naturalnych składników i materiałów pozyskiwanych w sposób zrównoważony. Guma Tara jest opłacalną alternatywą dla gumy guar oraz mączki chleba świętojańskiego, a zatem oczekuje się, że ich rosnące ceny będą również napędzać ekspansję rynkową tego produktu.

Współpracuj z Foodcom!

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Guma Tara”
Tara Gum
0%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.