Co mają wspólnego kwas mlekowy, polisorbat 20 i benzoesan sodu?

Autor
Martyna Kaniewska
16.06.2023
12 min czytania
Co mają wspólnego kwas mlekowy, polisorbat 20 i benzoesan sodu?
Esencja
Spis treści
  • Kwas Mlekowy, Polisorbat 20, Benzoesan Sodu, Kwas Cytrynowy i Sorbinian Potasu to wszechstronne dodatki stosowane w różnych gałęziach przemysłu.
  • Kwas Cytrynowy jest środkiem zakwaszającym, podczas gdy Sorbinian Potasu, Benzoesan Sodu są konserwantami, a Polisorbat 20 jest środkiem powierzchniowo czynnym i emulgatorem.
  • Są one stosowane w żywności, paszach dla zwierząt, farmaceutykach i kosmetykach.

 

 

Odpowiedź jest prosta – są wszechstronne. Różne zastosowania w różnych branżach sprawiają, że są one doskonałym wyborem dla biznesu, biorąc pod uwagę, że potrzeby producentów stale się zmieniają. To samo dotyczy innych dodatków, takich jak kwas cytrynowy czy sorbinian potasu. Nawet jeśli planujesz produkować kosmetyki naturalne, składniki wymienione poniżej są zatwierdzone przez organizacje certyfikujące kosmetyki i mogą być pochodzenia roślinnego. Odkryj szczegółowo, w jaki sposób możesz wykorzystać każdy z wymienionych dodatków w swojej produkcji biznesowej i jakie korzyści oferują.

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy to kwas organiczny, który ma wiele zastosowań w sektorze spożywczym i farmaceutycznym, zwłaszcza w produktach przeciw zamarzaniu, biocydach i modelinie. Najczęściej jednak wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Kwas mlekowy jest popularny z dwóch głównych powodów: może powodować rzeczywiste zmiany w skórze przy regularnym stosowaniu i jest jednym z łagodniejszych hydroksykwasów stosowanych w pielęgnacji skóry. Usuwa stare, matowe komórki na powierzchni skóry, rozbijając wiązania, które utrzymują je razem, proces ten jest złuszczaniem. Dodatkowo przyspiesza wymianę komórek i stymuluje ich odnowę, co zapewnia gładką, równomierną i jędrną skórę oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek i ciemnych plam. Sprzężoną zasadą kwasu mlekowego jest mleczan. Jeśli chodzi o właściwości techniczne, produkcja obejmuje naturalne lub sztuczne źródła i jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym. Kwas mlekowy jest również wymieniony jako zatwierdzony dodatek do żywności, oznaczony numerem E270.

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy jest powszechnie dostępny w postaci sproszkowanej lub granulowanej, w postaci odwodnionej lub płynnej. Występuje naturalnie w owocach cytrusowych, ale może być również wytwarzany. Przemysłowy kwas cytrynowy produkowany jest głównie w drodze fermentacji lub reakcji chemicznej. Obejmuje to fermentację z wykorzystaniem enzymów i szczepów drobnoustrojów, najczęściej Aspergillus niger. Wyprodukowany cwas cytrynowy stanowi około 90% całej światowej produkcji.

Kwasy cytrynowe są organicznymi środkami zakwaszającymi, które są stosowane w przemyśle spożywczym od wielu lat. W paszy dla zwierząt i karmie dla zwierząt domowych kwasy organiczne obniżają pH przewodu pokarmowego. Kwasy te pomagają zmniejszyć obciążenie patogenami wrażliwymi na kwasy. Kwasy cytrynowe mogą być również dodawane do preparatów mlekozastępczych i wody w celu dostosowania pH i wspomagania trawienia, a także w procesie warzenia piwa i produkcji wina. W sektorze mleczarskim kwas cytrynowy jest wykorzystywany do produkcji i przetwarzania sera. Wspomaga stabilizację emulsji i zapobiega oddzielaniu się tłuszczu. Produkt jest stosowany jako suplement diety i składnik leków.

Polisorbat 20

Polisorbat 20 to niejonowy środek powierzchniowo czynny i emulgator idealny do rozpuszczania olejków eterycznych w produktach na bazie wody. Dlatego można go znaleźć w oliwce dla niemowląt, kremach kosmetycznych, dezodorantach w kremie, balsamach, mleczkach do opalania lub sprayach do pomieszczeń. Zapewnia delikatne oczyszczenie i ukojenie skóry i skóry głowy, a także dokładne wymieszanie i dobre rozprowadzenie produktu na skórze. Jest to jasna alternatywa dla polisorbatu 80. Produkt stabilizuje emulsje i zapobiega oddzielaniu się składników. Jako środek antystatyczny, polisorbat 20 pomaga redukować i zapobiegać gromadzeniu się ładunków elektrostatycznych. Ponadto jest zarówno zagęszczaczem, jak i modyfikatorem lepkości, pomagając zapewnić, że lepkość produktu nie zmienia się pod wpływem różnych temperatur pokojowych, takich jak ekstremalne zimno lub ciepło.

Sorbinian Potasu

Sorbinian potasu został odkryty w latach pięćdziesiątych XIX wieku i był pozyskiwany z jesionu. Obecnie Sorbinian potasu jest w dużej mierze produkowany syntetycznie. Jest to środek konserwujący stosowany w różnych rodzajach pakowanej żywności, aby zapobiec jej zepsuciu nie tylko podczas produkcji i pakowania, ale także przez cały okres użytkowania, dlatego jest szczególnie przydatny do przechowywania żywności lub składników paszowych. Sorbinian potasu jest bezsmakowy i bezwonny. Według FDA jest uważany za bezpieczny w użyciu, rozkładając się w organizmie na wodę i dwutlenek węgla. Znajduje się na liście konserwantów, które mogą być stosowane z ograniczeniami w produktach kosmetycznych, jego maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym wynosi 0,6%, w przeliczeniu na kwas sorbowy.

Najlepiej działa w środowisku kwaśnym, w przeciwnym razie jego właściwości są znacznie słabsze. Mimo że jest jednym z wielu konserwantów dostępnych na rynku, Sorbinian Potasu jest jednym z najlepszych, ze względu na swoją nieszkodliwość i wszechstronność. Lista produktów zawierających ten dodatek jest długa: kremy do twarzy, eliksiry, olejki, płyny do mycia twarzy, balsamy, kremy do stóp i rąk, maski do włosów, odżywki, produkty trychologiczne i wiele innych.

Benzoesan Sodu

Benzoesan sodu to sól sodowa kwasu benzoesowego, szeroko stosowana jako środek konserwujący żywność (o numerze E211) i środek trawiący. Pomaga również zachować świeżość żywności, spowalniając lub zapobiegając zmianom koloru, smaku, pH i tekstury. Na skalę przemysłową Benzoesan Sodu otrzymuje się poprzez neutralizację kwasu benzoesowego. Dodawany do niektórych napojów gazowanych, pakowanej żywności i produktów higieny osobistej przedłuża ich okres przydatności do spożycia. Naturalnie występuje w wielu roślinach, w tym pomidorach, jagodach, śliwkach, jabłkach i innych.

W przemyśle kosmetycznym benzoesan sodu można znaleźć w płynach do mycia twarzy i ciała, balsamach, kremach, produktach oczyszczających, produktach do pielęgnacji włosów, kremach pod oczy, kremach dla niemowląt i produktach do higieny jamy ustnej. Istnieją pewne stężenia, których producenci muszą przestrzegać. W produktach, które są spłukiwane wodą, można użyć 2,5% tego konserwantu, w tych, które nie są spłukiwane – 0,5%. Wszystkie produkty do higieny jamy ustnej mogą zawierać 1,7% Benzoesanu Sodu.

Stanowi on środek konserwujący w niektórych lekach dostępnych bez recepty i na receptę, zwłaszcza w lekach płynnych, takich jak syrop na kaszel. Może również działać jako lubrykant w produkcji tabletek i sprawia, że tabletki są przezroczyste i elastyczne, dzięki czemu szybko rozpuszczają się po połknięciu. Większe ilości Benzoesanu Sodu są przepisywane w celu leczenia podwyższonego poziomu amoniaku we krwi. Od dawna jest stosowany jako środek antykorozyjny w silnikach samochodowych oraz w celu poprawy wytrzymałości tworzyw sztucznych.

Na uwagę zasługuje jednak połączenie benzoesanu sodu z witaminą c. Taka kumulacja powoduje powstawanie toksycznego związku o nazwie benzen. Kolejną ciekawostką jest fakt, że benzoesan sodu jest chemicznie podobny do popularnego leku na przeziębienia – aspiryny. Jest to ważna informacja dla osób uczulonych na aspirynę, gdyż one również powinny unikać benzoesanu sodu, aby nie narażać się na niepożądane skutki uboczne. Nie odnotowano negatywnego wpływu benzoesanu sodu na środowisko naturalne. Benzoesan sodu nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc może być stosowany przez wegan.

Poznaj produkt „Polysorbate 20”
Polysorbate 20

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.