Zachwiania produkcji cukru w Brazylii wpływają na światowy rynek cukru

Autor
Foodcom Experts
26.07.2024
3 min czytania
Zachwiania produkcji cukru w Brazylii wpływają na światowy rynek cukru
Esencja
Spis treści
  • Produkcja cukru w Brazylii będzie mniejsza niż zakładano. Spada także produkcja w Indiach i Tajlandii. Przyczyną są m.in. warunki pogodowe.
  • Globalne szacunki nadwyżki cukru na rynku zostały obniżone nawet o połowę.
  • Rekordowa produkcja cukru w Brazylii w zeszłym sezonie dała wysokie zapasy cukru i umożliwiła niezakłócony eksport w pierwszej połowie 2024 roku.
  • Sytuacja związana z produkcją cukru wpływa na jego ceny na rynku globalnym.

Nadwyżka na rynku cukru mniejsza niż zakładano

Na wrzesień i październik 2024 roku przewidywano nadwyżkę podaży na rynku cukru. Obecnie brokerzy zmieniają swoje estymaty na niższe – z 2,5 mln ton na nawet 1,2 mln ton. Mimo wzrostu produkcji cukru w Azji, m.in. produkcję ponad szacowane wartości w Chinach, stwierdzono znaczne jej zmniejszenie w Brazylii. Jest to spowodowane niższą jakością tegorocznych plonów trzciny cukrowej oraz mniejszym niż oczekiwano przydziałem trzciny z przeznaczeniem na produkcję cukru, a większym – na produkcję etanolu.

Pierwotne szacunki zakładające rekordową produkcję bazowały na dostosowaniu zakładów do produkcji cukru oraz zwiększeniu powierzchni upraw trzciny cukrowej w Brazylii o ponad 4%. Zależnie od źródeł szacuje się, że Brazylia wyprodukuje w tym roku 40,5-41,3 mln ton cukru, czyli o 0,3-2 mln ton mniej, niż przewidywano wiosną. Na produkcję cukru zostanie przydzielonych 50,3-50,5% trzciny cukrowej, a nie 51,2-52%, jak estymowano wcześniej.

Brazylijska produkcja cukru a sytuacja na rynku globalnym

W zeszłym roku globalna nadwyżka cukru wyniosła 4,6 mln ton, a więc prawie czterokrotnie więcej niż przewidują tegoroczne prognozy. Do tak wysokiej nadwyżki przyczyniła się znacznie brazylijska produkcja cukru, która w zeszłym sezonie wzrosła o 25,7% względem roku poprzedniego. W tym roku, mimo mniejszej produkcji cukru niż zakładano, szybkie zbiory spowodowane suchą pogodą i duże zapasy cukru poskutkowały w pierwszej połowie roku rekordowym eksportem cukru z Brazylii, który wyniósł 15,15 mln ton, co stanowiło 50% produkcji.

Ceny cukru w ostatnim miesiącu gwałtownie spadły z powodu wysokich szacunków dotyczących globalnej nadwyżki cukru i perspektyw poprawy zbiorów m.in. w Indiach i Tajlandii. W ostatnich dniach po ogłoszeniu, iż produkcja cukru w niektórych rejonach Brazylii znacznie spadła, zaobserwowano jednak wzrost cen. Dodatkowo Indie ogłosiły nadwyżki produkcji i zapasów cukru. Cenom cukru sprzyjają też opady monsunowe poniżej normy w Indiach oraz rekordowe ciepło w Tajlandii, które może uszkodzić uprawy trzciny cukrowej. W celu wsparcia cen cukru, Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) podniosła szacunek globalnego deficytu i globalnego popytu na ten produkt.

Poznaj produkt „Cukier”
Saccharose
700 EUR
15.66%