- Projekt badawczy w Nowej Zelandii przewiduje 4 możliwe scenariusze wprowadzenia trzech alternatywnych sposobów produkcji białek na rynek.
- Największe negatywne skutki mogłyby dotknąć przemysłu mleczarskiego na skutek wprowadzenia fermentacji precyzyjnej.
- Przemysł mięsny także może być zagrożony przez alternatywne produkty z białek roślinnych i mięso in vitro.
- Alternatywne białka mogłyby zadziałać na gospodarkę kraju w różny sposób, jednak ich wprowadzenie polepszyłoby stan środowiska.
W ramach projektu Protein Future Scenarios stworzono modele potencjalnych przyszłych skutków wprowadzenia alternatywnych białek na rynek spożywczy. Zbadano 3 technologie białkowe, które mogłyby rozwinąć się w najbliższych latach. Spośród kilku możliwych scenariuszy, najgorszy przewiduje znaczący negatywny wpływ na przemysł mleczarski.
Wpływ, jaki nowe technologie białkowe mogą mieć na przemysł mleczarski
Projekt Protein Future Scenarios powstał w ramach nowozelandzkiego konkursu Our Land and Water National Science Challenge. Został stworzony przez AgriBusiness Group we współpracy z 3 uniwersytetami i grupą badawczą Ruralis.
Projekt miał za zadanie modelować 4 możliwe scenariusze zmian w gospodarce i środowisku, które mogłyby być spowodowane wprowadzeniem na rynek białek pochodzących z alternatywnych procesów produkcyjnych. Wnioski z badania mówią o tym, że najbardziej zagrożony może być przemysł mleczarski, choć implikacje gospodarcze mogą dosięgnąć także producentów mięsa. Krajowe firmy mleczarskie twierdzą jednak, że raport zbytnio upraszcza rolę nabiału jako ważnego składnika żywności, która w rzeczywistości nie może być w łatwy sposób zastąpiona.
Projekt badał wpływ każdego ze scenariuszy na użytkowanie gruntów, środowisko i gospodarkę do roku 2050. Najgorszy scenariusz mówił o spadku wartości gospodarki i zatrudnienia w Nowej Zelandii o 9%, najlepszy natomiast – o poprawie o 7%. W każdym scenariuszu zauważono zmniejszony wpływ rolnictwa na środowisko.
Jakie są możliwe alternatywy dla białek zwierzęcych?
Zbadano 3 główne kierunki w rozwoju technologii białek alternatywnych dla białek zwierzęcych pochodzących z mleka czy mięsa. Pierwszy z nich to wykorzystywanie białka roślinnego do produkcji substytutów mięsa. Druga technologia polegałaby na wykorzystaniu hodowli komórkowych do replikacji żywych komórek mięśniowych pochodzących od zwierząt i produkcji mięsa in vitro bez konieczności hodowli zwierząt.
Trzecia, według badaczy najbardziej obiecująca technologia, mówi o fermentacji precyzyjnej. Jej założeniem jest replikacja produktów mlecznych w procesie biofermentacji przeprowadzanej przez genetycznie zmodyfikowane drożdże. W ten sposób możliwe jest otrzymanie białek mleka, z których można wytworzyć napoje mleczne, sery, lody czy odżywki białkowe. Wprowadzenie każdej z tych trzech technologii mogłoby przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2, azotanów i zużycia wody, a także zwolnienia ogromnych terenów przeznaczonych pod hodowlę zwierząt na rzecz innych celów, np. rolnictwa.