Wykorzystanie kwasowej serwatki w preparatach funkcjonalnych – nowy sposób na przetwarzanie odpadów mleczarskich [World News]

Autor
Foodcom Experts
06.11.2024
4 min czytania
Wykorzystanie kwasowej serwatki w preparatach funkcjonalnych – nowy sposób na przetwarzanie odpadów mleczarskich [World News]
Esencja
Spis treści
  • Wyzwaniem dla producentów przemysłu mleczarskiego jest zrównoważone i efektywne zarządzanie odpadami, takimi jak serwatka.
  • Nowoczesne technologie, takie jak zaawansowane systemy fermentacji, filtracji i monitoringu, umożliwiają lepsze wykorzystanie takich produktów ubocznych.
  • Nowym pomysłem jest użycie kwaśnej serwatki w mleczarskich produktach wysokobiałkowych do bezpośredniego spożycia, takich jak jogurty, napoje i desery.

Dlaczego odpady mleczarskie są wyzwaniem?

Zróżnicowany skład i duża objętość odpadów mleczarskich są w obecnych czasem wyzwaniem dla producentów artykułów mleczarskich. Serwatka czy pozostałości z produkcji mleka są bogate w substancje organiczne, które mogą mieć potencjał energetyczny. Efektywne ich przetwarzanie w energię wymaga jednak nowatorskich rozwiązań technologicznych, jak przyznaje Dariusz Jasak, Prezes Zarządu SEEN Technologie. Konieczne jest przy tym spełnianie rygorystycznych norm środowiskowych nałożonych na przemysł mleczarski oraz ciągłe monitorowanie i dostosowywanie procesów. Firma SEEN Technologie stosuje takie rozwiązania zarządzania odpadami mleczarskimi, jak nowoczesne systemy fermentacji.

Nowe sposoby na przetwarzanie serwatki kwasowej

Szczególnym wyzwaniem dla producentów przemysłu mleczarskiego może być utylizacja kwaśnej serwatki, która powstaje przy produkcji, w której stosuje się koagulację mleka kwasem, czyli głównie w produkcji twarogu, sera ricotta czy jogurtu greckiego. Kwaśna serwatka do tej pory była uznawana za odpad o małym potencjale do powtórnego użycia, natomiast jej właściwa i bezpieczna dla środowiska utylizacja wymaga wcześniej obróbki i neutralizacji. Czasami stosuje się serwatkę kwasową jako nawóz lub przetwarza się ją w procesie beztlenowej fermentacji z biogaz, jak to robi producent Yoplait General Mills. Producent Chobani używa natomiast systemów filtracji, by odzyskiwać z kwaśnej serwatki wodę.

Wciąż poszukuje się jednak sposobów na efektywne odzyskiwanie z kwaśnej serwatki białek, laktozy, minerałów i kwasów organicznych. Najnowszym pomysłem jest wykorzystanie kwasowej serwatki do produkcji wysokobiałkowych napojów mlecznych, jogurtów i deserów. Producent Arla Foods Ingredients proponuje konsumentom produkty, w których składzie 50-73% stanowi kwaśna serwatka. Jest to znakomity krok w kierunku praktyk upcyklingowych i zrównoważonej produkcji w przemyśle mleczarskim.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Serwatka Kwaśna w Proszku”
Acid Whey Powder
730 EUR
0%