- Trwają badania nad zmianami żywienia krów, głównie skierowanymi na ograniczenie w ich diecie zbóż, które można przeznaczyć do żywienia człowieka.
- Tak żywione krowy mogą wykazywać podobną wydajność mleczną.
- W produkowanym mleku może obniżyć się zawartość tłuszczu i białka.
- Kluczowe badania nad zmianą diet krów trwają w Irlandii oraz Niemczech.
Ograniczenie w diecie krów składników diety ludzkiej
Głównym celem zmiany diety krów jest ograniczenie ich spożycia składników żywnościowych, które mogą być częścią diety ludzkiej. Jest to kluczowe ze względu na niedobory żywnościowe wśród rosnącej populacji ludzi. Krowy mają natomiast zdolność trawienia pokarmu, który jest niejadalny dla ludzi, np. trawy świeżej lub kiszonej. Wysokowydajne krowy są jednak często karmione skoncentrowanymi mieszankami z dodatkiem pszenicy, kukurydzy, innych zbóż, buraków cukrowych czy śruty sojowej.
Obecnym dążeniem jest utrzymanie wydajności mlecznej krów na tym samym poziomie zmieniając ich dietę. Obecnie rozważane są rozwiązania polegające na włączeniu do pasz pokarmów “nisko jadalnych” dla ludzi, takich jak śruta rzepakowa czy zboża gorzelnicze. W Irlandii trwają badania zgłębiające to zagadnienie, również w Niemczech zmieniany jest sposób układania diet krów mlecznych. W ich diecie określać będzie się nie białko użyteczne, a białko strawne w jelicie cienkim, co powinno zwiększyć efektywność żywienia, wykorzystanie azotu z paszy, zmniejszyć wydalanie azotu i koszt pasz. Kluczowa będzie tu suplementacja metioniną. Trwają także prace nad wprowadzeniem białka mikrobiologicznego do diety krów.
Irlandzkie badanie wskazuje kierunek dalszych dążeń
Agri-food and Biosciences Institute przeprowadził w Irlandii Północnej badanie mające na celu ocenę wydajności krów karmionych paszami o mniejszej zawartości składników jadalnych dla ludzi. Badana pasza miała podobną ilość białka i dostarczała podobnej ilości energii, jednak zawierała mniej skrobi. Badano skład mleka i wydajność mleczną krów. Do badań wykorzystano wskaźnik eFCR – współczynnik konwersji paszy jadalnej definiowany jako ilość produkowanego mleka zdatnego do spożycia przez ludzi podzieloną przez ilość paszy jadalnej dla ludzi użytej do wytworzenia tego mleka.
Okazało się, że zmiana diety nie wpływa znacząco na wydajność krów mlecznych w połowie lub pod koniec laktacji, jednak może mieć większy wpływ na krowy we wczesnej laktacji. Wszystkie krowy natomiast produkowały mleko o niższej zawartości tłuszczu i białka. Krowy żywione paszą możliwą do spożycia przez ludzi uzyskiwały natomiast niższą wartość eFCR. Zwiększenie eFCR u krów żywionych mniej treściwą paszą pokazuje, że możemy w większym stopniu wykorzystywać składniki uboczne w dietach krów mlecznych. Trwają dalsze badania w celu oceny długoterminowych skutków karmienia alternatywnymi paszami.