Ceny skupu kakao w Ghanie wzrosną o prawie 45% [World News]

Autor
Foodcom Experts
13.09.2024
2 min czytania
Ceny skupu kakao w Ghanie wzrosną o prawie 45% [World News]
Esencja
Spis treści
  • Ghana podnosi ceny skupu kakao o prawie 45% na rozpoczynający się właśnie sezon 2024/2025.
  • Zmiana ma na celu wyrównanie cen skupu do globalnych cen kakao, a tym samym poprawę dobrobytu plantatorów i ograniczenie przemytu.
  • Na przyszły sezon zapowiada się polepszenie zbiorów i możliwą stabilizację cen.
  • Niskie zbiory kakao przez trzeci rok z rzędu doprowadziły do zwiększenia globalnego deficytu tego surowca.

Wzrost cen skupu kakao ma poprawić sytuację plantatorów

Już w kwietniu na Wybrzeżu Kości Słoniowej, a następnie w Ghanie, zdecydowano o śródsezonowym podwyższeniu cen skupu kakao. W Ghanie wzrost ten wyniósł 58%. Mimo to rolnicy nie uzyskali znacznych korzyści z podwyżki cen. Krajowe kontrakty na kakao opiewają na nawet 10 tys. dolarów, podczas gdy wartość rynkowa kakao dla Ghany po podwyżce wynosić będzie ok. 4715 dolarów. Podwyżki cen skupu w zeszłym sezonie nie odzwierciedlały wzrostu cen globalnych. Spowodowało to niezadowolenie plantatorów i rozwinięcie przemytu kakao.

Na rozpoczynający się w tym miesiącu sezon 2024/2025 ogłoszono wzrost cen skupu kakao. Na początku miesiąca estymowano podwyżkę cen wynoszącą pomiędzy 45-70%. Cocobod – rada ds. marketingu kakao w Ghanie – zdecydowała o zwiększeniu ceny do 3070 dolarów za tonę (48 tys. cedi), co wynosi wzrost o prawie 45%. Jest to maksymalna możliwa cena skupu, która zapewni płynność działania Cocobod.

Produkcja kakao w sezonie 2023/24 a prognozy na sezon 2024/25

W sezonie 2023/24 ceny kakao gwałtownie wzrosły. Przyczyną były słabe plony spowodowane chorobami upraw i niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Problemy dotknęły w szczególności Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej – dwóch krajów, które odpowiadają za 60% światowej produkcji kakao. Zbiory najniższe od 20 lat doprowadziły do trzeciego z rzędu deficytowego sezonu oraz do zwiększenia globalnego deficytu kakao z 439 do 462 tys. ton, a także wzrostu cen tego surowca. Niepewna sytuacja na rynku spowodowała, że oba kraje bacznie obserwują podejmowane działania, a także współpracują w celu odpowiedniej modulacji cen, ustabilizowania rynku i poprawy dobrobytu plantatorów.

Na sezon 2024/25 przewiduje się zwiększenie plonów kakao. Wcześniej ustalono zredukowany cel wynoszący 650 tys. ton, jednak estymuje się, że zbiory mogą przekroczyć tę wartość. Warunki pogodowe uległy poprawie, a wiele gospodarstw powróciło do dobrej kondycji po chorobach i zniszczeniach spowodowanych m.in. próbami nielegalnego wydobywania złota.

Poznaj produkt „Kakao w proszku”
Cocoa Powder