Rynek dekstrozy stoi w obliczu kryzysu i wzrostu cen [World News]

Autor
Foodcom Experts
04.11.2024
4 min czytania
Rynek dekstrozy stoi w obliczu kryzysu i wzrostu cen [World News]
Esencja
Spis treści
  • Ceny dekstrozy znacznie wzrosły w październiku. Przewiduje się ich spadek dopiero na początku przyszłego roku.
  • Przyczyną kryzysu jest obniżona wydajność zakładów produkcyjnych, zaburzenia transportu spowodowane strajkami pracowników portowych w USA oraz inne czynniki ekonomiczne i geopolityczne.
  • Wzrost popytu na dekstrozę rośnie w ostatnim kwartale roku, co niesie za sobą ryzyko małej dostępności dekstrozy i dalszego wzrostu cen.

Co spowodowało światowy kryzys dekstrozy?

W październiku ceny dekstrozy gwałtownie wzrosły, co wywołało szok w globalnym przemyśle chemicznym. Do wzrostu cen przyczyniło się zamknięcie dwóch głównych zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w Azji, które obecnie działają ze znacznie zmniejszoną wydajnością ze względu na wprowadzane zmiany mające na celu modernizację infrastruktury i dostosowanie procedur do aktualnych przepisów. 

Na kryzys dekstrozy wpłynął także historyczny spór pracowniczy w głównych portach USA, który zaburzył transporty różnych produktów. Ponadto popyt na dekstrozę tradycyjnie rośnie w czwartym kwartale roku, co jest spowodowane zwiększoną produkcją zimowych środków czyszczących i artykułów do pielęgnacji ciała zawierających dekstrozę. Rosnące koszty energii i surowe przepisy środowiskowe wpływające na lokalne możliwości produkcyjne dodatkowo wpłynęły na ograniczenie dostępności dekstrozy w Europie.

Jakie konsekwencje niosą za sobą wzrosty cen dekstrozy?

Dekstroza to cukier prosty pochodzący głównie ze skrobi kukurydzianej, zwany też glukozą. Stosowany jest jako substancja słodząca i stabilizująca. Jest nie tylko składnikiem wyrobów cukierniczych, napojów izotonicznych i preparatów dla sportowców, ale też leków i roztworów dożylnych stosowanych w medycynie. Gwałtowny wzrost kosztów dekstrozy sprawił, że producenci działający w tych branżach musieli walczyć o zabezpieczenie dostaw i utrzymanie harmonogramów produkcji. 

Szczególnie narażone na niedobory dostaw dekstrozy są rynki europejskie. Przewiduje się, że 60% importów dekstrozy jest zakłóconych. Skutki uboczne zakłócenia łańcucha dostaw dekstrozy będą szczególnie dotkliwe, gdy producenci zbliżą się do szczytowych okresów produkcji sezonowej, a ceny dekstrozy pozostaną wysokie do końca kwartału. Na początku przyszłego roku, gdy zostaną ustanowione alternatywne łańcuchy dostaw, a zakłady produkcyjne powrócą do pełnej wydajności, może nastąpić stabilizacja cen.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Dekstroza”
Dextrose Monohydrate
1090 EUR
0%