- Produkcja pszenicy w Kanadzie w 2025 r. ma spaść o 1,1% do 35,5 mln ton z powodu niższych plonów.
- Pszenica jara i durum odnotują największe spadki – odpowiednio o 2% i 4,7%.
- Produkcja rzepaku wzrośnie o 3,6% do 19,9 mln ton dzięki wyższym plonom.
- Kukurydza i owies zwiększą zbiory, podczas gdy soja i jęczmień pozostaną na minusie.
Zmienna pogoda ogranicza zbiory zbóż
Według najnowszego raportu Statistics Canada z 28 sierpnia, całkowita produkcja pszenicy w 2025 roku ma spaść o 1,1% rok do roku i wynieść 35,5 mln ton. Powodem są niższe prognozowane plony, szacowane na 49,6 buszla z akra, podczas gdy powierzchnia upraw pozostaje na stałym poziomie 26,3 mln akrów. Niekorzystne i zróżnicowane warunki pogodowe na preriach wpływają na większość upraw.
Największy spadek dotyczy pszenicy jarej, której produkcja zmniejszy się o 2% do 26 mln ton. To efekt zarówno mniejszego areału (spadek o 1,5% do 18,4 mln akrów), jak i niższej wydajności. Produkcja pszenicy durum spadnie o 4,7% do 6,1 mln ton. Choć areał wzrośnie nieznacznie do 6,4 mln akrów, średnie plony mają obniżyć się o 5,1% do 35,1 buszla z akra.
Kontrast w innych uprawach – rzepak, kukurydza i owies rosną
Podczas gdy sektor pszenicy zmaga się ze spadkami, prognozy dla innych upraw są bardziej optymistyczne. Kanada, największy producent i eksporter rzepaku na świecie, ma zebrać w tym roku 19,9 mln ton tego surowca, czyli o 3,6% więcej niż rok wcześniej. Wzrost zapewnią wyższe plony, które zrekompensują nieznaczne zmniejszenie powierzchni upraw.
Produkcja kukurydzy ma wzrosnąć o 1,4% do 15,6 mln ton dzięki większemu areałowi zasiewów, mimo że średnia wydajność spadnie do 165,9 buszla z akra. Zbiory owsa powinny sięgnąć 3,4 mln ton, czyli o 1% więcej rok do roku. Z kolei produkcja soi spadnie o 7,3% do 7 mln ton, a jęczmienia o 1,9% do 8 mln ton.
Prognozy wskazują więc na wyraźne zróżnicowanie kondycji kanadyjskich upraw w 2025 roku, podczas gdy pszenica i część roślin białkowych odnotują spadki, rzepak, kukurydza i owies utrzymują pozytywny trend.