Pilotażowy program rozwoju pasz ruszy we Flandrii

Autor
Foodcom Experts
14.08.2024
3 min czytania
Pilotażowy program rozwoju pasz ruszy we Flandrii
Esencja
Spis treści
  • Pilotażowy projekt dotyczący produkcji pasz eksperymentalnych ruszy we Flandrii jeszcze w tym roku.
  • Prowodyrem projektu jest ILVO, jednak angażuje się w niego wiele innych podmiotów z sektora pasz.
  • Celem projektu jest prowadzenie zaawansowanych badań nad produkcją paszy, która miałaby pozytywny wpływ na środowisko i klimat, a także na dobrostan zwierząt gospodarczych.

Nowy projekt ILVO – innowacje w obszarze pasz

ILVO, czyli Flandryjski Instytut Badawczy ds. Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności znajduje się w regionie Flandryjskim w Belgii. Instytut znany jest ze swoich badań naukowych wspierających rozwój zrównoważonego rolnictwa i rybołówstwa. Jednym z obszarów badawczych placówki jest testowanie wydajności, efektywności, zgodności z najnowszymi standardami i zdrowotności nowo opracowywanych pasz dla bydła, świń i małych zwierząt.

Obecne dwie linie produkcyjne nie spełniają najnowszych wymogów energetycznych, ergonomicznych i technologicznych. Jeszcze w tym roku ma ruszyć budowa zaawansowanego technologicznie zakładu w Melle, który je zastąpi. Dzięki temu możliwa będzie produkcja precyzyjnie opracowanych pasz testowych zgodnych z wymogami badań naukowych, których przedmiotem jest żywienie zwierząt gospodarskich.

Początkowo produkcja będzie obejmowała pasze testowe dobrane w celu przeprowadzenia konkretnych badań wewnętrznych ILVO, jednak w planach jest produkcja eksperymentalnej paszy dla zewnętrznych podmiotów. Projekt odbywa się we współpracy z różnymi firmami z sektora paszowego i rolno-spożywczego oraz z Belgijskim Stowarzyszeniem Paszowym, przy finansowaniu przez Prowincję Flandrii, UE i Fundację Victam.

Jak jest cel projektu?

Celem projektu jest zaspokojenie popytu na wiedzę specjalistyczną z zakresu żywienia paszowego zwierząt gospodarskich. Istnieje potrzeba przeprowadzenia wielu badań naukowych, szczególnie dotyczących produktów ubocznych z nowych procesów fermentacyjnych i nowych białek, które mogą być potencjalnymi składnikami pasz. Są to produkty uboczne z produkcji żywności dla ludzi lub białka mikrobiologiczne czy algi.

Kolejnym obszarem badawczym będą innowacyjne dodatki do pasz, np. inhibitory metanu, które mogłyby przyczynić się do poprawy klimatu. Projekt skupi się także na samym procesie produkcyjnym pasz, badając, w jaki sposób można modyfikować paszę przez jej wstępne przetwarzanie w celu zwiększenia dostępności składników odżywczych i ich stabilności w paszy, a także w jaki sposób dostosować parametry procesu produkcyjnego w celu zmniejszenia zużycia energii.

Poznaj produkt „Lizyna”
Lysine
2100 EUR
6.06%