Białko ziemniaczane jako alternatywa dla pasz pochodzenia zwierzęcego

Autor Dorota Cłapa
Czas czytania 6 minut
Data publikacji 29 września 2022

Białko ziemniaczane – co to?

Białko ziemniaczane to substancja chemiczna uzyskiwana, jak łatwo się domyślić, z ziemniaków. Jest to jedna z substancji należących do grupy białek o wysokiej wartości biologicznej, co zawdzięcza strawności na poziomie około 70%.

W składzie zawiera znaczne ilości treoniny, metioniny, lizyny, oraz tryptofanu. Jego skład jest znacznie lepszy od białka sojowego czy rzepakowego, jeśli bierzemy pod uwagę zawartość podstawowych aminokwasów egzogennych. Co więcej, pod tym względem jedynie nieznacznie ustępuje paszom pochodzenia zwierzęcego. 

Jak powstaje białko ziemniaczane?

Białko ziemniaczane pozyskuje się dzięki oczyszczeniu, gotowaniu na parze oraz obieraniu ziemniaków. W dalszej kolejności skrobię ekstrahuje się za pomocą wody, dzięki czemu powstaje zawiesina pełna białek. Tak powstała substancja zostaje potraktowana kwasem. Później się ją suszy i przetwarza na proszek.

Białko ziemniaczane – wygląd, zapach

Białko ziemniaka przyjmuje postać drobnego, luźnego proszku w kolorze jasnoszarym, szarym, lub żółtawo-zielonym. Jego zapach jest typowy dla suszonych ziemniaków. Jeśli białko ziemniaczane jest przechowywane we właściwych warunkach, jego trwałość może sięgać nawet 18 miesięcy.

Białko ziemniaczane paszowe - wykorzystanie

Białko ziemniaczane paszowe – wykorzystanie

Jak wiadomo, pasze, którymi karmione są zwierzęta hodowlane, powinny dostarczać im odpowiednich wartości odżywczych oraz składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju, zwiększać wydajność produkcji, a przede nie szkodzić zwierzętom. Duże znaczenie dla zrealizowania tych założeń ma wybór białka, które wchodzi w skład konkretnej paszy.

Białko ziemniaczane używa się przede wszystkim jako dodatek do żywienia zwierząt w produktach takich jak pasza dla młodych zwierząt, drobiu, prosiąt, krów, jak również w karmach przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta domowe. Dodatkową zaletą białka z ziemniaka jest fakt, że nie jest ono alergenem pokarmowym. Wielu hodowców świń uważa białko ziemniaczane za doskonały komponent mieszanek paszowych i postrzega je za optymalną alternatywę dla pasz pochodzenia zwierzęcego czy zamiennik dla śruty sojowej.

Białko w paszy – istotny składnik

Białko jest jednym z najważniejszych składników pasz dla zwierząt. Jedną z głównych funkcji, jakie pełni w składzie paszy jest zwiększenie przyrostu masy mięśniowej, dlatego jakość oraz rodzaj białka wykorzystanego w produkcji paszy jest niezwykle ważny z perspektywy hodowcy.

Chociaż dodatki białkowe do pasz pochodzenia zwierzęcego są najbardziej cenione przez hodowców, jako najbardziej efektywne, tym co potencjalnie zniechęca ich do zakupu, jest stosunkowo wysoka cena. Doskonałą alternatywą dla białek odzwierzęcych w produktach paszowych jest białko ziemniaczane.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji. Nie czekaj! Skontaktuj się z nami.

Powiązane artykuły

Kolagen i jego zastosowanie w kosmetyce i medycynie
Kwas Mlekowy: właściwości i zastosowanie w żywności i medycynie
Dwutlenek Tytanu: co to jest? Dwutlenek Tytanu w kosmetyce i medycynie
Co to jest Tryptofan? Właściwości Tryptofanu i zastosowanie w żywieniu zwierząt

Szukasz najlepszych ofert?

Jesteś we właściwym miejscu! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszych produktach lub zostać partnerem biznesowym, daj nam znać!

    Polecane Artykuły

    Kukurydziana Mąka Glutenowa – produkt, który zasługuje na więcej uwagi niż otrzymuje
    Do czego służy dekstroza?
    Cheese market analysis
    Agricultural market outlook: scope on global and Polish markets