Kukurydziana Mąka Glutenowa – produkt, który zasługuje na więcej uwagi niż otrzymuje

Autor
Martyna Kaniewska
06.10.2022
8 min czytania
Kukurydziana Mąka Glutenowa – produkt, który zasługuje na więcej uwagi niż otrzymuje
Esencja
Spis treści
  • Mąka Kukurydziana jest produktem ubocznym, powstającym podczas procesu mielenia kukurydzy.
  • Ma dużą ilość białka i Metioniny.
  • Mąka Kukurydziana jest powszechnie stosowana jako dodatek do pasz dla zwierząt.

Co to jest kukurydziana mąka glutenowa?

Kukurydziana Mąka Glutenowa jest produktem ubocznym uzyskanym w procesie mokrego mielenia kukurydzy podczas ekstrakcji skrobi kukurydzianej. Inne produkty powstające podczas tego procesu to skrobia, mączka z kiełków, pasza z glutenu kukurydzianego oraz bulion kukurydziany.

Po oczyszczeniu i usunięciu ciał obcych ziarna kukurydzy są zwykle moczone w wodzie zawierającej dwutlenek siarki przez 24-40 godzin w temperaturze 48-52°C. Rolą dwutlenku siarki jest osłabienie matrycy gluteliny poprzez zerwanie między- i wewnątrzcząsteczkowych wiązań disiarczkowych. Moczenie w temperaturze 45-55°C sprzyja rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, które wytwarzają kwas mlekowy, obniżając pH pożywki i ograniczając w ten sposób wzrost większości innych organizmów. Pod koniec okresu moczenia ziarna kukurydzy zawierają około 45% wody, oddały około 6,0-6,5% swojej suchej masy wodzie z moczenia w postaci rozpuszczalników i są na tyle miękkie, że można je łatwo rozluźnić palcami.

Po namoczeniu ziarna kukurydzy są grubo mielone, aby można było oddzielić kiełki od bielma i wykorzystać je do ekstrakcji oleju. Mączkę olejową z kiełków kukurydzy otrzymuje się poprzez ekstrakcję oleju z kiełków. Woda pozostała z odparowania jest skraplana. Bielmo poddawane jest działaniu innego sita, które oddziela włókna od zawiesiny glutenu i skrobi. Włókna miesza się z cieczą i mączką olejową z kiełków kukurydzy w celu uzyskania paszy z glutenu kukurydzianego. Pozbawione włókien bielmo jest odwirowywane w celu oddzielenia frakcji skrobi i glutenu, które mają różną gęstość.

Kukurydziana Mąka Glutenowa jest od wieków wykorzystywana jako pasza dla zwierząt. Od początku lat 90-tych Kukurydziana Mąka Glutenowa jest stosowana jako środek chwastobójczy. Substancja ta z czasem ulega rozkładowi, więc dzięki wysokiej zawartości azotu może być stosowana jako nawóz.

Ważne jest, aby nie dać się zwieść nazwie produktu – w swojej podstawowej formie kukurydziana mąka glutenowa nie zawiera glutenu.

Co jest zawarte w kukurydzianej mące glutenowej?

Zawartość składników odżywczych zawartych w Kukurydzianej Mące Glutenowowej przedstawia się następująco: 90% suchej masy, 60% białka surowego, 2,5% tłuszczu, 2% włókna surowego, 12,6% włókna neutralnego detergentowego, 6,2% włókna kwaśnego detergentowego, 4,5% wapnia i 0,5% fosforu. Zawartość całkowitych strawnych składników pokarmowych wynosi 83,0%.

Właściwości kukurydzianej mąki glutenowej

Produkt końcowy jest jednorodnym, drobnym proszkiem o żółto-pomarańczowej barwie. Ma świeży zbożowy zapach. Kukurydziana Mąka Glutenowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka i dość dobrą zawartością metioniny, która jest cenna dla kur niosek. Stosunkowo wysoka zawartość żółtych ksantofili sprawia, że kukurydziana mączka glutenowa jest chętnie wykorzystywana do pigmentacji drobiu.

Przy prawidłowym przechowywaniu Kukurydziana Mąka Glutenowa zachowuje swoje wartości odżywcze przez 6 do 12 miesięcy, a w celu uzyskania optymalnej zawartości pigmentu powinna być stosowana do 3 miesięcy od daty produkcji.

Zastosowania glutenowej mączki kukurydzianej

Zastosowania glutenowej mączki kukurydzianej

Kukurydziana Mąka Glutenowa jest powszechnie znana jako jeden ze składników paszy dla zwierząt. Produkt jest stosowany głównie jako surowiec paszowy dla zwierząt gospodarskich, w tym ryb, a także karmy dla zwierząt domowych. Kukurydziana Mąka Glutenowa jest ceniony przez producentów karmy dla zwierząt domowych za swoje właściwości trawienne. Gluten paszowy dostarcza zwierzętom białka, energii i pigmentu. Jest stosowany jako alternatywa dla innych białek, takich jak Soybean Meal, Fish Meal oraz Meat and Bone Meal.

Kukurydziana Mąka Glutenowa jest również popularna w ochronie trawników przed chwastami. Aplikacja wymaga dużej wprawy w zakresie terminów, ale daje zadowalające efekty. Trudną rzeczą w stosowaniu Kukurydzianej Mąki Glutenowej jest to, że nie będzie działać, jeśli zastosuje się ją zbyt wcześnie. Jeśli zostanie zastosowana zbyt późno, będzie sprzyjać wzrostowi i rozwojowi chwastów. Kukurydziana Mąka Glutenowa jest najbardziej skuteczna, gdy atakuje chwasty tuż przed ich wykiełkowaniem. Ostrożność jest tu zdecydowanie kluczem.

Kukurydziana Mąka Glutenowa jest stosowana nie tylko do zwalczania chwastów w ogóle, takich jak dok i rdest, ale także w walce z trawą krabową i mniszkami lekarskimi. Należy również zauważyć, że Kukurydziana Mąka Glutenowa jest uniwersalna, co oznacza, że może być stosowana nie tylko na trawnikach, ale również na rabatach kwiatowych, rabatach roślin cebulowych i w ogrodach warzywnych.

Gdzie kupić kukurydzianą mąkę glutenową?

Prawdopodobnie szukasz odpowiedniego miejsca, gdzie można kupić kukurydzianą mąkę glutenową. W takim razie nie szukaj dalej! Odpowiedź na pytanie 'Kto jest odpowiednim, godnym zaufania partnerem biznesowym?’ jest zawsze taka sama: Foodcom! Foodcom dostarcza swoim Partnerom Biznesowym glutenową mąkę kukurydzianą w opakowaniach 25kg oraz w Big Bagach. Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, wypełnij formularz kontaktowy, a jeden z naszych doświadczonych handlowców wkrótce się z Tobą skontaktuje!

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Kukurydziana Mąka Glutenowa”
Corn Gluten Meal
1020 EUR
0.49%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach