Kontrola jakości wyrobów cukierniczych wykazała nieprawidłowości w produkcji wyrobów czekoladowych

Autor
Foodcom Experts
12.07.2024
4 min czytania
Kontrola jakości wyrobów cukierniczych wykazała nieprawidłowości w produkcji wyrobów czekoladowych
Esencja
Spis treści
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na początku roku skontrolowała jakość produktów cukierniczych.
  • Spośród 44 zakładów poddanych kontroli stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 13 z nich.
  • Nieprawidłowości dotyczyły głównie nieprawidłowych oznaczeń produktów i braku zgodności deklarowanych wartości z faktycznym składem wyrobów.

Wyniki kontroli wyrobów cukierniczych IJHARS

IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) w pierwszym kwartale 2024 roku dokonała oceny jakości handlowej wyrobów cukierniczych w zakresie zgodności z wymaganiami i obowiązującymi przepisami. Kontroli zostały poddane w szczególności czekolady nadziewane i zawierające ciastka oraz inne wyroby czekoladowe. Ocenie poddano produkty 44 zakładów produkcyjnych, przy czym nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 13 firm. Nie zauważono uchybień jeśli chodzi o cechy organoleptyczne produktów, natomiast zanotowano nieprawidłowości w zakresie znakowania i odstępstwa w składzie produktów w odniesieniu do deklarowanych wartości. Ośmiu zakładom nakazano poddać artykuły prawidłowemu oznakowaniu, natomiast w przypadku 5 pozostałych firm nałożono kary pieniężne.

Czego dotyczyły stwierdzone nieprawidłowości?

Przykładem odstępstwa w zakresie znakowania były niewłaściwe wartości odżywcze podane na opakowaniu w stosunku do parametrów określonych w badaniu produktów. Stwierdzano zawyżoną zawartość cukru, zawyżoną lub zaniżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną zawartość suchej masy mlecznej. W niektórych przypadkach w składzie nie wskazano wszystkich składników użytych do wyprodukowania wyrobu, np. pominięto tłuszcz kakaowy, lub wyszczególniono składniki, których nie stwierdzono w produkcie (np. przyprawy). Błędem było również nieoznaczenie głównego składnika produktu w formie procentowej. Ponadto stwierdzono wprowadzające w błąd stwierdzenia na opakowaniach, np. dotyczące pochodzenia geograficznego użytych składników czy stosowanie deklaracji dotyczącej ich naturalnego pochodzenia, podczas gdy w składzie znajdował się cukier i emulgatory. Inne nieprawidłowości dotyczyły m.in. nieuzasadnionego wydłużenia daty minimalnej trwałości oraz braku informacji o warunkach przechowywania czy składzie produktu.

Poznaj produkt „Cukier”
Saccharose
830 EUR
4.6%