- Podchloryn Sodu to sól sodowa kwasu podchlorawego.
- Ma właściwości utleniające, żrące, antyseptyczne i bakteriobójcze.
- Podchloryn Sodu jest stosowany w przemyśle jako wybielacz albo środek dezynfekujący.
- W sadownictwie zapobiegania chorobom roślin.
Podchloryn Sodu – co to jest?
Podchloryn Sodu to związek nieorganiczny, sól sodowa kwasu podchlorawego. Po raz pierwszy został wytworzony w XVIII wieku poprzez dodanie chloru do ługu sodowego. Obecnie na skalę przemysłową Podchloryn Sodu jest otrzymywany w wyniku elektrolizy solanki. W procesie tym powstają Wodorotlenek Sodu i gazowy chlor. Następnie chlor jest przepuszczany do roztworu Wodorotlenku Sodu i otrzymuje się Podchloryn Sodu i Chlorek Sodu.
Podchloryn Sodu ma szerokie spektrum działania i może być wykorzystywany w wielu dziedzinach przemysłu. Czytaj dalej, aby lepiej poznać Podchloryn Sodu i dowiedzieć się więcej o zastosowaniach tej substancji!
Podchloryn Sodu właściwości
Podchloryn Sodu jest niestabilny w postaci wolnej – ulega rozkładowi, powodując wybuch – dlatego korzysta się z jego wodnego roztworu. Ma on charakterystyczny zapach chloru i słomkowo-żółty kolor. Jego pH jest wysokie, więc jest silnie zasadowy. Podchloryn Sodu rozpuszcza się w wodzie i reaguje z niektórymi kwasami. Jest substancją żrącą, co sprawia, że powoduje korozję metali.
Podchloryn Sodu ma właściwości utleniające, żrące, antyseptyczne i bakteriobójcze.
Podchloryn Sodu zastosowania
Podchloryn Sodu wielu może kojarzyć się głównie jako składnik produktów wybielających. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie, używa się go również w:
- Przemyśle papierniczym i włókienniczym – służy jako środek bielący do papieru i tekstyliów. Metoda bielenia papieru polega na utlenieniu kilku chromoforowych grup ligniny. Podchloryn Sodu rozpuszcza także naturalne barwniki i zanieczyszczenia, co również ma duży wpływ na kolor papieru.
- Dezynfekcji i uzdatnianiu wody – Podchloryn Sodu jest używany do dezynfekcji basenów, wody pitnej oraz powierzchni. Usuwa grzyby i bakterie chorobotwórcze. Z jego pomocą dezynfekuje się także aparatury piwowarskie – sprzęt musi być wyjałowiony, by pozwolić na prawidłowy rozwój drożdży w procesie produkcji piwa.
- Sadownictwie – ten związek chemiczny jest stosowany w celu zapobiegania chorobom drzew owocowych i krzewów winnych. Podchloryn Sodu służy też do mycia owoców i warzyw po zbiorach.
- Stomatologii – Podchloryn Sodu jest używany przy leczeniu kanałowym zębów. Przepłukuje się nim kanał, przez co rozpuszcza on tkankę martwą i warstwę mazistą. Najczęściej stosuje się roztwory o niskim stężeniu, od 2,5% do 5%.
- Medycynie – ma znaczenie w leczeniu ran, zmniejsza ryzyko infekcji. Preparaty zawierające Podchloryn Sodu są stosowane na skórę powierzchniowo.
- Produkcji skrobi modyfikowanej – w wyniku utlenienia Skrobi Ziemniaczanej Podchlorynem Sodu powstaje skrobia utleniona (E1404), produkt powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o skrobiach modyfikowanych, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem!
Jak widać, Podchloryn Sodu może być stosowany w wielu dziedzinach. Jesteś zainteresowany jego zakupem? Skontaktuj się z Foodcom S.A.!
Podchloryn Sodu do dezynfekcji
Jak już zostało wspomniane, Podchloryn Sodu ma silne działanie bakteriobójcze. Dlatego bardzo często stosuje się go do dezynfekcji, i to w wielu gałęziach przemysłu. W placówkach medycznych używa się go na przykład do czyszczenia powierzchni z plam krwi. Może być też wykorzystywany do czyszczenia pomieszczeń, powierzchni i urządzeń, które mają kontakt z żywnością.
Oprócz dezynfekcji powierzchni, Podchloryn Sodu jest bardzo szeroko stosowany do dezynfekcji wody w basenach i uzdatniania wody pitnej. Wykorzystanie tej substancji gwarantuje skuteczność walki z bakteriami, wirusami i grzybami, poza tym jest łatwa w stosowaniu.
Podchloryn Sodu w sadownictwie
Podchloryn Sodu jest dodawany do środków stosowanych w sadownictwie, które mają za zadanie zwalczać szkodniki i choroby roślin. Głównie ma to zastosowanie u drzew owocowych. Powinno pryskać się drzewa na wiosnę lub na jesień, czyli w stanie bezlistnym.
Podchloryn Sodu jest też przydatny w czynnościach towarzyszących sadownictwu – owoce i warzywa po zbiorach są myte wodą chlorowaną Podchlorynem Sodu. Dzięki temu niszczone są drobnoustroje na powierzchni plonów.
Dlaczego Foodcom?
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.