FAO notuje wzrost globalnych cen żywności w czerwcu
W czerwcu 2025 r. indeks cen żywności FAO wzrósł o 0,5% względem maja, osiągając średnio 128,0 punktów. To również o 5,8% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Główne źródła wzrostu to rosnące ceny mięsa, nabiału oraz olejów roślinnych, które przeważyły nad spadkami cen zbóż i cukru.
Ceny zbóż obniżyły się o 1,5% w wyniku rekordowych zbiorów kukurydzy w Ameryce Południowej oraz niższego popytu na jęczmień i sorgo. Jednocześnie ceny pszenicy nieco wzrosły z powodu obaw o warunki pogodowe w kluczowych krajach eksportujących, takich jak Rosja czy USA. Ryż Indica również nieco potaniał z uwagi na osłabienie globalnego popytu.
Mięso, nabiał i oleje wyraźnie drożeją
Największy wzrost cen odnotowano w kategorii mięsa, aż o 2,1%, co oznacza najwyższy poziom tego indeksu w historii. Rosnący popyt oraz ograniczenia podaży przełożyły się na wyższe ceny wołowiny, wieprzowiny i baraniny. Wyjątkiem był drób, którego ceny nieco spadły.
Nabiał podrożał o 0,5%. Najbardziej wzrosły ceny masła ze względu na mniejsze dostawy z UE i Oceanii oraz sera, który drożeje już trzeci miesiąc z rzędu. Natomiast ceny mleka w proszku nieco się obniżyły.
Olej roślinny podrożał o 2,3%, w tym:
- olej palmowy – w wyniku rosnącego popytu importowego,
- olej sojowy i rzepakowy – pod wpływem zwiększonego zapotrzebowania na biopaliwa.
Z kolei ceny cukru spadły o 5,2%, osiągając najniższy poziom od ponad 3 lat, głównie dzięki bardzo dobrym prognozom zbiorów w Brazylii, Indiach i Tajlandii.