Aminokwasy i witaminy w żywieniu specjalistycznym

Autor
Joanna Sikorska
07.02.2023
6 min czytania
Aminokwasy i witaminy w żywieniu specjalistycznym
Esencja
Spis treści
  • Aminokwasy i witaminy to związki organiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Biorą udział w wielu procesach i zapewniają zdrowie – z tego powodu są składnikami żywienia specjalistycznego.
  • Aminokwasy i witaminy znajdują się również w suplementach diety dla sportowców i paszach dla zwierząt.

Aminokwasy i witaminy – czym są?

Aminokwasy, zwane również kwasami α-amino karboksylowymi, to grupa związków organicznych składająca się z cząsteczek zawierających węgiel, azot, wodór, tlen i zmienną grupę łańcucha bocznego. Są to związki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalne aminokwasy można podzielić na białkowe i niebiałkowe. Niektóre z nich są syntetyzowane przez organizm, a inne trzeba dostarczać z pożywieniem lub suplementować. Istnieją również Aminokwasy syntetyczne.

Witaminy to niezbędne składniki odżywcze, które można znaleźć głównie w pożywieniu, ale mogą być również pozyskiwane syntetycznie. Te związki organiczne są egzogenne, więc nie są syntetyzowane przez organizm. Witaminy można podzielić na te rozpuszczalne w tłuszczach (tj. witaminy A, D, E i K) oraz w wodzie (tj. witaminy B i C). 

Najważniejsze aminokwasy i ich właściwości

Aminokwasy są składnikami budulcowymi białek, więc odgrywają ważną rolę w tworzeniu, organów, mięśni, skóry, włosów i paznokci. Biorą udział w wielu procesach w organizmie i zmniejszają uczucie zmęczenia, ale każdy z aminokwasów ma różne działanie i właściwości. Do najważniejszych aminokwasów należą:

  • Lizyna – bierze udział w syntezie białek kolagenowych, wspomaga wchłanianie wapnia, działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i ma wpływ na koncentrację umysłową. Bierze też udział w produkcji związku odpowiedzialnego za przyspieszony metabolizm tłuszczy, regulację pracy mięśni oraz wytwarzanie energii.
  • Treonina – bierze udział w produkcji kolagenu i elastyny, zapewniając skórze jędrność, elastyczność, nawilżenie. Ma też wpływ na działanie układu pokarmowego, wzmacnia odporność i ma pozytywny wpływ na na pracę układu nerwowego.
  • Leucyna – ma wpływ na zwiększenie możliwości treningowych, przyspieszenie procesu budowania masy mięśniowej i wspomaganie regeneracji po treningach. Poza tym stabilizuje poziom cukru we krwi i poprawia syntezę białek w wątrobie.
  • Metionina – wraz z cysteiną korzystnie wpływa na stawy, wspomaga wzrost i odnowę tkanek w organizmie oraz syntezę keratyny, dzięki czemu poprawia kolor i elastyczność skóry, włosów i paznokci. Poza tym zakwasza mocz i żółć, zapobiegając ich skażeniu.
Foodom SA Amino Acids and Vitamins in Special Nutrition

Najważniejsze witaminy i ich właściwości

Witaminy są niezbędne dla organizmu i zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Wszystko dlatego, że biorą udział w wielu procesach, wspierając układ odpornościowy, wzmacniając zęby i kości, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego oraz zapobiegając lub opóźniając występowanie niektórych nowotworów. Najważniejsze witaminy to:

  • Witamina A – ma duży wpływ na zdolność widzenia, stan skóry, włosów i paznokci, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Poza tym przyspiesza regenerację komórek, ma właściwości antynowotworowe i wzmacnia układ odpornościowy.
  • Witamina C – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościwego, działa jako przeciwutleniacz i jest niezbędna do syntezy Kolagenu. Przyspiesza proces gojenia ran, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Witamina E – jest przeciwutleniaczem, więc zwalcza wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Poza tym ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi, wydolność mięśni,  funkcjonowanie wzroku i kondycję skóry.

Aminokwasy i witaminy w żywieniu specjalistycznym

Aminokwasy i witaminy są dodatkami odżywczymi, co oznacza, że są dodawane nie dlatego, by otrzymać pewną konsystencję pożywienia, ale dla osiągnięcia konkretnych celów żywieniowych. Jest to bardzo istotne w żywieniu specjalistycznym. Produkty dla niemowląt i osób chorych mają bardzo ściśle określony skład jakościowy i ilościowy, a zawarte w nich składniki odżywcze mają uzupełnić niedobory konkretnych substancji i wspomóc rekonwalescencję.

W pokarmach dla niemowląt nie może na przykład zabraknąć witamin A, D, E, K i C oraz niezbędnych dla funkcjonowania organizmu aminokwasów, takich jak arginina, cystyna, leucyna, lizyna, metionina czy treonina. Z kolei żywność medyczna z definicji musi mieć w sobie składniki, na których zapotrzebowanie nie może zostać zaspokojone wyłącznie za pomocą normalnej diety. Chorzy potrzebują witamin, które wzmacniają odporność oraz wspomagają gojenie się ran.

Aminokwasy i Witaminy jako suplementy

Produkty są ważne też dla innych grup społecznych – są składnikami wielu suplementów diety oraz odżywek dla sportowców. Osoby, które są bardzo aktywne fizycznie, często suplementują lizynę, gdyż pomaga ona zbudować masę mięśniową i wspomaga regenerację mięśni po wysiłku. Z kolei treonina jest niezbędna do syntezy nowych białek mięśniowych, a w dodatku poprawia wydolność i zmniejsza uczucie zmęczenia.

Bardzo popularne są też suplementy witaminowe – każde z nich mają inne działanie i jest stosowane w innych potrzebach. Preparaty z witaminą C mają na celu wzmocnienie odporności i utrzymanie właściwej budowy i funkcji kości, zębów, dziąseł, skóry oraz naczyń krwionośnych. Jeśli zaś potrzebne jest wzmocnienie narządu wzroku lub walka z trądzikiem, wtedy suplementuje się witaminę A. 

Żywienie zwierząt

Aminokwasy i witaminy są również niezbędne w żywieniu zwierząt. Aminokwasy, jako budulec białek, odgrywają istotną rolę w hodowli, z kolei witaminy są niezbędne dla metabolizmu zwierząt i utrzymania ich zdrowia oraz wysokiej wydajności. Do pasz dodaje się lizynę i leucynę, które zwiększają masę mięśniową, metioninę, która wzmacnia odporność, a także tryptofan reguluje apetyt i zwiększa pobranie paszy.

Witaminy mają duży wpływa na zdrowie zwierząt. Na przykład witamina A bierze udział w rozwoju tkanek i kości, ma też wpływ na odporność i prawidłowe widzenie. W procesie formowania się kości oraz ich wzrostu bierze też udział witamina D. Zaś witamina C ma wpływ na odporność i gojenie się ran.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Lizyna”
Lysine
1650 EUR
1.23%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach