189 edycja Foodcom DAIRY Newsletter

Autor
Foodcom Experts
19.09.2023
10 min czytania
189 edycja Foodcom DAIRY Newsletter
Esencja
Spis treści

Witajcie, Partnerzy!

Witamy w odnowionym biuletynie Dairy! Wchodząc w nowy format, nie możemy ignorować zmieniającego się krajobrazu branży. Wraz z kurczącymi się zasobami i rosnącymi cenami na rynku spot, przemysł mleczarski stoi przed ekscytującymi wyzwaniami. Bądź na bieżąco, aby być na bieżąco!

Najgorętsze produkty tygodnia

SMP

Wygląda na to, że SMP osiągnęło swój najniższy poziom i zaczyna nieznacznie podnosić cenę. Na razie nie jest to jednak zbyt wyraźny sygnał. Być może zapasy interwencyjne polskiego rządu pomogą uczynić ten trend głośniejszym i wyraźniejszym. Więcej kupujących w tym tygodniu w porównaniu z poprzednimi, ale nie duże obroty.

WPC

Poziom cen WPC rośnie z dnia na dzień, ponieważ mniej sprzedających i więcej kupujących jest aktywnych. Trudno przewidzieć, kiedy to się skończy, ale nawet starzy wyjadacze nie mogą nazwać tego wyraźnym sygnałem z rynku.

Masło

Polska sprzedaje obecnie mniej śmietany do krajów zachodnich i zamiast tego importuje masło z Zachodu. Kraj normalnie eksportuje śmietanę i masło do Niemiec i Holandii, ale ta zmiana dynamiki handlu wywołała większe zainteresowanie konsumentów masłem, chociaż masło słodkie jest teraz droższe niż masło laktyczne.

Sery

W odpowiedzi na niższą podaż mleka i wyższe ceny na rynku spot, ceny serów takich jak Gouda, EdamMaasdam również wzrosły. Ta zmiana rynkowa odzwierciedla wyższe koszty produkcji mleka i doprowadziła do wyższych cen tych popularnych serów. Czy wpłynie to również na rynek serwatki?

Śmietana

Raz po raz widzimy wyższe ceny Śmietany. W ostatnich tygodniach trend ten był najbardziej zauważalny w Polsce, ale podobna sytuacja miała miejsce również we Francji i Niemczech. Nawet w Irlandii otrzymano mniej mleka, ale różnica między polskim masłem a masłem irlandzkim jest nadal ekstremalna.

Dzieje się w branży!

Europa

WIELKA BRYTANIA

Brytyjski gigant handlu detalicznego będzie dodatkowo płacił dostawcom mleka. Od 1 października 2023 r. brytyjscy producenci mleka, którzy zaopatrują Sainsbury’s, otrzymają wyższe płatności, a detalista zainwestuje 6 milionów funtów rocznie. To dodatkowe wsparcie, oprócz istniejących inwestycji, ma na celu zmniejszenie obciążenia finansowego rolników i zachęcenie ich do bardziej zrównoważonego rozwoju w obliczu rosnących kosztów i wyzwań w branży. Sainsbury’s zobowiązuje się również do przyznawania premii za zrównoważony rozwój i ma nadzieję zapewnić swoim klientom stabilne dostawy brytyjskiego mleka.

UE

Upały spowolniły spadek cen mleka w UE.Produkcja mleka w Europie i USA wykazuje oznaki spadku z powodu niższych cen, ale popyt na produkty mleczne jest niepewny, ostrzega John Lancaster, analityk rynku mleczarskiego w StoneX. Chociaż nie oczekuje się, że ceny spadną do poziomów z 2016 r., koszty produkcji znacznie wzrosły. Lancaster przewiduje ujemny wzrost produkcji w Europie i Stanach Zjednoczonych w wyniku niskich cen mleka i zmniejszenia wielkości stad. Pomimo tych wyzwań, nie oczekuje się, że przyszłe poziomy cen osiągną poziomy z 2016 r., ale koszty produkcji pozostaną znacznie wyższe.

Ameryka

USA

Amerykańskie mleczarnie, które zrzuciły mleko z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, otrzymają rekompensatę. Stany Zjednoczone wdrażają program Milk Loss Program (MLP), aby pomóc producentom mleka, którzy zostali dotknięci częstymi i rozległymi katastrofami pogodowymi w ostatnich latach. Klęski te zakłóciły łańcuch dostaw produktów mlecznych, podniosły koszty produkcji, spowodowały niedobory siły roboczej i doprowadziły do niepewności na rynku. Program, który jest finansowany w wysokości 10 miliardów dolarów poprzez ustawę o rozszerzeniu finansowania rządowego i dostarczaniu pomocy w sytuacjach kryzysowych z 2022 r., rekompensuje gospodarstwom mleczarskim straty mleka wynikające z kwalifikujących się klęsk żywiołowych w latach kalendarzowych 2020, 2021 i 2022. Obejmuje on różne katastrofy, takie jak susze, pożary, huragany i inne. Krajowa Federacja Producentów Mleka z zadowoleniem przyjęła tę inicjatywę, aby pomóc poszkodowanym producentom mleka.

Urugwaj

Nadwyżka mleka w Urugwaju szuka nowego domu. Urugwaj, główny producent mleka w Ameryce Południowej, stoi w obliczu wyzwań związanych z malejącym popytem ze strony sąsiedniej Brazylii. Nadwyżki produktów mlecznych z Urugwaju, które zwykle znajdowały rynek zbytu w Brazylii, mają obecnie trudności ze znalezieniem alternatywnych nabywców w miarę ożywienia brazylijskiej produkcji mleka i spadku popytu. Doprowadziło to urugwajskich przetwórców mleka do obniżenia cen mleka w odpowiedzi na niskie ceny międzynarodowe i malejący regionalny popyt importowy. Oczekuje się, że nadwyżki urugwajskich produktów mlecznych będą wywierać presję na rynki międzynarodowe w poszukiwaniu innych nabywców.

Azja i Oceania

Nowa Zelandia

Co czwarty nowozelandzki dolar eksportowy pochodzi z sektora mleczarskiego. Niedawny raport podkreśla kluczową rolę nowozelandzkiego przemysłu mleczarskiego, wnoszącego znaczący wkład w gospodarkę poprzez eksport i tworzenie miejsc pracy. Sektor mleczarski, obejmujący hodowlę zwierząt gospodarskich i przetwórstwo mleczne, stanowi 3,2% PKB kraju na poziomie 11,3 mld NZ$ (6,65 mld USD) od marca 2023 roku. Eksport produktów mleczarskich gwałtownie wzrósł, osiągając wartość 26 mld NZ$ (15,31 mld USD) w roku kończącym się w kwietniu 2023 r., co stanowi około jednego na cztery dolary eksportowe. Maoryski sektor rolniczy, posiadający aktywa mleczarskie o wartości około 4,9 mld NZ$ (2,88 mld USD), również odegrał znaczącą rolę w zwiększeniu eksportu produktów mlecznych. Od marca 2023 r. przemysł mleczarski zapewnia 54 787 miejsc pracy, przy czym zatrudnienie Maorysów wykazuje znaczny wzrost. Pomimo wyzwań handlowych, eksport produktów mlecznych pozostaje kamieniem węgielnym nowozelandzkiej gospodarki, stanowiąc 35% całkowitego eksportu towarów i przewyższając inne kluczowe sektory.

Turcja

Zmniejszyła się ilość skupowanego mleka krowiego w Turcji, wzrosła produkcja sera, masła, jogurtu. W Turcji dostawy mleka krowiego przez komercyjne mleczarnie spadły o 0,9% w lipcu w porównaniu do tego samego miesiąca ubiegłego roku, podczas gdy w okresie styczeń-lipiec wzrosły o 3%. W lipcu odnotowano znaczny wzrost produkcji przetworów mlecznych: Produkcja Ayranu wzrosła o 16,3%, produkcja sera z mleka krowiego o 16%, produkcja masła o 16%, a produkcja jogurtu o 14,4%. Natomiast produkcja mleka spożywczego spadła o 19,8%. W lipcu ilość mleka krowiego skupionego przez gospodarstwa towarowe zmniejszyła się o 3,6%, a produkcja mleka spożywczego o 2,8%.

Kategorie:
Udostępnij:
Poznaj produkt „Maasdam”
Maasdam
5200 EUR
0%

Zapisz się do naszego Newslettera i wyprzedź swoją konkurencję.