187 edycja Foodcom DAIRY Newsletter

Autor
Foodcom Experts
05.09.2023
8 min czytania
187 edycja Foodcom DAIRY Newsletter
Esencja
Spis treści

Witajcie!

Możemy oficjalnie powiedzieć, że sezon letni dobiega końca. To ostatni moment, aby cieszyć się zimnym frappe, ale tym razem siedząc przy biurku w swoim ukochanym biurze. Wyraźnie widać, że rynek się budzi, a uczestnicy są chętni, aby w końcu zrobić naprawdę dobre transakcje.

Z pewnością nie bumelowaliśmy w tym okresie, nieustannie zawierając kontrakty, dzięki czemu możemy przedstawić dokładny przegląd tego, co wydarzyło się w ciągu ostatniego miesiąca. Czytajcie dalej i bądźcie na bieżąco, bo gorący sezon dopiero się zaczyna!

PRODUKTY

SMP

Ceny SMP w Europie są stabilne. Wielu kupujących wróciło z wakacji, ale słychać głosy, że stocki na IV kwartał są mniej więcej zabezpieczone. Coraz więcej osób pyta o ilości na początek 2024 roku. Transakcje spotowe są ograniczone, ponieważ oczekiwania cenowe obu stron nie są zgodne. Produkcja jest stała, podaż z łatwością pokrywa potrzeby, zatem mamy do czynienia z dość patową sytuacją. Przynajmniej na razie.

FCMP

Ceny Pełnego Mleka w Proszku na rynku europejskim są wyższe niż te spoza Starego Kontynentu, więc nie ma sensu próbować eksportować towaru. Zapasy są wystarczające, aby zaspokoić popyt, ale zainteresowanie nie rośnie (jeszcze?). Sezonowy spadek surowca może mieć wkrótce wpływ na sytuację, ale na razie nie widać zbyt wielu zmian na horyzoncie.

SWP

Obfitość serwatki na rynku nie budzi obaw u kupujących. Ponadto (wyższy, ale wciąż nie na pożądanym poziomie) eksport również daje poczucie spokoju. Produkcja serów utrzymuje się na stałym poziomie i choć zapotrzebowanie na paszę jest większe, to nie wystarczy, aby wywołać zamieszanie na rynku serwatki.

Masło

Zapotrzebowanie na masło w kostce wzrosło po wakacjach, ale bloki wciąż czekają na swój moment. Jednakże ostatnio ceny śmietany poszły w górę, więc jest szansa, że cena masła również się zmieni. Ponieważ nie ma pilnej sytuacji, kupujący wolą poczekać lub kupić stary produkt, niż zapłacić wyższą cenę za świeże masło.

Płyny

W Europie Zachodniej produkcja mleka charakteryzuje się sezonowym spadkiem, pogłębionym przez okresy upałów, które powodują dalszy spadek poziomu produkcji. Raporty branżowe wskazują, że dostawy mleka są na ogół wystarczające, aby spełnić większość wymagań przetwórczych. Podobnie jak na zachodzie, produkcja mleka w Europie Wschodniej również wykazuje sezonowy spadek. Niemniej jednak niektóre kraje, takie jak Czechy, Polska i Rumunia, konsekwentnie wykazują wyższą miesięczną produkcję mleka w 2023 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2022 r.

Gouda

Wyjątkiem jest ser, ponieważ na niektóre odmiany istnieje duże zapotrzebowanie i ich dostępność jest ograniczona. Popyt na sery w sektorze usług gastronomicznych jest zróżnicowany, a inflacja i warunki pogodowe negatywnie wpływają na sprzedaż, podczas gdy wysoki popyt utrzymuje się w kurortach wypoczynkowych w Europie Południowej. Popyt detaliczny na ser pozostaje solidny, a producenci serów zaspokajają bieżący popyt, chociaż duży popyt powoduje ograniczoną dostępność serów w magazynach. Zainteresowane strony zgłaszają niemożność zaoferowania jednorazowych partii sera nabywcom poszukującym dodatkowych dostaw.

Dzieje się w branży!

Europa

IRLANDIA

Według Irlandzkiego Stowarzyszenia Dostawców Mleka Śmietankowego (ICMSA) irlandzcy producenci mleka w Cork stoją w obliczu poważnego kryzysu finansowego z powodu ciągłych obniżek cen mleka. W tym roku dochody utracono prawie pół miliarda euro. Spadek cen mleka w ciągu ostatniego roku jest znaczący – Dairygold płacił swoim dostawcom mleka 55,5 centów za litr w czerwcu poprzedniego roku, a obecnie oferuje jedynie 36 centów za litr. Oznacza to spadek rok do roku o ponad 35%. Analiza ICMSA pokazuje, że Cork szczególnie ucierpiał, gdyż przychody z mleka w 2023 r. spadły o 38,7% w porównaniu z 2022 r., co przełożyło się na spadek o 491,5 mln euro. Ogólny wpływ określa się jako „zdumiewający” i oczekuje się, że będzie miał poważne konsekwencje dla gospodarki wiejskiej w nadchodzących latach, ponieważ rolnicy zaostrzają swoje budżety i obcinają wydatki.

DANIA

Duńska firma mleczarska Arla skorygowała w dół swoją całoroczną prognozę sprzedaży ze względu na wpływ inflacji i rosnące koszty życia w Europie. Konsumenci wybierają mniej lub tańsze produkty mleczne, aby zarządzać swoimi wydatkami. Podczas gdy Arla odnotowała wzrost wartości sprzedaży w pierwszej połowie 2023 r. ze względu na wyższe ceny, wolumeny jej marki premium, masła Lurpak, spadły o 6,6%, a sprzedaż sera Castello spadła o 4,4% w porównaniu do roku poprzedniego. Zysk Arli za pierwsze półrocze przed odsetkami i podatkami spadł o 36% do 161 mln euro (174,19 mln dolarów). Firma przypisuje te wyzwania presji inflacyjnej, która skłania konsumentów do faworyzowania kanałów dyskontowych i produktów marek własnych. W związku z tym Arla skorygowała swoje prognozy sprzedaży na 2023 r. do przedziału od 13,2 mld euro do 13,7 mld euro w porównaniu z poprzednimi szacunkami na poziomie 13,6–14,2 mld euro w lutym, powołując się na utrzymującą się niepewność na rynku.

Azja i Oceania

CHINY

Chiny są na dobrej drodze, aby w tym roku stać się trzecim co do wielkości producentem mleka krowiego na świecie, mimo że są największym importerem produktów mlecznych ze względu na rosnącą populację i spożycie nabiału na mieszkańca. Pomimo tego wzrostu produkcji przewiduje się, że Chiny pozostaną głównym importerem przetworów mlecznych, a do 2032 r. import prawdopodobnie osiągnie 15 mln ton metrycznych LME. W raporcie zauważono, że wskaźnik samowystarczalności Chin w zakresie przetworów mlecznych waha się od 70% do 80% i wynosi jest mało prawdopodobne, aby znacząco wzrosła, ponieważ produkcja krajowa może w dłuższej perspektywie nie zaspokoić rosnącego popytu ze względu na takie czynniki, jak koszty produkcji, dostępność gruntów i polityka rządu.

NOWA ZELANDIA

Niedawna obniżka wypłat Fonterry zbiega się z rosnącymi kosztami. Koszty operacyjne mleczarni wzrosły do 8,16 USD za kg MS w sezonie 2022/23, podczas gdy wypłata Fonterry spadła do 8,20 USD z 9,30 USD w roku poprzednim. Doprowadziło to do spadku przychodów branży o 2,0 miliardy dolarów. Fonterra jeszcze bardziej obniżyła swoją prognozę wypłat na rok 2023/24 ze względu na słabszy popyt w Chinach, co spowodowało utratę przychodów w wysokości 2,7 miliarda dolarów. Choć oczekuje się, że koszty nieznacznie spadną, nadal będą przewyższać przychody. Sektor dostosowuje się, aby uzyskać więcej za mniej, co widać po zmniejszonej liczbie krów, ale stałej produkcji suchej masy mlecznej od 2015 r.

Ameryki

USA

W lipcu zapasy masła i sera w USA spadły, a zapasy masła spadły o 18,2 mln funtów (5,2%) w porównaniu z czerwcem. Całkowite zapasy sera spadły od czerwca o 21,7 mln funtów (1,4%). W dalszym ciągu zachęca się do uboju krów mlecznych – w lipcu na rzeź skierowano o 6,1% więcej krów w porównaniu z rokiem poprzednim. Ogólnie rzecz biorąc, wysokie letnie temperatury mają wpływ na przemysł mleczarski, wpływając na podaż śmietany, ale produkcja masła utrzymuje się na stałym poziomie lub spada. Eksport przetworów mlecznych wykazuje tendencję niedźwiedzią ze względu na krajową konkurencyjność cenową.

BRAZYLIA

W Brazylii wartość surowego mleka dla przemysłu stale spada, przy czym w lipcu odnotowano trzeci z rzędu spadek. Średnia cena osiągnęła 2,4142 R$ za litr, co odzwierciedla spadek o 5,69% w porównaniu z czerwcem. W porównaniu rok do roku z lipcem ub. roku spadek cen mleka surowego wyniósł znaczące 35%. Ten spadek cen mleka kontrastuje z historycznym wzorcem w branży, gdzie ceny zazwyczaj rosną poza sezonem z powodu zmniejszonej produkcji spowodowanej warunkami pogodowymi. Jednak w 2023 r. ceny obrały nietypową trajektorię, na co wpływ ma kilka czynników, w tym słabnący popyt, zwiększony import i obniżone koszty produkcji.

Kategorie:
Udostępnij:
Poznaj produkt „Gouda”
Gouda
3800 EUR
3.8%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach!