Nowy produkt zbożowy w Polsce – mąka preżelowana [World News]

Autor
Foodcom Experts
21.11.2024
4 min czytania
Nowy produkt zbożowy w Polsce – mąka preżelowana [World News]
Esencja
Spis treści
  • Podlaskie Zakłady Zbożowe otwierają najnowocześniejszą na świecie linię produkcyjną mąki preżelowanej FHT.
  • Mąka preżelowana ma być sprzedawana producentom z obszaru przemysłu spożywczego zarówno w Polsce, jak i innych krajach europejskich.
  • Mąka preżelowana charakteryzuje się ulepszonymi parametrami fizykochemicznymi, większą wydajnością i wodochłonnością.
  • Głównym docelowym zastosowaniem produktu ma być produkcja panierek.

Nowa linia produkcyjna mąki preżelowanej w Polsce

W Polsce trwa uruchamianie najnowocześniej na świecie linii do produkcji mąki przeżelowanej FHT. Jest to pierwsza taka linia w Polsce. Mąkę preżelowaną będą produkowały Podlaskie Zakłady Zbożowe. Budowę linii produkcyjnej dofinansowano przy pomocy Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach ścieżki SMART dla dużych przedsiębiorstw. Planowana jest sprzedaż produktu w Polsce i w Europie, a także prowadzenie badań pod kątem preżelowania mąki żytniej i rozwoju innych pomysłów.

Czym jest mąka preżelowana FHT?

Mąka preżelowana FHT, w odróżnieniu od zwykłej mąki, zostaje poddawana bardziej zaawansowanemu procesowi obróbki. W trakcie jej produkcji zachodzi m.in. dezaktywacja enzymu alfa-amylazy i częściowa denaturacja glutenu, co zmienia wewnętrzną strukturę białka. Proces ten wpływa na właściwości mąki preżelowanej – ma ona znakomitą zdolność do żelowania i jest bardziej wodochłonna. Charakteryzuje ją także niższa od standardowych mąk wilgotność i wyższa lepkość. Parametry te wpływają na wysoką wydajność mąki preżelowanej, a przede wszystkim – znakomite efekty jej zastosowania w produktach końcowych.

Mąka preżelowana polecana jest w szczególności producentom panierek, jednak może być wykorzystywana także przez producentów farszów, zagęstników czy wypełniaczy. Z powodzeniem może zastąpić również chemicznie modyfikowaną skrobię stosowaną w celu zagęszczenia produktów, poprawia także strukturę i konsystencję wyrobów mięsnych, zwiększa puszystość wyrobów cukierniczych. Mąkę FHT charakteryzuje też zwiększone bezpieczeństwo mikrobiologiczne, co wpływa na trwałość i bezpieczeństwo użycia produktu.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Natywna Skrobia Kukurydziana”
Native Corn Starch
530 EUR
11.67%