Natywna Skrobia z Tapioki jako surowiec przyszłości – co trzeba wiedzieć?

Autor
Joanna Sikorska
22.05.2023
9 min czytania
Natywna Skrobia z Tapioki jako surowiec przyszłości – co trzeba wiedzieć?
Esencja
Spis treści
  • Natywna Skrobia z Tapioki jest pozyskiwana z manioku.
  • Różni się od mąki z tapioki tym, że mąka produkowana jest z całej bulwy, natomiast Natywna Skrobia z Tapioki pochodzi z jej wewnętrznej części, czyli bielma.
  • Natywna Skrobia z Tapioki ma zdolność do tworzenia żelu i zagęszczania.
  • Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, papierniczym i paszowym.

Natywna Skrobia z Tapioki – co to jest?

Natywna Skrobia z Tapioki pozyskiwana jest z korzeni manioku. Proces produkcji zaczyna się od obierania korzenia rośliny, który następnie jest krojony i dokładnie ucierany aż do uzyskania miazgi o gładkiej konsystencji. Następnie miazga jest oddzielana od wody poprzez odwirowanie, aż do momentu, gdy skrobia zostaje wyekstrahowana z włóknistego miąższu, pozostawiając płynną skrobię. Ten płyn jest następnie suszony i powstaje Natywna Skrobia z Tapioki.

Znajduje ona zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, głównie jako składnik łączący i zagęszczający. Ze względu na wiele przydatnych właściwości ostatnio zyskuje na popularności. Chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach i zastosowaniach Natywnej Skrobi z Tapioki? W takim razie koniecznie czytaj dalej!

Mąka z tapioki a Natywna Skrobia z Tapioki

Skrobia z Tapioki jest często nazywana mąką z tapioki. Choć w niektórych krajach te wyrażenia są stosowane zamienne, tak naprawdę nie są to te same produkty – różni je to, z jakiej części rośliny są wytwarzane. Mąka z tapioki produkowana jest z całej bulwy, natomiast Natywna Skrobia z Tapioki pochodzi z jej wewnętrznej części, czyli bielma.

Skrobia z Tapioki – właściwości

Skrobia z Tapioki przybiera formę białego i bezsmakowego proszku. Jest to produkt bezglutenowy i lekkostrawny. Poza tym Natywna Skrobia z Tapioki jest bogata w węglowodany i zawiera witaminy oraz minerały.

Dużą zaletą Natywnej Skrobi z Tapioki jest to, że nie ma charakterystycznego smaku czy zapachu, więc może być z powodzeniem wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ma zdolność do tworzenia żelu i zagęszczania płynów i nadaje potrawom elastyczność oraz lepkość. Co więcej, Natywna Skrobia z Tapioki utrzymuje swoje właściwości i strukturę podczas gotowania i smażenia. Poza tym jest znana ze swojej zdolności do regulowania wilgotności, a także do zwiększania objętości w końcowych produktach. Ponadto  stabilizuje ona emulsje.

Skrobia z Tapioki - właściwości

Zastosowania natywnej skrobi z tapioki

Natywna Skrobia z Tapioki jest bardzo popularna w przemyśle. Stosuje się ją w:

  • przemyśle spożywczym – jako zagęszczacz, stabilizator i emulgator w produktach spożywczych,
  • przemyśle kosmetycznym – jako zagęszczacz, zwiększa też lepkość wyrobów,
  • przemyśle farmaceutycznym – jako spoiwo i wypełniacz w produkcji tabletek,
  • przemyśle papierniczym – zwiększa lepkość i nadaje biały kolor,
  • przemyśle paszowym – jako wypełniacz.

Natywna Skrobia z Tapioki jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające i zdolność do tworzenia przezroczystych i elastycznych żeli, jest dodawana do zup, sosów, dressingów. Poza tym, Natywna Skrobia z Tapioki jest bezglutenowa, co sprawia, że może być atrakcyjną alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu. Dlatego jest wykorzystywana w produkcji bezglutenowych wypieków, ciastek, chleba i innych produktów piekarniczych. Natywna Skrobia z Tapioki jest również używana w produkcji produktów mlecznych, takich jak jogurty, aby zapewnić im kremową konsystencję. Może również być stosowana w napojach, takich jak koktajle i napoje mleczne.

Kolejnym popularnym zastosowaniem Skrobi z Tapioki jest wykorzystanie jej do produkcji kosmetyków. Po pierwsze ma wpływ na konsystencję produktu, sprawiając, że nie jest za rzadki. Natywna Skrobia z Tapioki ma też działanie matujące – pochłania cząsteczki łoju i potu. Dlatego jest dodawana do kosmetyków do makijażu, takich jak pudry i podkłady. Może być też stosowana w antyperspirantach jako zamiennik talku.

W przemyśle farmaceutycznym Natywna Skrobia z Tapioki pełni funkcję spoiwa i wypełniacza podczas wytwarzania tabletek. Z kolei ze względu na swoją białość i lepkość jest również stosowana w produkcji papieru – zwiększa jego wytrzymałość i zapewnia gładką powierzchnię. Natywna Skrobia z Tapioki jest także dodawana do mieszanek paszowych dla zwierząt jako wypełniacz.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Natywna Skrobia z Tapioki”
Tapioca Starch
1045 EUR
0%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach