-
W Indiach areał upraw soi wzrósł o ponad 10% w sezonie 2024/2025.
-
Powierzchnia upraw orzeszków ziemnych zwiększyła się o 5% dzięki korzystnym cenom i wsparciu rządu.
-
Indie chcą ograniczyć import olejów roślinnych poprzez rozwój lokalnych upraw.
-
Zwiększenie produkcji roślin oleistych poprawia sytuację rolników i stabilność rynku.
Rosnące zainteresowanie uprawami soi i orzeszków ziemnych w Indiach
W Indiach rośnie areał zasiewów roślin oleistych, co jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie wewnętrzne oraz wysokie ceny na rynku. Jak podaje indyjski Departament Rolnictwa, powierzchnia upraw soi w sezonie 2024/2025 wzrosła już o ponad 10 procent w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Do 28 czerwca br. obsiano 2,6 miliona hektarów soi, co pokazuje wyraźne ożywienie w tym segmencie.
Równocześnie rolnicy zwiększyli areał upraw orzeszków ziemnych o 5 procent, osiągając poziom 1,2 miliona hektarów. To efekt nie tylko korzystnych cen, ale również wysiłków rządu Indii, który promuje lokalne źródła oleju roślinnego w celu zmniejszenia importu.
Indie chcą ograniczyć import olejów roślinnych
Indie należą do największych na świecie importerów oleju palmowego, sojowego oraz słonecznikowego. Kraj stara się jednak zmniejszyć uzależnienie od zagranicznych dostaw, co jest widoczne m.in. poprzez stymulowanie krajowej produkcji oleistych. Zwiększenie areału upraw to krok w stronę poprawy bilansu handlowego i większej samowystarczalności w produkcji żywności.
Eksperci podkreślają, że rozwój lokalnych upraw roślin oleistych nie tylko zmniejsza potrzebę importu, ale także poprawia sytuację ekonomiczną rolników i zwiększa dostępność surowców dla przemysłu spożywczego. Zważywszy na globalne wahania cen olejów roślinnych, trend ten może mieć istotne znaczenie również dla europejskich importerów i przetwórców.