Najnowsze doniesienia dotyczące obniżania emisji metanu [World News]

Autor
Foodcom Experts
31.10.2024
3 min czytania
Najnowsze doniesienia dotyczące obniżania emisji metanu [World News]
Esencja
Spis treści
  • Badania nad zmniejszeniem emisji metanu prowadzone są na całym świecie, przy czym w ostatnim czasie wiele z nich przeprowadzają szwajcarscy naukowcy.
  • Popularny dodatek do pasz potencjalnie zmniejszający produkcję metanu przez bydło to biowęgiel, jednak w badaniach nie potwierdzono jego pozytywnego wpływu w tym obszarze.
  • Obiecujące są badania nad lokalnymi roślinami z Afryki, dokładniej z Etiopii, które mogą wpływać na zmniejszoną emisję metanu przez bydło.
  • Nadzieje pokłada się szczególnie w zawartości w roślinach skondensowanych tanin.

Niepotwierdzone działanie biowęgla

Na całym świecie wciąż prowadzone są badania dotyczące redukcji emisji metanu. Duże ilości tego gazu uwalniane są na skutek hodowli bydła czy rolnictwa. Ostatnimi czasy popularność zdobywa biowęgiel (ang. biochar), który stosowany jest jako dodatek polepszający jakość gleby poprzez pochłanianie dwutlenku węgla, a także dodatek do pasz dla bydła. Substancja ta ma polepszać zdrowotność zwierząt i redukować emisję metanu. Ostatnie badania przeprowadzone w Szwajcarii pokazały jednak, że rezultaty nie są tak oczywiste. Badanie trwało 36 dni i obejmowało 8 krów na diecie tradycyjnej oraz z 1% dodatkiem biowęgla. Próbowano udowodnić, że dodatek biowęgla zmniejsza produkcję metanu w jelitach krów, poprawia trawienie zwierząt oraz ich ogólne zdrowie, a także jakość mleka. Nie stwierdzono jednak znaczącego wpływu biowęgla na badane parametry.

Roślina z Etiopii nadzieją na redukcję emisji metanu

Szwajcarscy naukowcy z SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency) we współpracy z badaczami z Etiopii odkryli jednak, że żywienie zwierząt lokalnymi roślinami znacząco zmniejsza emisję metanu. Szczególnie przydatne w tym kontekście mogą być takie rośliny, jak Trifolium acaule i Acacia nilotica. Dodatkowo stwierdzono, że redukcja produkcji metanu następuje również na skutek żywienia bydła niektórymi z odpadów poprzemysłowych, szczególnie pochodzących z produkcji piwa. Wiele z badanych roślin zawiera skondensowane taniny (ang. condensed tannins, CT), które hamują produkcję metanu w czasie procesów trawiennych zwierząt gospodarskich, co wskazuje na potencjał tych polifenoli w dalszym dostosowywaniu diety bydła i zmniejszaniu emisji metanu.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Serwatka Kwaśna w Proszku”
Acid Whey Powder
730 EUR
0%