- Świadomość ekologiczna, popularność wegańskiej diety i odchodzenie od produktów odzwierzęcych przyczyniają się do rozwoju rynku produktów roślinnych.
- Produkty roślinne, takie jak proteiny, oleje roślinne, skrobie i cukry, znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, paszowym oraz produkcji leków i kosmetyków.
- Na rynku produktów roślinnych warto zwrócić uwagę na Gluten Pszenny Witalny, Białko Ziemniaczane, Natywną Skrobię Kukurydzianą i Olej Kokosowy.
Sprzedaż hurtowa produktów roślinnych odgrywa coraz większą rolę w dzisiejszym świecie biznesu. Świadomość ekologiczna, rosnąca popularność wegańskiej diety i odchodzenie od stosowania produktów odzwierzęcych przyczyniają się do dynamicznego rozwoju rynku produktów roślinnych. Przedsiębiorcy powinni wziąć pod uwagę te kluczowe trendy, by byli postrzegani jako poważni gracze w swoich branżach. Chcesz dowiedzieć się więcej? Jak można wykorzystać produkty roślinne w przemyśle? Zapoznaj się z naszym artykułem poniżej.
Przemysł produktów roślinnych
Produkty roślinne to ogólnie wszelkie wyroby, które pochodzą od roślin. Mogą być to warzywa i owoce albo surowce, które z nich pochodzą. W przemyśle wykorzystuje się głównie Proteiny Roślinne, Oleje Roślinne, Skrobie i Cukry.
Produkty pochodzenia roślinnego są wykorzystywane w wielu branżach, w sprzedaży hurtowej. Są bardzo powszechnie używane w przemyśle spożywczym. Na przykład w przemyśle cukierniczym wykorzystuje się cukry i oleje, zaś w produkcji mięsa stosuje się skrobie. Produkty roślinne mają też wiele zastosowań w produkcji żywności wegańskiej, jako zamienniki produktów odzwierzęcych.
W przemyśle paszowym również bardzo szeroko wykorzystuje się produkty roślinne. Proteiny mają wpływ na wydajność zwierząt, z kolei skrobie – na konsystencję pasz. Cukry i skrobie mogą być też stosowane w produkcji leków i kosmetyków.
Trendy rynkowe produktów roślinnych
Największy wpływ na rozwój rynku produktów roślinnych jest wzrost zainteresowania dietą roślinną. Konsumenci coraz częściej sięgają po roślinne alternatywy mięsa i nabiału, ale zwracają też uwagę na skład kosmetyków. Zamiast tłuszczy zwierzęcych, pojawiają się tam więc roślinne. Surowce roślinne znajdują się też w składzie coraz bardziej popularnych kosmetyków naturalnych i organicznych, gdzie zastępują syntetyczne chemikalia, oferując delikatne i zrównoważone alternatywy.
Konsumenci zwracają też uwagę na zdrowotne aspekty kupowanych słodyczy. Zauważa się wzrost nowych produktów ze zredukowaną zawartością cukru albo zawierające substancje słodzące, także pochodzenia roślinnego. Chcesz dowiedzieć się więcej o alternatywach cukru? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Dla konsumentów ważny jest też wpływ, jaki produkt ma na środowisko. Dlatego przedsiębiorstwa zajmujące się sprzedażą hurtową produktów roślinnych muszą skupić się na ekologicznych i odpowiedzialnych praktykach, aby sprostać oczekiwaniom rynku.
Produkty roślinne – właściwości i zastosowania
Produkty roślinne różnią się właściwościami i zastosowaniami. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich, na które warto zwrócić uwagę.
Gluten Pszenny Witalny
Gluten Pszenny Witalny to białko pozyskiwane z mąki pszennej poprzez proces ekstrakcji. Gluten Pszenny Witalny posiada właściwości, które poprawiają teksturę i umożliwiają zatrzymywanie gazów. Dzięki temu produkty mogą osiągnąć większą objętość i lekką konsystencję. Ma też właściwości wiążące.
Gluten Pszenny Witalny może być stosowany w wielu gałęziach przemysłu. Najczęściej korzysta się z niego w przemyśle spożywczym – w produkcji ciast lub makaronów oraz jest głównym składnikiem seitanu, czyli substytutu mięsa. W przemyśle paszowym poprawia prezentację paszy, a także stanowi dobre źródło białka dla zwierząt.
Białko Ziemniaczane
Białko Ziemniaczane jest produkowane poprzez wykonanie procesu termiczno-kwasowej koagulacji soku komórkowego ziemniaka, a następnie jego odparowanie i suszenie. Jest ważnym składnikiem paszy, ponieważ zawiera znaczącą ilość aminokwasów.
Białko Ziemniaczane jest dla zwierząt źródłem wielu składników odżywczych, a dodawane do paszy ma wpływ na wzrost masy mięśniowej.
Natywna Skrobia Kukurydziana
Natywna Skrobia Kukurydziana jest otrzymywana z bielma kukurydzy. Ma ona właściwości zagęszczające, a jednocześnie nie zmienia smaku produktów, dlatego jest głównie wykorzystywana w przemyśle spożywczym.
Natywna Skrobia Kukurydziana służy jako zagęszczacz w produkcji zup, sosów, kisieli, ciast lub słodyczy. Jest też używana w produkcji kosmetyków – ma wpływ na ich teksturę i ma właściwości absorbujące oleje, więc dodaje się ją do produktów matujących.
Olej Kokosowy
Olej Kokosowy jest pozyskiwany z orzechów palmy kokosowej. Ma wyjątkowy smak, z czego często korzysta się w przemyśle spożywczym. Charakteryzuje się też właściwościami antybakteryjnymi, regenerującymi i nawilżającymi.
W produkcji żywności jest stosowany do pieczenia, gotowania i smażenia. Jest też stosowany w produkcji czekolad, zastępując tłuszcz kakaowy. Używa się też go w produkcji ciast oraz smażonych przekąsek. Z kolei w przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywany w produkcji kremów nawilżających, przeciwzmarszczkowych, balsamów, maseczek, szamponów lub odżywek
Dlaczego Foodcom?
Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.