Czy deszcze w Brazylii stanowią nadzieję dla plantatorów kawy? [World News]

Autor
Foodcom Experts
18.10.2024
2 min czytania
Czy deszcze w Brazylii stanowią nadzieję dla plantatorów kawy? [World News]
Esencja
Spis treści
  • Nasilona susza w Brazylii spowodowała w tym roku znaczne ograniczenie produkcji kawy.
  • Zniszczone rośliny kawowca potrzebują czasu i odpowiednich warunków do regeneracji.
  • Deszcze powróciły do Brazylii, jednak nadal nie jest pewne, czy rośliny zdążą zregenerować się na tyle, by dać oczekiwany plon w przyszłym sezonie.
  • Rok 2025 będzie kolejnym wyzwaniem dla globalnego rynku kawy.

Rekordowe susze zniszczyły plony kawy w Brazylii

Rekordowa susza dotknęła w tym roku rejony Brazylii, w których uprawiana jest kawa. Farmerzy próbowali różnych sposobów, by ocalić rośliny. Wielu zdecydowało się na przycinanie drzew, co ma pobudzić ich regenerację, jednak poskutkuje brakiem produkcji owoców w 2025 roku. Ucierpieli nawet ci plantatorzy, którzy używali systemów irygacji roślin, dostęp do wody był bowiem mocno ograniczony. Niesprzyjające warunki pogodowe spowodowały liczne zniszczenia i ograniczenie plonów, co z kolei wpłynęło na znaczny skok cen produktu. Wielu dostawców kawy musiało zmienić oferowane blendy na zawierające kawę o niższej jakości. Może to mieć znaczący negatywny wpływ na globalny rynek kawy, który i tak ucierpiał przez ostatnie lata.

Nadzieja dla kawy – powrót deszczów

Choć deszcze w końcu dotarły do Brazylii, zdania na temat ich pozytywnego wpływu na uprawy są podzielone. Plantatorzy uważają, że deszcze nadeszły za późno, przez co rośliny nie zdążą odzyskać pełni swoich możliwości przed kolejnymi zbiorami. Również eksperci twierdzą, że wyschnięte rośliny będą zużywać energię na wytwarzanie utraconych liści, a nie kwiatów i owoców. W 2025 roku możemy więc znów spodziewać się niższych plonów kawy. Niektórzy plantatorzy szacują, że nie wyprodukują jej więcej niż w bieżącym roku. Niektórzy analitycy rynkowi są bardziej optymistyczni, licząc na powrót deszczów i szybką regenerację roślin, co skutkuje jedynie nieznacznie obniżonymi prognozami produkcji kawy na 2025 rok. Wszyscy są jednak zgodni, że popyt na kawę w przyszłym roku nadal będzie wyższy niż podaż.

Polecamy zapoznanie się z artykułem : „Uprawa i produkcja kawy – od ziarna do filiżanki

Udostępnij: