Cukier pod presją – dynamiczne zmiany na rynku europejskim i światowym [World News]

Autor
Foodcom Experts
21.03.2025
2 min czytania
Cukier pod presją – dynamiczne zmiany na rynku europejskim i światowym [World News]
Esencja
Spis treści
  • Rynek cukru w UE zmierza w stronę deficytu, m.in. z powodu spodziewanego spadku areału upraw buraków cukrowych i niższych cen skupu, co może doprowadzić do odbicia cen cukru.
  • UE planuje ograniczenie importu cukru z Ukrainy, reagując na spadki cen i presję ze strony lokalnych rolników.
  • Na rynku globalnym oczekuje się wzrostu cen cukru.
  • Mimo niższej produkcji, Indie zapewniają, że ich zapasy cukru są wystarczające, by pokryć krajowe zapotrzebowanie i kontynuować eksport.

Zmiany dotyczące cukru w Europie

Unia Europejska planuje wprowadzić istotne ograniczenia importu cukru z Ukrainy po skargach rolników dotyczących załamania cen wywołanego dużym napływem tańszego cukru ze Wschodu. Na ceny cukru w Europie ma wpływ jednak wiele czynników i wszystko wskazuje na to, że rynek zmierza w stronę deficytu. Ceny cukru w UE spadły w styczniu do poziomu 557 euro za tonę, co odzwierciedla niskie kontrakty zawarte na sezon 2024/25. Firmy takie jak Sudzucker i Agrana odnotowały straty, a Agrana zapowiedziała zamknięcie dwóch zakładów w Europie. Spodziewany jest spadek areału upraw buraków cukrowych w UE o 5-8% w sezonie 2025/26 i obniżenie cen skupu buraków. Eksperci przewidują odbicie cen cukru.

Sytuacja na globalnym rynku cukru

Handlowcy spodziewają się wzrostu cen cukru w nadchodzących miesiącach, do czego przyczyni się zmniejszona produkcja i sezonowe podwyższenie zapotrzebowania w miesiącach letnich. Mimo spadku produkcji i eksportu 1 mln ton cukru, Indie – drugi największy producent cukru na świecie – zapewniają, że w październiku 2025 roku rozpoczną nowy sezon z wystarczającymi zapasami tego surowca. Indyjskie cukrownie mają do dyspozycji 5,4 mln ton zapasów, co powinno pokryć krajowe zapotrzebowanie w kluczowych miesiącach roku, a jednocześnie pozwolić na dalszy eksport. Na przyszły sezon przewiduje się także wzrost produkcji cukru. Rząd monitoruje sytuację, ale interwencję przewiduje tylko w razie potrzeby.

Zachęcamy do lektury interesującego artykułu: Przegląd cukru i jego alternatyw w przemyśle spożywczym

Udostępnij:
Poznaj produkt „Cukier biały”
Cukier biały produkt Foodcom S.A.