Chlorek Choliny i Jego Zastosowanie w Paszy dla Drobiu

Autor
Dorota Clapa
19.10.2022
8 min czytania
Chlorek Choliny i Jego Zastosowanie w Paszy dla Drobiu
Esencja
Spis treści
  • Chlorek Choliny jest znany jako witamina B4.
  • Pełni on wiele ważnych funkcji w organizmie.
  • Cholina naturalnie występuje m.in. w kiełkach pszenicy, rybach i orzechach.
  • Jest on jednym z najbardziej cenionych dodatków paszowych.

Chlorek choliny odgrywa ważną rolę w żywieniu zwierząt. Chlorek jest naturalnie występującym minerałem, który jest ważny dla zdrowia. Cholina nie jest technicznie witaminą, ponieważ nie odgrywa roli pomocnika enzymów, ale jest witaminopodobna ze względu na ważne funkcje pomocnicze, które wykonuje.

Chlorek choliny 60% jest znany jako witamina B4. Substancja ta jest organicznym związkiem chemicznym, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i przyspiesza syntezę acetylocholiny. Stosowana jest również jako składnik pasz dla zwierząt. Chlorek choliny w proszku otrzymuje się poprzez rozpylenie i dokładne wymieszanie wodnego chlorku choliny na nośnik zbożowy, który następnie jest suszony. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o chlorku choliny i jego zastosowaniu w paszach dla drobiu!

Co to jest chlorek choliny?

Aby dowiedzieć się więcej o zastosowaniu chlorku choliny w żywieniu zwierząt oraz o wpływie tego związku chemicznego na dobrostan zwierząt, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej substancji. Chlorek choliny jest organicznym związkiem chemicznym składającym się z czwartorzędowej soli amonowej i alkoholu.

Przemysłowy chlorek choliny powstaje w wyniku reakcji chemicznej kwasu solnego z tlenkiem etylenu i trimetyloaminą. Jest jednym z najważniejszych dodatków do pasz dla zwierząt. Jest szczególnie ceniony przez hodowców kurcząt, gdyż przyspiesza wzrost tych ptaków. Cholina tworzy głęboki rozpuszczalnik eutektyczny z mocznikiem, glikolem etylenowym, glicerolem i wieloma innymi związkami.

Co to jest chlorek choliny?

Właściwości chlorku choliny

Przemysłową postać chlorku choliny otrzymuje się poprzez przeprowadzenie reakcji chemicznej kwasu solnego z tlenkiem etylenu i trimetyloaminą. Powstały produkt może mieć postać wodnego roztworu lub proszku. Wspomniany proszek jest drobny, sypki, granulowany i ma charakterystyczny jasnobrązowy kolor. Chlorek choliny ma lekki zapach charakterystyczny dla choliny. Chlorek choliny jest substancją bardzo higroskopijną. Okres trwałości chlorku choliny 60% wynosi 24 miesiące, jeśli jest przechowywany w zamkniętych workach w temperaturze pokojowej. Właściwe przechowywanie produktu jest kluczowe. Torebki powinny być szczelnie zamknięte i zabezpieczone przed wilgocią.

Występowanie witaminy B4

Chlorek choliny pełni wiele ważnych funkcji w organizmach, dlatego często dodawany jest do pasz dla zwierząt. Jest to jednak związek chemiczny, który z łatwością możemy znaleźć również w przyrodzie. Cholina naturalnie występuje m.in. w kiełkach pszenicy, mięsie bydła, suchych nasionach roślin strączkowych, rybach i orzechach. Pasze z zewnętrznym dodatkiem chlorku choliny nie są gorsze jakościowo od tych, w których substancja ta występuje naturalnie, a możliwość zewnętrznego dodania pozwala uniknąć problemów związanych z brakiem możliwości dokładnego przewidzenia poziomu naturalnej choliny w roślinach wykorzystywanych do produkcji pasz.

Zastosowanie chlorku choliny

Chlorek choliny wspomaga układ odpornościowy zwierząt. Znany jest również z tego, że zwiększa płodność, przyspiesza przyrost masy ciała i poprawia jakość jaj ściółkowych. Cholina bierze udział w tworzeniu i utrzymaniu prawidłowej struktury komórek oraz kontroluje funkcje mięśni, funkcje oddechowe, funkcje serca i pamięć mózgu. Z tego powodu chlorek choliny jest jednym z najbardziej cenionych dodatków paszowych.

Chlorek choliny w paszy dla drobiu

Ponieważ zawartość choliny w naturalnych paszach nie jest stała i nie można przewidzieć jej biodostępności, cholinę dodaje się zewnętrznie do pasz. Na poziom zawartości naturalnej choliny w paszach roślinnych wpływają między innymi warunki uprawy roślin, takie jak klimat, odmiana, gleba i lokalizacja.

Hodowcy kurcząt doskonale zdają sobie sprawę z roli choliny w zapobieganiu takim chorobom jak peroza i powiększenie wątroby ptaków. Jest ona powszechnie stosowanym suplementem w żywieniu zwierząt gospodarskich i drobiu od blisko 100 lat. Cholina zapobiega nieprawidłowemu magazynowaniu tłuszczu w wątrobie, co zapewnia prawidłowy metabolizm organizmu i efektywne wykorzystanie składników odżywczych. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zapewnia jego harmonię.

Suplementacja choliną pozwala na zadowalające przyrosty masy ciała u kurcząt i kur, należy jednak dostosować poziom suplementacji do gatunku i aktualnej masy ciała zwierzęcia, gdyż nadmierna suplementacja nie przynosi zauważalnych korzyści i jak wszystko w nadmiarze może okazać się szkodliwa.

Dlaczego Foodcom?

Nasz zespół Wsparcia Sprzedaży pomaga naszym Partnerom Handlowym w sprawnym i efektywnym przeprowadzeniu transakcji handlowych, aby zapewnić najwyższą jakość usług dla wszystkich naszych Partnerów Handlowych. Nasz zespół logistyczny zadba o transport, a dział finansowy będzie odpowiedzialny za wszystkie sprawy związane z finansową częścią transakcji.

Poznaj produkt „Chlorek Choliny 60%”
Choline Chloride 60
880 EUR
2.33%

Zapisz się do newslettera by dowiedzieć się więcej o naszych produktach