Chiny zaakceptują więcej upraw modyfikowanych genetycznie [World News]

Autor
Foodcom Experts
07.01.2025
2 min czytania
Chiny zaakceptują więcej upraw modyfikowanych genetycznie [World News]
Esencja
Spis treści
  • Chiński rząd ogłosił wpisanie na listę bezpiecznych upraw 17 nowych odmian zbóż.
  • Jest to 12 odmian genetycznie modyfikowanych i 5 odmian z edytowanym genomem. 
  • Nasiona mają pochodzić zarówno z chińskich przedsiębiorstw, jak i zza granicy. 
  • Celem jest zyskanie większej niezależności od importu oraz bezpieczeństwa związanego z żywnością.

Nowe odmiany modyfikowane genetycznie dopuszczone w Chinach

Chińskie Ministerstwo ds. Rolnictwa i Wsi ogłosiło 17 nowych odmian upraw, którym przyznano 5-letnie certyfikaty bezpieczeństwa. Wśród nowo dopuszczonych upraw znajduje się 12 odmian genetycznie modyfikowanych (GM) oraz 5 odmian zawierających edytowane geny. Te drugie uznawane są za mniej ryzykowne, gdyż nie zawierają genów pochodzących z obcych organizmów, a jedynie zmienione już istniejące geny danej rośliny.

Zatwierdzone odmiany to m.in. nasiona pochodzące z pekińskiej grupy paszowej Dabeinong oraz z China National Seed Group. Niektóre odmiany GM są importowane do Chin spoza granic kraju, co dotyczy m.in. odpornej na owady i herbicydy soi od niemieckiej firmy BASF, która to soja przeznaczona jest jednak tylko do przetwórstwa, nie do bezpośredniego spożycia.

Dlaczego Chiny zdecydowały się na zaakceptowanie nowych upraw?

Nowe uprawy obejmują takie gatunki, jak soja, kukurydza, pszenica, ryż czy bawełna. Modyfikacje w ramach ich genów dotyczą zwiększenia plonu poprzez zmianę kluczowych cech roślin, jak odporność na warunki atmosferyczne czy szkodniki. Celem wprowadzenia na rynek nowych odmian GM jest zwiększenie krajowych upraw, co pozwoliłoby zmniejszyć zależność Chin od importu zbóż i pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa żywieniowego. Odmiany GM, szczególnie jeśli chodzi o soję i kukurydzę, są importowane głównie z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt, natomiast odmiany nie-GM są uprawiane do spożycia. Wielu chińskich konsumentów wciąż ma obawy dotyczące bezpieczeństwa spożywania plonów z upraw GM.

Udostępnij:
Poznaj produkt „Mąka Kukurydziana”
Corn Flour